Innebandy för gatubarn
Innebandy för gatubarn

Brasilien - innebandy i fotbollens land

ANNONS

Del fem i artikelserien "Innebandy för gatubarn" berättar om innebandyns genomslag i det fotbollsförknippade landet Brasilien.

Hansjörg Kaufmann, grundare och mångårig VD för föreningen ”Innebandy för gatubarn”, reste till Brasilien 2005. Det var i São Paulos slumområden som han fick idén om att använda innebandy som ett verktyg för att motverka den obeskrivliga fattigdomen och bristen på framtidsutsikter bland barn och ungdomar. Kaufmann kunde knappast ha drömt om att Brasilien, av alla ställen, skulle bli startpunkten för en verklig innebandy-boom. 

Idag, 16 år senare, är föreningen involverad i många snabbt växande innebandyprojekt i sju delstater och 19 städer i Brasilien, de flesta av dem i de klassiska "bakgårdarna" i storstäderna. Innebandyn har den fördelen - till skillnad från den allestädes närvarande fotbollen - att den förenar flickor och pojkar. Pengar och machismo (machokultur) är inte en fråga. Den okända lagsporten verkar kombinera den sydamerikanska viljan till teknisk känslighet med en ärlig laganda som inte späds ut av drömmar om pengar och existens. Detta är det enkla framgångsreceptet för ”Innebandy för gatubarn”, särskilt i slummen.

Spela innebandy på skoj – utan möjlighet till en lukrativ karriär.

Spela innebandy på skoj – utan möjlighet till en lukrativ karriär.


Denes Rodrigo (landskoordinator för Floorball4all i Brasilien) berättar om hur det funkar i en intervju:

Denes, hur många tränare är involverade i Floorball4all i Brasilien?

- Mellan 2010 och 2014 genomförde föreningen ”Innebandy för gatubarn” tränarutbildningen i Brasilien. Sedan 2016 har Floorball4all Brasilien tagit över tränarutbildningen. Hittills har 168 tränare utbildats i grundläggande färdigheter som ett resultat av detta. Några av dem har också gått fortbildningskurser. För närvarande har vi 50 aktiva tränare.

Hur många barn deltar i träningarna?

- Eftersom vissa projekt är stängda på grund av pandemin har vi färre deltagare. Men det finns fortfarande 135 pojkar och 64 flickor mellan 6 och 15 år.


Ur din synvinkel, vad är det absolut mest imponerande med Floorball4all Brasilien som svenska läsare måste känna till?

- Det är en ny intressant sport som är lätt att lära sig. Barnen och ungdomarna är entusiastiska eftersom de kan använda mycket energi och alltid är i rörelse. Det är också uppskattat att pojkar och flickor kan leka tillsammans. Skolorna är också mycket intresserade av denna sport.

Vilka är de största svårigheterna för Floorball4all i Brasilien?

- En av utmaningarna är materialet. Så länge lag kom från Schweiz, kom också material in i landet. Eftersom efterfrågan ännu inte är så stor är den långa importen inte så intressant och det saknas material för att starta nya lag. Det som saknas mest är bollar. I början varade de länge tills tekniken och skotten blev bättre. Dessutom är logistiken inte alltid lätt att hantera, eftersom lagen ibland är upp till 3 000 km ifrån varandra. Detta försvårar också den personliga kontakten för att uppmuntra och främja grupperna och projekten.

Denes, du samordnar Floorball4alls arbete i Brasilien med stort engagemang. Varifrån får du denna motivation?

- För att förstå min passion kan jag berätta en kort historia: I november 2020 besökte jag projektet Floorball Connection i Belém, en av de få platser där man fortfarande kan spela innebandy i Brasilien. Projektet äger rum i stadens farligaste område. När jag kom dit blev jag imponerad av passionen hos en grupp studenter som bor mer än 5 km från platsen där projektet äger rum. De måste lämna hemmet minst en och en halv timme före träningstiden eftersom de måste gå till fots och korsa hela kvarteret för att nå platsen. Och det bästa är att de aldrig är sena. Det beror på att de själva säger: "Det här projektet är väldigt häftigt, jag älskar att spela innebandy." Upplevelser som denna motiverar mig alltid på nytt att ge de många barnen perspektiv och hopp genom innebandyprojekten.

En dryg tredjedel av barnen som deltar är flickor.

En dryg tredjedel av barnen som deltar är flickor.


Utsikter:

Det har börjat i Brasilien, det sydamerikanska land som är pionjär inom innebandyn, men entusiasmen har under de senaste åren även spridit sig till de spanskspråkiga grannländerna. Du kan läsa mer om detta i nästa artikel.

Vill du veta mer om vårt arbete eller stödja det med en donation?

Om du vill veta mer om våra pågående projekt och få information om dem tre gånger om året kan du klicka här (e-post till simu@floorball4all.ch) för att prenumerera på vårt nyhetsbrev på svenska, engelska eller tyska:

Om du gillar vårt arbete och vill stödja det, gör en donation online på: https://www.floorball4all.ch/en/donations

FAKTA

Artikelserie: Innebandy för gatubarn

Ny artikelserie på Innebandymagazinet! Under sommaren 2021 bjuder vi på en inblick i projektet ”Innebandy för gatubarn” som drivs av schweiziska Floorball4All, och som syftar till att sprida innebandyn över hela världen. Sedan 2005 har man introducerat innebandyn i över 20 länder på 4 kontinenter.

Den här artikeln handlar om: