SOMMARBLOGGEN 2021
Per Viberg
Elitidrott – allt annat än jämställt!

I Sommarbloggen får olika personer inom innebandyn möjlighet att skriva en text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av.

Jag inledde sommarbloggarna den 15 juni och avrundar årets säsong idag, med ytterligare ett inlägg med tankar från mig, Per Viberg, klubbchef i FBC Kalmarsund.

Responsen har varit stor på mitt första inlägg och många har hört av sig och kommenterat den utveckling och satsning som FBC Kalmarsund gjort och gör. Kul. Jag förutsätter att det kan få fler föreningar att lyfta blicken och höja ribban. Ibland river man, men då är det bara att jobba ännu hårdare. Lägg upp ribban igen och gör ett nytt försök.

I dagens sommarblogg ska jag delge mina tankar kring jämställdhet och vår satsning JÄMSTÄLLDHETSMATCHEN VISON 2025 men också att mina tankar inte stannar där, i vår satsning vill FBC Kalmarsund bidra till att förändra hela vår idrott. Satsningen har flera mål, men det viktigaste är att inget av våra elitlag ska ha lägre ersättning än 40% av den totala ersättningen till våra elitspelare senast 2025. I samtal med många föreningsrepresentanter inom såväl innebandy som andra idrotter, så får jag höra att jag är galen. ”Hur kan du driva den här frågan” och ”Det kommer att sluta med att damerna vinner SM-guld och att herrarna åker ur SSL”.

Jag kanske är galen. Men nej, vår satsning är en modern satsning som kommer att förändra först och främst vår förening, sen innebandyn och därefter bidra till att andra idrotter tar rygg och förändras. JÄMSTÄLLDHETSMATCHEN VISION 2025 kommer att leda till att FBC Kalmarsund blir en bättre förening för alla och att båda våra damer och herrar konkurrerar om SM-guld. Det är jag helt övertygad om.

Andra elitföreningar, inom innebandyn, behöver ta rygg annars riskerar de att stå bredvid och titta på när vi utvecklas och passerar tio miljoner i partnerintäkter samtidigt som den egna föreningens intäkter står mer eller mindre stilla år efter år.

Idag fördelas resurserna inom elitidrott med 85 % till herrar och med 15 % till damer. Jag är helt övertygad om att den förening som lyckas driva en jämställd verksamhet med samma lön för lika arbete kommer att bli stora vinnare och leda utvecklingen och en förening som näringslivet vill förknippas med och kroka arm med.

Jag tycker att Svenska Superligan och föreningar i ligan ska tar rygg. Att vi tillsammans inser att vi har en USP, på svenska ”Ett unikt säljargument”.

Varför ska näringslivet satsa på innebandy?

För att innebandyn ska bli världens mest jämställda idrott även på elitsidan. För att innebandyns toppspelare oavsett kön ska ha likvärdig ersättning. Intresse föder intresse, precis som folk drar folk och framgång föder framgång. Skulle SVT kunna tacka nej till att sända veckans match, dam och herr, i sina kanaler? Jag, tror inte det. Bollen kommer snabbt att vara i rullning när ett modigt och framåtlutat beslut tas. Detta innebär inte att herrarna kommer att få lägre ersättning, utan det tillkommer nytt kapital som stärker helheten. Detta resulterar i att både damerna och herrarna får bättre förutsättningar. Stora företag kommer att prioritera om och vilja synas tillsammans med en sport som vill förändra villkoren och som inte accepterar att det ser ut som det gör idag.

Avslutningsvis en liten reflektion. Är man idag en framgångsrik förening med verksamhet för flickor och damer så borde man stå först i ledet och applådera föreningar som vill bidra till en mer jämställd elitidrott. Speciellt om det är föreningar som idag är starkare på herrsidan. Jag upplever inte att det är så! Jag upplever att det finns föreningar som vill bromsa utvecklingen och hålla lönerna nere, samtidigt som man fortsätter att buffra pengar på banken. I stället borde en förening med dessa förutsättningar ställa om och ge sina spelare bättre ekonomiska förutsättningar. Haka på i ambitionen att innebandyn ska ha jämställda löner.

Hur ska man annars lyckas sälja in sin produkt i framtiden och konkurrera om de ädlaste medaljerna när budskapet till näringslivet är ”sponsra oss för en mer jämställd idrott med samma villkor för damer som för herrar” och sen blir det inte så. Ser man på fotboll som ett exempel, så är det oftast i föreningar med verksamheter för bara flick- och dam, där spelarna haft de bästa förutsättning. Inom innebandyn så tror jag att det kommer att se annorlunda ut. Oavsett så tror jag att utvecklingen kommer att gå fort och att den kommer att gagna hela innebandyn.

Ha en fin fortsättning på sommaren.

Per Viberg, klubbchef FBC Kalmarsund


TV: Så kan ett spelarkontrakt se ut i SSL

Mullsjös lagkapten Kasper Hedlund: "Det har hänt att jag har sagt - du kan ta lite av min lön till en annan spelare, för att vi ska få så bra lag som möjligt"

Du kanske även vill läsa:
Fifty/Fifty – bara på pappret?
Fifty/Fifty – bara på pappret?
Den asiatiska innebandyn och cirkeln som slöts
Den asiatiska innebandyn och cirkeln som slöts
Dags att bekänna färg
Dags att bekänna färg
Glöm målet, fokusera på dina vanor
Glöm målet, fokusera på dina vanor
Nyckeln till de stora rubrikerna som sporten längtar efter
Nyckeln till de stora rubrikerna som sporten längtar efter
Varför söka elit för tidigt?
Varför söka elit för tidigt?
"Det är dags att förändra seriestrukturen på damsidan!"
"Det är dags att förändra seriestrukturen på damsidan!"
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten