sommarbloggen 2021
Ebba Wengström.
Foto: Privat
Ebba Wengström
Dags att bekänna färg
ANNONS

I Sommarbloggen får olika personer inom innebandyn möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Dagens bloggare är Ebba Wengström från SIBF, som är projektledare för VM i Uppsala.

Hej alla sommarbloggs-läsare! Kul att ni hittat hit. Mitt namn är Ebba Wengström, och jag jobbar som projektledare för VM i Uppsala. Jag har tidigare jobbat med internationella evenemang på Svenska Bordtennisförbundet där jag senast var projektledare för Para-EM i bordtennis 2019. Jag anställdes av Svenska Innebandyförbundet i oktober 2019 för att ha huvudansvaret för Finnkampen, U19-VM, EFT och VM, som alla skulle ha spelats i Uppsala och IFU Arena under 2020 och 2021. Sedan hände det ju som bekant något där i mars förra året.

Alla som har planerat och genomfört arrangemang, oavsett om det är en ligamatch, en cup eller ett knatteläger vet att hur bra du lyckas till stor det beror på hur bra du planerar. Men alla vet också att det inte spelar någon roll hur bra man planerar, för någonting oförutsägbart kommer ändå hända. Om man planerar för allt som rimligtvis kan hända så kommer det som väl händer vara något helt orimligt. Den här gången blev det en pandemi. Det enda jag kan trösta mig med är: Om vi hade planerat för pandemin – vad hade lagen om alltings jävlighet kastat på oss då? 

Efter 15 månader av evenemangstorka så kliar det i fingrarna på oss i VM-organisationen att äntligen få välkomna publik (visserligen liten och begränsad, men ändock – PUBLIK), spelare och tränare till IFU Arena och U19-VM i september! Vi har läst och skrivit covid-protokoll så att ögonen blöder, vi har nu flyttat hotellbokningar så många gånger att vi kan göra det i sömnen, och vi har räknat kapaciteten för publiken i IFU Arena på alla tänkbara sätt. 

Även för Dam-VM som spelas 27:e november till 5 december har vi tagit stor hänsyn till pandemin i planeringen. Men där har vi stora förhoppningar om att kunna få välkomna betydligt mer publik än 300. Gärna 2500 personer. Varje dag. 

Det har varit en enorm utmaning att marknadsföra ett mästerskap under en pandemi. Ord som ”folkfest” och ”publikanstormning” har nästan känts omoraliska att använda. Men om vi nu ser ljuset i covidtunneln, och myndigheterna öppnar upp samhället, restriktionerna hävs och vi faktiskt får samlas igen – kommer vi göra det? Eller finns det risk att idrottspubliken blivit bekväma, och hellre ser matchen från TV-soffan? 

I över ett års tid har man hört från både spelare och fans att man vill få mötas i hallarna igen. Nu är det upp till bevis för alla er som skrivit spaltmeter med twitterinlägg om att man längtar tillbaka. Om restriktionerna tillåter ska IFU Arena vara fylld till bristningsgränsen – inte bara på finalhelgen. Och jag kan lova er en sak: VM på hemmaplan kommer ni inte vilja missa. Vi ses i höst!


TV: Elitdomarens fru dog av äggstockscancer

Glenn Boström körde frun till sjukhuset dagen innan han dömde SM-finalen: "Sex veckor senare lämnade hon oss"

Den här artikeln handlar om: