sommarbloggen 2021
Noel Alm Johansson.
Foto: Jn Brav, Filippinska Innebandyförbundet.
Noél Alm Johansson
Den asiatiska innebandyn och cirkeln som slöts

I Sommarbloggen får olika personer inom innebandyn möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Dagens bloggare är tränaren Noél Alm Johansson, som berättar om sina upplevelser som förbundskapten för Filippinerna.

Philippine Arena, världens största inomhusarena. Inmarschen tog två timmar och känslan var OS-invigning. Inne på arenan tog 55 000 personer emot oss, 12 500 idrottare och ledare från länder i hela Sydostasien. Där gick vi, sist in av alla, det filippinska herr- och daminnebandylandslaget. Med flaggor i handen vinkade vi till presidenten Rodrigo Duterte och hela det filippinska folket. Dagen efter invigningen hade vi chansen att bli nationens hjältar.

Jag heter Noél Alm Johansson och är född på Julafton 1969. Mina sex första veckor levde jag på ett barnhem i Manila, huvudstaden i Filippinerna. Den här berättelsen handlar om en resa från mitt födelseland, till mitt hemland och tillbaka, med innebandyn som huvudperson.

I juni 2017 fick jag ett samtal från Peter Eriksson. Han undrade om jag kunde spela in en videohälsning till det filippinska innebandylandslaget som skulle spela ”Asiatiska mästerskapen”, AOFC-cup, i Bangkok. Efter ett långt samtal om bland annat Mora, Peters hemstad, asiatisk innebandy och hur det är att leva i Filippinerna så gick en växande dröm i uppfyllelse. För mig har Filippinerna varit ett avlägset land som jag besökt ett par gånger som turist. När jag fick egna barn hade intresset för mitt ursprung växt och en tanke hade funnits, tänk om innebandyn skulle kunna ta mig tillbaka till det filippinska samhället.

  

Två veckor efter samtalet med Peter Eriksson satt jag, coachtavlan och familjen på ett plan till Bangkok för att coacha det Filippinska landslaget i Asiatiska mästerskapen. I min research hade jag fått fram att landslaget var sist på världsrankingen och att de väntade på sin första internationella seger. Det var otroligt svårt att ha någon klar bild av vad som väntade. Ralph Ramos, ordförande för det Filippinska innebandyförbundet, tog emot mig och berättade att spelarna hade sparat pengar under flera år för att kunna åka på mästerskapet.

Bild från invigningen.

Bild från invigningen. Foto: Ryan Halldén


  

Den första matchen i turneringen var den mest dramatiska för oss. Förväntningarna var höga och på andra sidan stod Kina. Efter ett par träningar med laget innan turneringen kunde man förstå att den filippinska innebandyn hade en enorm utvecklingspotential. Några spelare var dessutom osäkra på om de var höger eller vänsterfattade. Kontrasten från SM-finalen i Globen med KAIS Mora några veckor tidigare var gigantisk och fantastisk. Första gången jag fick gåshud tillsammans med detta landslag var när jag hörde den filippinska nationalsången. Jag trodde inte att den skulle framkalla så mycket djupa känslor. Med 20 sekunder kvar av matchen tappade vi ledningen mot Kina, men med bara sekunder kvar kunde vi göra segermålet och för första gången fick landslaget känna på hur det var att vinna. Ett historiskt ögonblick.

Thailand var i en klass för sig, inte undra på, när jag förstod att stora delar av laget var spelare från Sverige och Finland med dubbelt medborgarskap. Med vetskapen om hur Thailand byggt sitt landslag så väcktes tankarna om det kunde finnas filippinska innebandyspelare i Sverige. Under turneringen i Bangkok diskuterades det en hel del om innebandyn skulle få vara med i SEA Games 2019. SEA Games, 60 olika sporter deltar, är bland det största en Sydasiatisk idrottare kan vara med på och 2019 var Filippinerna värdland. Tänk om vi kunde få ihop ett slagkraftigt lag till SEA Games.


Under 2018 pågick arbetet med att hitta filippinskfödda innebandyspelare i de nordiska länderna. Samtidigt fortsatte arbetet med att utveckla innebandyn i Filippinerna. Innebandyn i Filippinerna är främst lokaliserad runt Manila. En liga finns för dam- och herrseniorer och det finns även en juniorserie. Det finns 5-6 föreningar och de är oftast förknippade med studenter från ett Universitet. Peter Eriksson har varit mycket viktig för utvecklingen. Han har, tillsammans med sina anställda matchat mot de lokala lagen. Tillsammans med innebandyförbundet har de utbildat de lokala spelarna och spridit sporten till andra delar av landet. 

Precis som i begynnelsen här i Sverige, fick det filippinska förbundet kämpa hårt för sin existens. Till en början var de bland annat tvungna att ha strumpor på innebandybladen för att inte repa parketten för basketspelarna. Allt eftersom landslagsverksamheten började ta form fick Sportministeriet, Sports Commission, upp ögonen för sporten och i slutet på 2018 fick vi besked om att innebandyn skulle få vara med i SEA Games. Total lycka!

Foto: Jn Brav, Filippinska InnebandyförbundetIdrott och politik sägs vara viktigt att kunna hålla isär. I Asien är min känsla att det är precis tvärtom. För sportens överlevnad behövs kontakter så högt upp i den politiska hierarkin som möjligt. Pengar är såklart en nödvändighet för idrottandet var man än befinner sig, men i Filippinerna är det viktigt att visa resultat och medaljer för sportens berättigande. Ralph Ramos berättade för mig inför SEA Games att om vi tar guld behöver vi bara peka på vad vi vill göra så får vi som vi vill, blir det silver behöver vi fråga först, tar vi brons måste vi fråga först och kanske får vi som vi vill, men blir det ingen medalj blir det inget stöd alls till landslagsverksamheten framöver.

Under hela 2019 förberedde vi oss här hemma i Sverige och ordet hade spridit sig och fler och fler filippinfödda innebandyspelare anslöt sig till landslagsverksamheten. Under sommarens precamp i Singapore och Filippinerna lyckades både damerna och herrarna göra fina internationella resultat genom att ta medaljer i Singapore Open och i Asiatiska mästerskapen, AOFC. Med dessa framgångar i ryggen tror jag Ralph Ramos hade ett helt annat förhandlingsläge när det kom till förutsättningar för de sista förberedelserna inför SEA Games på hemmaplan i slutet på året.

I mitten på november åkte vi iväg, 20 spelare och ledare till Manila för att spela ett av Sydostasiens största idrottsevenemang. Vi hade samlat filippinska spelare från Sverige, Norge, Finland, Singapore och såklart lokala spelare från Filippinerna. Det vi sedan fick vara med om kändes helt overkligt på många sätt, och fortfarande idag känns det overkligt att vi fick chansen att uppleva SEA Games på hemmaplan. För mig personligen kändes det mycket speciellt. I de kvarter där jag 50 år tidigare föddes och levde de sex första veckorna av mitt liv, där skulle jag leda mitt födelseland i nationens viktigaste idrottsevenemang i sporten innebandy. 

Det finns många fantastiska historier och upplevelser runt själva innebandyturneringen i SEA Games att berätta om, men det får bli en annan gång. Jag ser med glädje fram emot utvecklingen av innebandyn i Asien i allmänhet och såklart i Filippinerna i synnerhet. Under de år jag funnits med i filippinska landslagsverksamheten har jag träffat många fantastiska människor som har sin bakgrund i Norden och i Asien som engagerar sig enormt för att utveckla innebandyn i dessa länder. Det finns en stor glädje och entusiasm hos spelarna och ledarna i Asien och de följer varje steg vi tar här hemma. De härmar, de provar, de utvecklar.

För mig har denna resa tagit mig tillbaka till det land jag föddes i. Jag är adopterad, har vuxit upp i Sverige, blev förälskad i sporten innebandy i slutet på 80-talet. 35 år senare är passionen fortfarande lika stor, men nu är arenan lite större. Nu är cirkeln sluten. Tack innebandyn!

Hur det gick i SEA Games? Vi kom på fjärde plats.


TV: "Det står för 50 procent av omsättningen"

Unihocs Johan Jihde om trender inom innebandyutrustning och vad som säljs mest.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten