Sök
sommarbloggen 2021
Henrik Jitelius Järnbrand.
Foto: Privat
Henrik Jitelius Järnbrand
Varför söka elit för tidigt?

I Sommarbloggen får olika personer inom innebandyn möjlighet att skriva varsin text i valfritt ämne som kan vara tankeväckande, inspirerande eller intressant för andra att ta del av. Dagens bloggare är Henrik Jitelius Järnbrand, tränare för FBI Tullinges damer och Stockholms Innebandyförbund F03 och 04.

Hej allihopa, nu har det blivit min tur att skriva för denna sommarblogg. Mitt namn är Henrik Jitelius Järnbrand, 28 somrar gammal och för er som undrar ”vem är du?” så är jag till vardags innebandytränare för FBI Tullinges damlag samt distriktslagstränare för Stockholms Innebandyförbund F03, som vann förra upplagan, samt F04. Utöver det är jag även bloggare och är grundare för den Stockholmsbaserade innebandybloggen InnebandySTHLM. Jag började min tränarkarriär i Skogås-Trångsund IBK 2008, en klubb på södra sidan av Stockholm, med diverse uppdrag som tränare och styrelsemedlem. Efter åtta år i klubben blev det Vendelsös herrjuniorer och P04 innan jag tog mig an mitt flesta senioruppdrag i Tullinge.

Till vardags arbetar jag som Samhällsvägledare på medborgarkontoret i Huddinge kommun, en kommun i de södra regionerna av Stockholm, för jag hjälper invånarna med olika kommunala frågor. Utöver det är jag gift med ett barn och det andra på ingång i augusti.

Det var en kort presentation av mig och innan ni läser så vill jag understryka att inläggets tes kanske inte gäller alla spelare, men det gör det för många. Den bygger på mina erfarenheter och åsikterna är mina, ingen annans

Det finns en fråga som ibland gör mig sömnlös när det kommer till utveckling av innebandyspelare, en fråga som inte enbart innebandyn brottas med, utan den har delvis aktualiserats även inom ishockeyn. Det handlar om unga spelare som försöker ta stora kliv upp i seriesystemet för snabbt, som indirekt, och ofta inte fult medvetet, tar en genväg mot elitnivå. 

Hur kommer det sig att en spelare i åldern 16-19 år, väljer att exempelvis flytta till ett allsvenskt lag eller ett SSL-lag, där spelaren mest troligt inte kommer ha en framträdande roll? Det jag vill få sagt här att i många fall, speciellt i Stockholm där jag verkar, är det många spelare som söker sig till klubbar högre upp i systemet utan att reflektera över vad de faktiskt har eller lämnar i sin nuvarande klubb. Det är klart det finns fördelar att flytta, du får, mest troligt, träna med spelare på en högre nivå än du gör i ditt nuvarande lag. 

Vi leker med tanken att det nuvarande laget spelar i division ett och det andra i Allsvenskan. Jag ska ärligt säga att jag inte förstår varför en spelare söker sig till en klubb högre upp för att vara en utfyllnads/breddspelare, när du har en framträdande roll i ditt nuvarande lag. Konkurrensen brukar emellanåt lyftas fram när du läser diverse intervjuer eller pratar med spelare och det är bra, men är det värt att offra din framträdande roll där du får spela powerplay/boxplay, vara med i slutet av matcherna när det ska avgöras. De här erfarenheterna förringas ofta och det mest utvecklande du kan göra är väl nästan att spela match mot annat motstånd än de du möter varje träning?

Men det största måste ändå vara den mental utmaningen och inställningen. Min subjektiva upplevelse idag är att många unga spelare känner sig ”färdiga” alltså fullt utvecklade, det är kanske inget som sägs ”offentligt” men handlingar kan ibland säga mer än ord. Ingen är färdigutvecklad vid 16-19 års ålder och har du en målsättning att gå långt, så måste ändå det bästa beslutet vara att spela där du får mycket speltid?

Sen finns det utmärkande exempel med spelare som slår igenom tidigt som Malte Lundmark, Filip Eriksson, Emil Ruud etc, men många av dagens elitspelare har tagit vägen genom lägre divisioner för att få erfarenheter. Många gånger slutar det med att du vänder ”hem igen” för att börja om, för gräset var inte grönare på andra sidan. 

I Stockholm finns det så många lag och starka lag/föreningar, det gör att lag, på olika nivåer, värvar unga spelare för framtiden för att ”säkra upp” dem. Det i sig är väl inte fel, utan klubbarna försöker bygga långsiktigt, men ofta får man höra att spelare har blivit lovade det ena efter det andra. Jag har varit med om en situation där en spelare sökte en utmaning i ett annat seniorlag, hen fick då träna med juniorlaget och då var sportchefen för seniorlaget på plats och hävdade bestämt att spelaren kan konkurrera i seniorlaget. 

Vad är då min poäng? Att en sportchef säger dessa saker till en 17-åring gör att hen blir smickrad och direkt tänker framåt, utan att ens ha tränat med laget hen sökte sig dit för. Det här ett konkret exempel av hur det kan fungera i Stockholm. Sen finns det många fina exempel som exempelvis Oscar Magnusson som i flera år levererat i div 1 med Tyresö och nu testar sig fulltid i Visby i allsvenskan. Liam Åström som dominerade div 1 i två år innan han gick till Storvreta. 

Ni förstår säkert min poäng här och många har säkert en annan åsikt än mig, men det jag vill säga med allt detta är, ha inte för bråttom, du behöver inte vara på topp när du är mellan 16-19 år. Ta inte för stora kliv för tidigt, det kan leda till att det tar ännu längre tid att nå toppen.


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten