Foto: AC. Kårhag
Allsvenskan västra/södra

Kommer Växjös storsatsning att lyckas?

ANNONS

Växjös poängdrottning om säsongen som var och den kommande i södra Allsvenskan.

Växjö Vipers var nykomlingar i den södra Allsvenskan för två säsonger sedan och man inledde debutsäsongen väldigt bra med fem raka vinster. Men sedan fick man pyspunka och slutade till slut sexa i åttalagsserien och klarade sig kvar med fyra poäng marginal. Den nyss avslutade säsongen började man också lika bra och stod på fem raka trepoängare när serier stängdes ner på grund av Pandemin.  

- Det var riktigt trist när beskedet kom att vår serie skulle pausas, men i början gick det ändå ganska bra att hålla motivationen uppe. Man hade ju hopp om att serien skulle dra igång igen och jag försökte att träna något pass i veckan ihop med några av mina lagkamrater för att göra det lite roligare, så att det inte bara blev egenträning, säger lagets poängdrottning Emma Mogensen till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Men ju längre tiden gick, desto svårare blev det att hålla sig motiverad. När sen beskedet om att serien stängdes ner kom försvann i stort sett all motivation, och det är klart att man funderat på hur man ska göra med innebandyn i fortsättningen. Att försäsongen väntade runt hörnet gjorde ju inte det hela bättre, då det känns som vi haft försäsong hela den gånga säsongen. Men jag tycker ju fortfarande att det är kul att spela innebandy så det fick bli en fortsättning, även om motivationen inte är på topp just nu. 

Vad tycker du om beslutet att damallsvenskan stängdes ner samtidigt som herrarna fick spela på?

- Otroligt tråkigt såklart att säsongen blev så kort med endast fem spelade matcher för vår del. Jag har full förståelse för att man valde att stänga ner serien på grund av Coronaläget, men tycker det är fel att herrallsvenskan fick fortsätta spela. Antingen är läget med Coronan så allvarlig att man måste stänga ner eller pausa serier, eller så är det inte det. Och om man då kommer fram till att läget är tillräckligt allvarligt, ja då bör en nedstängning gälla både dam och herr. Tycker det är otroligt dåligt att man gör skillnad på dam och herr i denna situation. 

Växjö gick ut i mitten av mars med att man gör en storsatsning på damlaget för att få upp dem till SSL inom tre år och att man hade flera nyförvärv med SSL-meriter på ingång. Hittills har de dock bara värvat in Emmy Engman från RIG Umeå och hennes före detta RIG-kamrat Annie Bokelund som spelat en säsong i SSL med Jönköping samt Lovisa Josefsson från Dam1an. Men framförallt så har de förlängt kontraktet med rutinerade Mogensen som vann den interna poängligan i debutsäsongen och låg på en delad andra plats när årets säsong stängdes ner.

- Jag hoppas för det första att det faktiskt blir en hel säsong denna gång. Blir det så, då ska det bli kul att få lira igen, känns som många är spelsugna. Angående serien så tyckte jag att det kändes som att den kanske var lite ojämn över lag förra säsongen. Men det är såklart svårt att säga något efter bara fem matcher. Tycker även det är tråkigt att upplägget med enkelmöte från annan serie försvann, det var kul med roadtripsen och att få möta lite andra lag. 

Hur har du som spelare märkt av storsatsningen som ni gör?

- Senaste säsongen har varit ett konstigt år, där vi knappt har träffats på grund av Coronan. Försäsongen är nu igång för fullt, men Coronasituationen påverkar såklart fortfarande och vi har fått ändra på upplägget till viss del på grund av det. Det i kombination med att föreningen har gått ut med denna satsning ganska nyligen har gjort att vi spelare kanske inte hunnit märka av den så mycket ännu. För oss spelare ligger fokus just nu på att genomföra en bra försäsong för att vara redo till nästa säsong. Men en grej som märkts av sedan den uttalade satsningen är att fler spelare utifrån är intresserade av oss och vårt arbete, vilket är väldigt kul!

Tror du att ni kommer klara av föreningens målsättning?

- Föreningen har ju satt målet att vi ska gå upp till SSL inom 3 år. Då gäller det att vi får rätt förutsättningar för att kunna genomföra det, samt att alla gör jobbet som krävs för att ta oss dit. Om så är fallet, då anser jag att det är möjligt att laget tar sig upp inom 3 år.   

Jag utgår ifrån att ni satsar på en topptvå placering med tanke på er målsättning. Men vilka lag tror du har störst chans att förstöra för er?

- Det känns som att det har hänt en hel del i många av lagen i serien med spelare som slutat och tillkommit, så svårt att säga hur bra lagen är kommande säsong. Men Göteborg, Pixbo och Kalmarsund är stabila föreningar och har spelat bra genom åren. Sedan ska vi själva såklart försöka spela en bra innebandy, och försöka placera oss så högt som möjligt.

Innebandymagazinets damexpert tror dock inte på Växjö kommande säsong då han gjorde sitt kamikaze-tips förra veckan som ni kan läsa om här.  

Finns det några lag som du tror kommer få det tufft att hålla sig kvar?

- Även det är svårt att säga efter bara fem spelade matcher, men kikar man på hur serien såg ut när den stängdes ner förra säsongen så låg Craftstaden och Fagerhult i riskzonen.

Vad kan vi förvänta oss av Växjö och deras poängdrottning kommande säsong?

- Till nästa säsong kan ni förvänta er ett spelsuget lag som kommer jobba stenhårt. En av mina styrkor är min spelförståelse. Så för egen del hoppas jag kunna bidra med lite poäng och spela en så bra innebandy som möjligt för att hjälpa laget att plocka poäng.



JUST NU PÅ PLUS: Årskull för årskull från alla distriktslag - så bra är spelarna idag

TV: ”Kimmo Eskelinen har haft ett otacksamt jobb”

”Bult” sågar nivån i Allsvenskan: ”Ser ut som mig i kroppen - det är faktiskt riktigt dåligt på sina håll”

Matchrapporter: Lindome klart för kval till Superligan Klart i dag: Jönköping vinner serien efter seger mot Växjö IBK Tungt för Växjö IBK – Craftstaden bröt fina vinstsviten Växjö IBK toppar tabellen efter seger mot Fristad Växjö IBK besegrade Olofström och toppar nu tabellen

Den här artikeln handlar om: