Pandemi-säsongen
Foto: Per Wiklund
Allsvenskan västra

Skoghall har siktet inställt på snabb comeback i SSL

ANNONS

Skoghallsstjärnan: "Vi är ett lag som kommer ge allt för att ta oss till SSL igen"

Säsongen 20/21 kommer för alltid finns kvar i historieböckerna och benämnas som pandemi-säsongen. Hela innebandy-Sverige stängdes ner efter cirka fem omgångar förutom SSL och Herrallsvenskan som fick spela på som vanligt. Ett beslut som upprörde många och startade en hätsk debatt och Svenska Innebandyförbundet blev till och med anmälda till Diskrimineringsombudsmannen för att man tillät de allsvenska herrarna fortsätta spel men stängde ner damallsvenskan.

Innebandymagazinet har pratat med flera allsvenska profiler på damsidan för att höra hur de upplevde pandemisäsongen och vad de har för förväntningar på den kommande säsongen. Eftersom säsongen stängdes ner flyttades inga lag vare sig upp eller ner utan de fyra serierna ser likadana ut som föregående säsong förutom att södra och norra serien fått ett lag mindre då Floda IBK och Kågegdalen AIF valt att inte anmäla något lag.

- Till en början försökte jag hålla mig ganska neutral i frågan och lita på förbundets beslut. Desto mer tiden gick och fler anledningar än den första kom fram växte irritationen. Jag tycker att det pratas mycket om innebandyns jämställdhet och detta tycker jag bara är ett bevis på att vi inte kommit så långt i den frågan som det uttrycks. Mer än så behöver jag inte säga, säger Skoghalls Josefin Bergwall till Innebandymagazinet.  

Det har pratats en hel del om att Innebandyn kommer att tappa många spelare som lägger av tack vare att pandemin fått dem att upptäcka andra saker att göra på kvällstid istället.  

- Tankarna kring innebandyn har faktiskt gått fram och tillbaka på grund av detta. Dels har jag lagt märkte till hur mycket tid innebandyn faktiskt tar och hur mycket fritid man haft utan det. Egenträningen har inte varit svår att upprätthålla, men det har varit svårt att veta hur man skulle lagt upp den då det kom nya besked under säsongen hela tiden. I slutet av dagen har jag ändå insett att jag inte är redo att sluta spela än och speciellt inte efter en sån här säsong. 

24-åringen började spela i Skoghall som 13 åring och hon har varit moderklubben trogen hela tiden. Förra säsongen så debuterade värmlänningarna i SSL men man orkade inte hålla sig kvar. Den här säsongen var man på väg mot en snabb comeback i finrummet och man tappade bara en poäng de fem första omgångarna och Bergwall startade riktigt starkt och var på väg mot sin poängbästa säsong någonsin efter åtta poäng de fem första matcherna

- Jag ser otroligt mycket fram emot kommande säsong och det är jag långt ifrån ensam om. Först och främst väntar en riktig försäsong och vår nya fystränare kommer verkligen ge oss förutsättningarna för att ta oss dit vi vill. Det ska bli roligt att testa det lag vi har och se hur långt vi kan gå, förra säsongen hade vi någonting riktigt bra på gång och hade inte säsongen avlutas tror jag inte att många lag hade slagit oss. Den västra serien är verkligen jämn, och alla lag placerade 1-5 ifjol är otroligt bra lag. Eftersom Covid satte stopp för kvalspel säsongen 19/20 så är vi också 12 lag istället för 8, och därav är dock serien ojämnare än vad den bör vara. Den övre halvan är riktigt bra medan några lag inte riktigt hann visa upp allsvensk nivå.  

 

Vilka lag tror du kommer kriga i toppen av serien?

- I den västra tror jag att det kommer handla om tre lag i form av oss i Skoghall, Västra Mälardalen och Linköping IBK. I den södra serien ser jag störst potential i Kalmarsund, Göteborg och Växjö. Jag tror att de lag som kommer att placera sig topp 2 i respektive serie och därmed få spela playoff blir Skoghall, Västra Mälardalen, Kalmarsund och Växjö.

Och i botten?

- Trots att vi bara hann spela fem matcher så syntes det ganska tydligt vilka lag det kommer att handla om. Jag tror tyvärr att lagen som kommer hamna i bottenstriden är IBF Linköping, Fröjereds IF, Nykvarns IBF, FBC Katrineholm, Kumla IBK och även IBK Lockerud Mariestad. 

Vad förväntar du av dig själv och laget kommande säsong?

- Jag själv förflyttade mig tillbaka till min originalpostition förra säsongen som forward efter att ha spelat back i ett par säsonger. Bara det gav mig en nytändning och det blir som en helt annan sport för mig. Jag vill alltid vara framåt och producerande och jag upplever att mina styrkor kommer fram mer på motståndarnas planhalva. 

- Skoghall som lag har alltid varit kända för att aldrig sluta springa, och med sommarens försäsongsträning kommer vår fysik att ha utvecklas ytterligare. Vi kommer att äga mycket boll och vara på motståndarsidan extremt mycket. Tack vare fysiken kommer även fler mål att trilla in, och det kommer säkert se slumpmässigt ut ibland, men det kommer att vara för att vi orkar mer än de andra. Jag tror verkligen stenhårt på oss som lag och det kan låta högmodigt när jag säger såhär. Men jag gör ALLTID allting helhjärtat, oavsett vad, och hade jag inte sagt såhär hade det istället varit något fel på min inställning i det hela. Vi är ett lag som kommer ge allt för att ta oss till SSL igen, och det ska bli oerhört roligt att få testa på att göra ett försök till den resan ännu en gång.   

Allsvenskan Västra 2021/22

Lag 1-2 går till SSL-kval

Lag 3-6 spelar kvar

Lag 7 får kvala sig kvar i allsvenskan

Lag 8-12 åker ner till Dam1an

FBC Katrineholm
Fröjereds IF
-------------------
Hagfors IF Uddeholm
IBF Linköping
IBK Lockerud Mariestad
Kumla IBK
----------------
Linköping IBK
_________
Nykvarns IBF Ungdom
Rönnby Västerås IBK Ungdom
Skoghalls IBK
Västerås IBS
Västra Mälardalen IB 

JUST NU PÅ PLUS: Årskull för årskull från alla distriktslag - så bra är spelarna idag

TV: "Galna kommentatorn" om de galnaste fraserna

Karlstads kommentator Jimmy Heimer: "Jag är egentligen bra på engelska, men..."

Matchrapporter: Seger för Skoghall i toppmötet med Lillån IBK Klart nu: Västerås IBS åker ur serien efter ny förlust Seger för Katrineholm borta mot Skoghall Ombytta roller när Huddinge IBS besegrade Skoghall GS 86 för tuffa för Skoghall – förlust med 3-5

Du kanske även vill läsa:
Del 2 med Förbundets generalsekreterare
Del 2 med Förbundets generalsekreterare
Den här artikeln handlar om: