rekordheta allsvenskan
Är Billy Nilsson eller Hampus Ahrén allsvenskans största stjärna?
Foto: Albin Skur
Allsvenskan norra

Billy Nilsson: "På det sättet är han seriens största stjärna, men..."

ANNONS

Gävles storstjärna om Hampus Ahrén, konkurrensen i Allsvenskan och drömmen som inte slagit in.

Uttrycket ”sillybomb” har sällan använts så mycket i allsvenska sammanhang som den här säsongen. Den första riktigt stora övergången stod Billy Nilsson för, som lämnade Sirius för spel i moderklubben Gävle i Allsvenskan Norra - detta trots att han bara är strax över 30 och gjorde 39 SSL-poäng under årets säsong.

Han skulle senare få konkurrens om vem som blir allsvenskans största affischnamn – seriekonkurrenten Nykvarn presenterade nyligen fem SSL-spelare där Hampus Ahrén var det största namnet. Den numera förre Storvreta-spelaren ses som Sveriges största framtidsnamn och hade fram till övergången till Nykvarn en given plats i det svenska landslaget. Han ströks dock från truppen som nu är på läger i Västerås, då förbundskaptensduon Niklas Nordén och Thomas Brottman inte gärna tar ut allsvenska spelare. 

- Jag förstår dem. Sen är Ahrén är en makalöst bra spelare och skulle han vara helt överlägsen i år så finns det ingen anledning till att inte testa honom, säger Billy Nilsson till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Men jag förstår att man vill ha spelare som spelar i högstaligan dag ut och dag in. Min känsla är att Hampus vet om det här, han är ung och det gör väl inget om han är nere i Allsvenskan ett år. 

Billy har själv övervägt att göra samma resa, att gå från SSL-stjärna till spel i sin allsvenska moderklubb, men återkomsten till Gävle kom först den här säsongen – och han blickar avundsjukt mot den nya allsvenska förhandsfavoriten.

- Det var synd för oss, att Nykvarn blir så starka. Men det är kul att gäng killar från Nykvarn vågar flytta hem och göra det tillsammans. Det är något som jag önskat att vi gästrike-killar skulle göra någongång, men det är svårt att få ihop. Jag är glad för Nykvarns skull och tycker det är coolt att spelarna vågar göra det. Speciellt i den här åldern som de är i – det är ett svårt beslut, men de gör helt rätt att ge det en chans. Funkar det inte så är det bara att flytta ut till de andra lagen.

Vem är seriens största stjärna nu – är det du eller Hampus Ahrén?

- Det beror på hur man ser på det (skratt). Han är framtiden och kan bli en landslagskapten, så på det sättet skulle han vara största stjärnan, men meritmässigt så tror jag att jag toppar det…

Billy tränar just nu en gång i veckan med Gävle då han fortfarande bor kvar i Uppsala. Flytten hem till Gävle sker senare i sommar och då ska han vara med fullt ut. Han kommer också gå upp i arbetstid – under karriären har han, i runda slängar, jobbat 80 procent. Nu blir det en heltidsanställning som väntar. 

- Jag har alltid tagit ett jobb som gjort att jag har kunnat vara med på varje träning och match. Man får ju inga pengar för att spela innebandy på det sättet, man förlorar mycket pengar på att ta anpassningsbara jobb. Alla innebandyspelare offrar det ena eller andra. De flesta tar ett jobb som anpassar sig efter innebandyn istället för att utbilda sig eller ta mer betalda jobb.

Samtidigt som serierivalen Nykvarn alltså nämns som seriefavoriter så spås Gävle få det något tuffare. Man slutade näst sist förra säsongen men får nu välbehövlig klass och rutin in i laget i och med Billy Nilssons intåg, och han fick testa på rollen som lagpappa redan förra säsongen i ett ungt Sirius.

- Jag har mycket energi, jag älskar innebandy och försöker bidra med det taktiska och med lite tips. Annars visar jag mest vägen med min kärlek till innebandyn, jag visar att jag tycker det är kul och kör på. Behöver jag ryta till så gör jag det.

Nilsson tror att Visby, AIK och Nykvarn kommer slåss däruppe och ser en helt annan målsättning för Gävle.

- Vi har inte pratat om sånt än, men jag vill vinna varje match. Vi har ett ungt lag som kommer vara bättre om två år än nu – vi kommer försöka hålla oss kvar, först och främst. Sen är det ett mål att gå upp, om det blir i år eller om fem år. Det blir som det blir.

Om ni går upp blir det väl lättare med din efterfrågade återförening med gästrike-stjärnor?

- Ja, det får man hoppas. Jag får ta och ringa några samtal, och fråga Ahrén hur man gör! 


JUST NU PÅ PLUS: Artikelserie: Framtidens SSL-stjärnor i distrikt för distrikt

TV: Stjärnans tips - så ska du göra om du inte får spela

Årets målvakt i SSL, Sirius Matilda Östlund Visén, om hur man ska hantera att inte få spela.

Matchrapporter: Förlust för Gävle GIK mot Järfälla Bele med 7-11 Visby starkast – avgjorde i förlängningen mot Gävle GIK Adrian Olsson det stora utropstecknet när Gävle GIK slog Älvsjö Efter sex förluster i rad – äntligen är sviten bruten för Gävle GIK Fiaskosäsong för Gävle GIK – som åker ur serien

Den här artikeln handlar om: