extra
Hampus Ahrén och Niklas Nordén.
Foto: Per Wiklund
Landslaget

EXTRA: Hampus Ahrén stryks från landslagstruppen

ANNONS

Stjärnan kommer inte finnas med i nästa landslagsläger – detta efter sin flytt till Nykvarn.

Igår blev det officiellt att unga stjärnan Hampus Ahrén lämnar storlaget Storvreta för allsvenska Nykvarn, klubben han fostrats i. Övergången innebär också att 20-åringen inte kommer finns med på landslagets närmsta radar, enligt ena förbundskaptenen Niklas Nordén (tillsammans med Thomas Brottman). Därmed stryks han från den trupp som ska ha ett läger i Västerås i slutet av månaden.

- Jag har pratat med Hampus och vi har en bra dialog om det som hänt. Vi kom överens om att detta var det bästa sättet att göra det på. Han kommer inte vara med i Västerås, säger Nordén till Innebandymagazinet.

Även chanserna till spel i VM i vinter ser ut att vara små för Hampus Ahréns del. 

- Jag tror inte vi kommer ha någon allsvensk spelare i VM-truppen. Det ska mycket till. Hampus är en av de spelarna som vi tänkte att vi skulle bygga mycket av framtiden på, det har varit vår plan. 

- Samtidigt märkte vi, till det här lägret, att vi måste bygga upp andra spelare som vi tror på, på ett annat sätt. Tar man Hampus och den allsvenska möjligheten så kommer han inte mäta sig med de bästa längre, så det kommer vara svårt att följa upp hans status och prestationer egentligen. Vi har sett andra allsvenska spelare göra 80, 90 eller 100 poäng som hamnat i landslagssammanhang, och så är det någonting helt annat. 

- Vi kände att vi inte kunde bygga våra bästa VM-spelare utifrån de förutsättningarna som finns i Allsvenskan.

Kan man spela i landslaget om man spelar i allsvenskan?

- Det är extremt få människor som skulle kunna klara av det. Ambitionen är inte att leta spelare i Allsvenskan, vi vill ha de som faktiskt satsar fullt ut på det som de håller på med. Jag säger inte att Hampus Ahrén inte tänker göra det (satsa), jag tänker den generella allsvenska spelaren.

Vad är det främst som försämrar landslagschanserna när man spelar i Allsvenskan?

- Går man in på de generella delarna så är det att du inte mäter dig med de bästa – då kommer det vara väldigt svårt att visa upp ett spel där vi ser vilken kvalitet det kommer att hålla. Det är en av grundsakerna. Sen har jag följt många allsvenska lag den här säsongen och vet hur det ser ut med allsvenskan och träningarna. 

- Nu pratar jag inte om Nykvarn, men springer man runt och tränar 3-4 gånger och tror att man ska vara landslagsspelare – då är man helt snett på det. Men återigen, Hampus och hans avsikter får ni prata med honom med. Han stänger inga dörrar för landslaget framöver, om inte vi gör det framöver för honom. 

Ahrén är samtidigt i en ålder som gör han berättigad för dubbellicensavtal, och Nykvarn har sedan tidigare ett samarbete med just Ahréns tidigare lag Storvreta. Nordén ser också en viss öppning för Ahréns VM-chanser.

- Han har skrivit på för Nykvarn nu, men man har ingen aning om hur världen ser ut i augusti, september eller november. Vad händer med övergångar och dubbellicenser? Då får man ta besluten utifrån det. Grundinställningen nu är att Hampus ska spela i Allsvenskan och då är vår grundinställning att det inte kommer att räcka. 

En annan faktor som spelat in är den skillnaden som uppstår att möta allsvenska bottenlag jämfört med att ställas mot världsstjärnorna i Finland. 

- Precis så är det. Jag sa till Hampus att inte blir sämre på två dagar för att han har skrivit på för Nykvarn. Han gjorde en SM-final nyss och har varit hur bra som helst. Hampus framtid i landslaget var i en rejäl roll, det kan jag vara villig att erkänna. En av de större rollerna till att vi skulle ta vårat guld och bygga över tid med en ny generation. Vi får se var allt landar, men just nu kände vi att detta var den bästa vägen att gå just nu. Det är inga hard feelings någonstans.

Många paralleller har dragits mellan Ahréns val av Nykvarn och Kim Nilssons övergång till dåvarande allsvenska laget Kalmarsund 2016. Nilsson var då 28 år och hade två säsonger innan utsetts till världens bästa. Den faktorn, att Nilsson spelade i allsvenskan, hindrade honom inte från landslagsspel då

Hade du tagit ut Kim Nilsson om du varit förbundskapten när han spelade i Allsvenskan?

- Man måste se till varje fall och utgå från historierna som finns bakom. Är du världens bästa innebandyspelare och går ner till allsvenskan för att ”bara hjälpa min moderklubb upp”, och så är det bra med det, så skulle det kunna vara en annan sak. Om jag minns det rätt så blev han (Kim Nilsson) proffs när han gick till Kalmarsund vilket skapade enormt bra möjligheter för att vara som bäst i ett VM. Den generella termen finns knappt när det gäller vem det handlar om, i förhållande till Allsvenskan. Det handlar otroligt mycket om vad man kan göra, och vilken potential man ser i det.

Igår fick Ahren själv frågan om sina framtida landslagschanser efter att ha presenterats av Nykvarn.

- Det är något jag räknat in i mitt beslut också: Blir jag inte aktuell för landslaget det här året så är det okej, om de inte vill göra det på grund av olika faktorer. Det är jag bekväm med, men jag kommer alltid kämpa för att vara med i landslaget. Jag kommer alltid kriga för att vara bland de bästa i världen. Det ska inte sluta någongång alls! Vill de ta ut med så kommer jag aldrig tacka nej, men vill de inte det för att jag inte platsar eller har rätt förutsättningar så är det okej med mig. Jag förstår deras beslut i och med Allsvenskan och det här. - Jag vet inte hur statusen i Schweiz är, men det finns spelare där som får chansen i landslaget, sa Ahrén till Innebandymagazinet och tillade:

- Jag har inte reflekterat över det så sätt, vill de ställa de 20 bästa spelarna på banan, och de tycker jag är en av dem, så accepterar jag den platsen också. Känner de att jag ska vara utanför för att jag spelar i en lägre division så köper jag det också. De har säkert bra argument med det. Men det är en del av min plan också, att gå upp nästa år och är jag inte landslagsaktuell detta året så är jag det förhoppningsvis när jag går upp till SSL. Då är jag tillbaka och är 21 år – jag har ingen stress. Jag har många år kvar i mina ben!

Truppen till Västerås 20-23 maj:

Målvakter
Jonathan Edling, FC Helsingborg

Jon Hedlund, Pixbo Wallenstam IBK
Måns Parsjö-Tegnér IBK, IBK Dalen

Lag Nord
Hampus Ahrén, Storvreta IBK

Omar Aldeeb, IBF Falun
Christoffer Andersson, FC Helsingborg*
Rasmus Andersson, IBK Dalen*
Casper Backby, IBF Falun
Rasmus Enström, IBF Falun
Alexander Galante Carlström, IBF Falun
Tobias Gustafsson, Storvreta IBK
Linus Holmgren, IBF Falun
Emil Johansson, IBF Falun
Malte Lundmark, IBF Falun
Robin Nilsberth, Storvreta IBK
Johan Samuelsson, IBF Falun
Albin Sjögren, Storvreta IBK
Jonas Svahn, Team Thorengruppen

Lag Syd
André Andersson, ZUG United

Kevin Björkström, FBC Kalmarsund
Gustav Fritzell, Pixbo Wallenstam IBK
Kevin Haglund, FBC Kalmarsund*
Oskar Hovlund, Linköping IBK
Markus Jonsson, Växjö IBK
Martin Karlsson, Linköping IBK
Tobias Lindström, FBC Kalmarsund
Emil Nilsen, IBF Falun
Jonathan Nilsson, FC Helsingborg
Kim Nilsson, FBC Kalmarsund
Linus Nordgren, FC Helsingborg
Ludwig Persson, Växjö IBK
Niklas Ramirez, Växjö IBK
Martin Östholm, Pixbo Wallenstam IBK

*första landslagssamlingen



TV: ”Jag tycker inte att det tränas tillräckligt hårt”

Nya DIF-tränaren Roger Östergren om 08-innebandyn: ”Det håller inte - du måste träna hårt”

Du kanske även vill läsa:
Radio- och TV-profilens sågning: "Fegt och ovärdigt beslut"
Radio- och TV-profilens sågning: "Fegt och ovärdigt beslut"
Den här artikeln handlar om: