SM-final: Thorengruppen-Pixbo
Pixbo vann sitt första SM-guld 2016. Nu ska Thorengruppen försöka se till så att det inte adderas ytterligare en pokal i skåpet hos Mölnlycke-laget.
Foto: Per Wiklund
SM-final

Vill återupprepa bedriften: "En av de bästa dagarna i livet"

ANNONS

Laura Manninen är en av få Pixbo-spelare som vunnit SM-guld sedan tidigare.

Senaste gången Pixbo Wallenstam spelade SM-final var säsongen 2015/16, en final man också vann (6-5 mot KAIS Mora). Det var klubbens första SM-guld genom tiderna på damsidan, men man har inte lyckats ta sig tillbaka till finalen sedan dess – Pixbo har åkt ut i tre raka semifinaler. Två av dessa uttåg har kommit efter matchserier mot IKSU, en klubb där majoriteten av kommande finalmotståndare Thorengruppen har spelat i.

Bara tre spelare i dagens Pixbo var med när man tog sitt första guld 2016. Eliska Krupnova, Ida Sundberg och den finska landslagsbacken Laura Mainnen.

- Det känns som att Thoren är favoriter. Jag tror det kommer bli en tight match, men vi är redo. Det är detta som man längtat efter hela säsongen – och alla dessa år. Det var ju fem år sedan man senast spelade SM-final, säger Manninen till Innebnadymagazinet.

- Man har jobbat hårt mot det här och äntligen är man där igen. Vi ska bara gasa!

På vilket sätt är Thorengruppen favoriter, enligt dig?

- De har vunnit de senaste matcherna mot oss, och vad man har hört så tycker folk att de kanske är favoriter. Så det känns som att det är så, men det är inget vi kommer att tänka på. Vi kommer bara att köra! 

Hur ser du tillbaka på senaste guldet och hela finaldagen, 2016?

- Det var jättehäftigt. Den spelades i Tele2 Arena och det var jättemycket publik (13 456). Nu är det ju tråkigt att vi inte kommer ha någon publik alls. Men det var ju en jättehäftig känsla, att få vinna där. Det var första gången jag var i final, så jag måste säga att jag inte minns så mycket av dagen (skratt). Man var lite nervös. Men det är kanske annat nu, att man kan njuta av på ett annat sätt. 

Vad var höjdpunkten?

- Det var hela resan dit, och sen slutsignalen såklart. Vi hade jättemycket fans från Göteborg och min familj från Finland var där. Det var känslomässigt! Det var en av de bästa dagarna i mitt liv om man tänker på innebandykarriären. 

Ni har ju många unga spelare i laget – vad svarar du om någon kommer fram och ber om tips hur man ska hantera finaldagen?

- Jag hade nog sagt att inte försöka tänka så mycket på att det är final. Istället får man tänka att det är en helt vanlig match och bara försöka njuta av det, njuta av dagen och att man får uppleva det med laget. Så jag hade nog sagt att man ska njuta och slappna av.

Går det att ”stänga av” det faktumet att det är SM-final, när man blir påmind om det hela tiden?

- Det är lite extra då man vet att det är en final. Men vi har rutinerade spelare i laget och vi kan ta lite ansvar där att försöka leda laget på det sättet, så de lite yngre inte känner sig nervösa.

Vilka likheter ser du med 2016-Pixbo och årets upplaga?

- Då hade vi tre bra femmor som vi har nu. Vem som helst kan avgöra en match, så på det sättet ser jag likheter med 2016-laget. 

Manninen har delat backpar med Moa Andersson i Pixbos förstafemma, och det finns en möjlighet att man kommer matchas mot Thorengruppens dito – där landsmaninnorna Oona och Veera Kauppi spelar. En utmaning Manninen ser fram emot.

- Det är alltid kul att spela mot dem! Man känner igen dem från landslaget och vet hur de spelar. De ska inte få för mycket tid med boll, man ska ligga nära. Då kommer det absolut lösa sig.


TV: Blev nobbad av landslaget: "Det tog väldigt hårt"

Billy Nilsson: "Jag fick inte vara med i landslaget när jag var bäst på innebandy i landet" - "Jag festade inte på ett helt år, åt rätt och gjorde allting rätt"

Matchrapporter: Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Täby 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK 2-1 i matchserien – Thorengruppen segrade på nytt mot Täby

Den här artikeln handlar om: