SM-final: Thorengruppen-Pixbo
Maja Viström.
Foto: Per Wiklund
SM-final

Möter favoritmotståndet i finalen: "Har bara goda minnen"

ANNONS

Thorengruppens Maja Viström kan se fram emot en SM-final mot ett lag hon aldrig förlorat mot.

Den 9 oktober 2017 gjorde en ny stjärna entré på SSL-scenen. Den då 16-åriga Maja Viström debuterade i IKSU:s A-lag i en bortamatch mot Pixbo Wallenstam tidigt på säsongen, en match som man van med 6-1. Viströms facit? Två mål och en assist.

Att Pixbo varit lite av Viströms favoritmotstånd sedan dess är inget konstigt. Hon har mött Mölnlycke-laget vid tio tillfällen och inte förlorat en enda gång, varav de två senaste mötena har varit i Thorengruppens gröngula tröja. Det är en stor kärna spelare i Thorengruppen som funnits med i IKSU, ett lag Pixbo hade väldigt svårt för. Senaste vinsten kom i slutspelet 2017 – totalt har man förlorat 16 av de 17 senaste mötena mot IKSU/Thoren-kärnan.

Viström kommer nu också få möta just Pixbo i SM-finalen som spelas på lördag.

- Det är jätteroligt. Jag har bara goda minnen från att möta Pixbo och det blir alltid roliga matcher mot dem. Det kommer bli en spännande final och jag ser verkligen fram emot att möta dem, säger hon till Innebandymagazinet och tillägger.

- Jag gjorde min debut mot Pixbo också, och den gick ganska bra! Jag har bara goda minnen från dem än så länge, och jag hoppas att det fortsätter så.

Har ni ett mentalt övertag mot Pixbo, med tanke på att det var längesedan många av er förlorade mot dem?

- Det är lite både och. Pixbo är ett väldigt, väldigt bra lag och de har också gått som tåget på slutet. Det stötte på patrull mot Endre, men de två första matcherna är de helt överlägsna. Jag tror de har ett bra självförtroende också så det kommer bli en tight final, verkligen.

Thorengruppen gick till final efter att ha slagit ut Malmö efter tre matcher och Mora efter fyra. Pixbo gick också rent i kvartsfinalen, mot Rönnby, men behövde fem matcher för att besegra Endre i semifinalen som avgjorde igår. 

- Det är en lagmaskin som är bra över tre formationer. Alla producerar och de har fått bra stäm inför slutet av säsongen, så det kommer bli väldigt tufft. Vi måste verkligen vara på topp för att kunna slå dem, säger Viström om Pixbo.

Just ”lagmaskin” är ett ord som ofta användes i samma meningar som Pixbo, då de skapat sig ett starkt kollektiv. I Thorengruppen brukar snacket istället handla om laget stjärnor, men Viström tycker inte att det är en match mellan ”kollektiv” och ”individer”.

- På slutet har vi verkligen kommit igång som lag också, så jag skulle säga att båda är lite mer av lagmaskiner. Även om vi har spelare som Veera Kauppi och Sofia Joelsson som verkligen driver vårat lag och gör många mål. Vi har fått igång vårat lag på slutet och vi är också ett bra lag.

Vad kommer bli nycklarna i finalen?

- Att vi är med från start, och är noggranna med alla detaljer. De är ett effektivt lag som kommer ta vara på varje misstag som vi har. VI behöver vara noggranna över 60 minuter och mer om det skulle behövas.

Thorengruppen tränar idag samt på onsdag innan resan bär av till Gävle på torsdagen. I herrarnas SM-slutspel har två lag blivit drabbade av covid-19, men i damernas har det gått bättre. 

- Vi isolerar oss så mycket vi kan och träffar inga om vi inte måste. Det är klart att man är nojig och vill klara sig igenom den här veckan också, avslutar Viström.

Fakta: Thorengruppen och IKSU:s senaste matcher mot Pixbo Wallenstam  

2020/21

Pixbo-Thorengruppen 2-3

Thorengruppen-Pixbo 7-5

2019/20

Pixbo-IKSU 4-5

2018/19

Pixbo-IKSU 4-6

IKSU-Pixbo 8-2

2017/18

IKSU-Pixbo 5-4 SD (semifinal)

Pixbo-IKSU 4-5 SD (Semifinal)

IKSU-Pixbo 4-3 SD (Semifinal)

IKSU-Pixbo 8-6

Pixbo-IKSU 1-6

2016/17

Pixbo-IKSU 2-3 SD (Semifinal)

IKSU-Pixbo 4-5 (Semifinal)

Pixbo-IKSU 2-4 (Semifinal)

IKSU-Pixbo 6-2 (Semifinal)

IKSU-Pixbo 4-1

Pixbo-IKSU 5-7

Matchrapporter: Thorengruppen svenska mästare – vann SM-finalen dam i innebandy mot Pixbo Wallenstam Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Täby 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK

Den här artikeln handlar om: