#ibsilly-extra
Nilsson återvänder till sin moderklubb efter många år ute på vift.
Foto: Per Wiklund
#ibsilly

EXTRA: Här är Billy Nilssons nya klubb

ANNONS

Lämnar Sirius och Superligan: "De har alltid vara förstaalternativet"

Poängmaskinen Billy Nilsson lämnar Sirius och SSL för spel i allsvenska Gävle GIK, som också är hans moderklubb – något som Innebandymagazinets bloggare Mr. Silly skrev om för bara en vecka sedan.

Billy lämnade Gävle för just Sirius för tio år sedan, men vände hem efter bara en säsong i Uppsala-klubben – för att flytta på nytt. Den här gången till Falun, där han spelade i två år och tog lika många SM-guld.

Därefter har han spelat för Sirius igen, med undantag för tre säsonger i Schweiz. Nu gick kontraktet ut med den blåsvarta klubben som slutade 12:a i år och därmed missade slutspelet. Billy blev lagets poängbästa spelare med 39 (16+23) poäng på 26 matcher.

Att det blev just Gävle kanske förvånar en del, men Billy har under flera år berättat om sin kärlek för laget som slutade näst sist i årets allsvenska.

- De har alltid vara förstaalternativet egentligen, men de har aldrig varit i högstaserien och matchat mina krav var jag vill spela. Jag har alltid velat spela på högsta nivån, säger Nilsson till Innebandymagazinet.

- Men med läget vi hamnade med i Sirius, och deras position i Superligan, så känns det rätt att flytta hem. Jag har fortfarande några år på mig att göra det bästa för min klubb. 

Sirius är inne i en slags ombyggnation och nystart, och då kände Nilsson att det var läge att flytta hem. Han skriver på ett tvåårskontrakt men berättar att det är ett "livstidskontrakt mentalt" och att han är där för att stanna.

Sirius har velat ha kvar mig men de tog kontakt väldigt sent. Vi har ett väldigt ungt lag i Sirius och vi kommer inte spela slutspel nästa säsong heller. Då har jag känt att om vi inte ska spela slutspel, då kan jag lika gärna flytta hem och spela för min moderklubb och eviga kärlek.

- Jag har alltid drömt om att spela för Gävle i Superligan och hoppas få göra det inom något år.

Samtidigt slutade laget näst sist förra säsongen – har du fått signaler från klubben att de är redo att satsa för att uppfylla dina önskningar?

- Jo, det tror jag. Jag tror vi kommer få ett lyft när jag kommer nu, vi kanske kan få med någon spelare extra. Jag hoppas att min närvaro kan höja några spelare, och att jag kan höja laget och föreningen med min rutin. 

- Jag kommer även jobba med föreningen och hjälpa de så gott jag kan utanför planen. Det är inget pappersuppdrag, mer att jag är med i rollerna ”ovanför". Jag ska ha mer koll och vara med och kunna påverka mer i föreningen. 

Hur känns det att gå ner till SSL när du fortfarande är en spelare av hög SSL-klass?

- Det är klart att jag vill spela i SSL, men jag har alltid velat spela i Gävle också, men jag har aldrig kunnat kombinera allt. Det har alltid fattats någonting. Men nu känns det verkligen som det är dags, att spela hemma och försöka ta dem till Superligan, och ge allt jag kan för det. Det är det jag vill mest nu.

Blir det att dubbla poängen nu när du kliver ner en nivå?

- Jag vet inte (skratt), jag känner inte spelarna i laget och har inte koll på nivån exakt, eller vad motståndarna har för lag. Det är väldigt svårt att säga. Mitt mål kommer alltid vara att göra så många poäng som möjligt så vi kan vinna nästa match. Sen försöker man väl alltid göra 2-3 poäng, det är grundtanken man alltid haft. 



TV: NIU-elevernas bortkastade år: "Tyvärr mycket på egen hand"

Instruktören Mickael Fredriksson om hur hårt pandemiåret har påverkat eleverna på innebandygymnasiet.

Matchrapporter: Förlust för Gävle GIK mot Järfälla Bele med 7-11 IBK Dalen utklassade Sirius – vann med 11-2 Visby starkast – avgjorde i förlängningen mot Gävle GIK Skälby vann klart borta mot Sirius Adrian Olsson det stora utropstecknet när Gävle GIK slog Älvsjö

Den här artikeln handlar om: