extra
Moras assisterande tränare Lars-Olov Olsson: "Man ställer ju inte in för att det är roligt att ställa in"
Foto: Per Wiklund
Superligan

Tvingas lämna walk over: "Hela säsongen kan bli förstörd"

ANNONS

Ett covid-drabbat KAIS Mora kommer inte till spel i dagens match mot Täby.

KAIS Moras lämnar walk over till dagens bortamatch mot Täby. Detta efter att ha fått ett konstaterat fall av covid-19.

- Vi har ett definitivt konstaterat fall som vi fick svar på igår. Vi vill inte riskera något, att sätta oss på en buss när vi befarar att vi har det inom laget, säger assisterande tränaren Lars-Olov Olsson till Innebandymagazinet.

- Just den här spelaren i det här fallet studerar på distans och träffar inte speciellt så många människor, mer än de i laget. Då befarar vi att vi har en smittspridning inom laget. Sen har ytterligare en hört av sig idag och sagt att hon känner av symptom. Därför slutar beslutar vi att ställa in matchen, helt enkelt. Vi sätter oss inte på bussen och riskerar åka flera timmar och få ännu värre smittspridning. Alla spelare ska testas.

KAIS Mora är redan klara för slutspelet (samma gäller Täby), det enda man har kvar att spela för är placeringar inför slutspelet, då man fortfarande har chans att nå topp fyra. Kvartsfinalerna drar igång den 25-26 mars.

Förbundets regler säger att matchen ska ställas in om minst tre spelare är sjuka, men samtidigt får inga matcher flyttas från och med den näst sista omgången. Därför tvingas man lämna walk over.

- Ja, enligt reglerna så är det väl det. De (förbundet) har satt upp att de två sista omgångarna inte får flyttas, då blir det en WO. Vi har fått lov att offra den här matchen på det viset. Det är så klart en jättetråkig situation – man vill ju spela om poängen. Men när vi har det läget och de regler som vi har, där det inte finns någon flexibilitet i spelschemat, så har vi inget annat val.

Enligt Svensk Innebandy får en walk over följande konsekvenser: 

Om W.O. utdömts av Tävlingsstyrelsen ska slutresultat 5-0 och tre poäng utdelas till motståndarlaget, förutsatt att det uppnådda resultatet ej är fördelaktigare.

- För våran del tänker vi att ”har vi en smittad, så har vi smittan”. Då är risken uppenbar att vi kan få det vidare. Slutspelet är runt hörnet, en och en halv vecka bort, och vi skulle kunna få hela säsongen förstörd på grund av att vi får in smittan. Man får göra en bedömning helt enkelt och det har vi gjort. 

KAIS Mora har ytterligare två matcher kvar att spela: Karlstad på bortaplan den 18:e samt Västerås Rönnby på hemmaplan i slutomgången, den 20:e. Även de motståndarna har inget mer än tabellplaceringar att spela för. 

- Det är klart att det finns en risk att vi tvingas lämna WO även där. Vi får se vad det blir för utfall av våran testning av hela truppen och staben, det kommer ges svar på det de närmaste dagarna. Skulle vi få ytterligare fall så är de matcherna definitivt i farozonen. Om vi inte får fler fall – och återigen lyckas bromsa med kraftfulla åtgärder – så ska vi kanske kunna spela matcherna i alla fall, även om det kanske blir utan att ha kunnat träna innan.

- Vi har haft några fall tidigare under säsongen men det har rört sig om enstaka fall. I samtliga fall har vi stängt ner totalt, i ex antal dagar. Jag tror vår längsta nedstängning var tio dagar lång, där vi inte träffades, tränade eller spelade någonting. Då har vi lyckats begränsa det till just de bekräftade fallen, vi fick ingen smittspridning. Vi hoppas att det här får samma effekt, att vi inte får fler.

Det är långt ifrån några optimala förberedelser inför ett slutspel. Vad händer om ni exempelvis inte kan spela den första kvartsfinalen?

- De (förbundet) har satt upp lite olika regler: De kan korta ner serien, ända ner till en match bara, tror jag. Sen tror jag att de har sagt att man får lämna WO också. Vi hoppas att våra åtgärder inte kommer påverka vårat slutspel. Är det något lag som kommer drabbas under slutspelet så förstår alla vad det kommer innebära. Du förstår ju hur surt det är, när man har kämpat för något i sju och en halv månad, och så blir det totalförstört på grund av ett elakt virus. Vi har i och för sig haft det runt oss hela säsongen, och vetat om att det finns där. 

- Vi tycker verkligen vi har åtgärder. Vi är otroligt försiktiga, ser till att hålla distans både när det kommer till omklädningsrum, samlingar och allting, för att undvika att få smittan. Likt förbannat får vi in skiten…

Ett annat problem som främst drabbar daminnebandyn är att få spelare spelar innebandy på 100 procent.

- Vi har ingen spelare som är professionell. Alla har sina jobb att gå till, vilket innebär att de träffar andra människor, att de behöver gå att handla och så vidare. Det är klart att risken att få in smittan finns runt oss varje dag. Sen försöker vi så klart göra vad vi kan för att det inte ska bli någon vidare smittspridning om den dyker upp, med hjälp av våra åtgärder. 

- Vi vill inget hellre än att spela våra matcher. Man ställer ju inte in för att det är roligt att ställa in. Varje inställd match drabbar också oss själva, i och med att det inte funnits några extrahelger att spela på. Då har det blivit vardagsmatcher och alla förstår vad det innebär också, med halvtid och att man inte är professionell, och så vidare.

Detta blir den första matchen den här säsongen där ett lag tvingas lämna walk over. En annan sport som har haft stor problem är herrhockeyn som har en väldigt haltande tabell där slutspelets skjutits upp.

- Det är en sak för hockeyn som enbart har professionella: ”Vi kan flytta en match för vi kan åka och spela när som helst”. I våran idrott är det ju inte riktigt så. Hockeyn har också haft en lite större flexibilitet där man faktiskt gjort åtgärder från både förbund och liga, för att säsongen ska kunna spelas med alla matcher – för att inte hamna i en WO-situation, som vi nu tvingas till, säger Olsson och tillägger:

- Man får tycka att vi är nojiga eller vad som helst, ”ni har ju inte tre fall” och så vidare. Har vi ett bekräftat fall finns det risk för smittspridning och det kan vi inte riskera. Vi har vårat eget ansvar för alla som finns runt om och i laget, men också ett samhällsansvar. 

Matchrapporter: Malmö FBC avgjorde i förlängningen mot Kais Mora Seger för Kais Mora med 9-7 mot Kalmarsund Storseger för Pixbo Wallenstam borta mot Kais Mora Målfest när Thorengruppen krossade Kais Mora i Thoren Arena Efterlängtad seger för Karlstad – steg åt rätt håll mot Kais Mora

Den här artikeln handlar om: