dramatiska slutomgången
Allsvenskan södra

Här blir Lagan klara för SSL-kval – skickar passning mot Warberg

ANNONS

Lagan är klara för sitt första SSL-kval i historien efter 2-2 mot Lerum.

Video: InnebandyTV

Förutsättningarna inför mötet mellan fyran Lagan och femman Lerum i den allsvenska slutomgången var enkla: Lerum behövde ta fler poäng än smålänningarna. Det lyckades man inte med då matchen slutade 2-2, vilket innebar SSL-kval för Lagan.

- Det känns fantastiskt. De senaste omgångarna har vi haft som mål att den här matchen skulle vara avgörande. Vi tog oss hit och fick det resultat vi vill ha. Det är en go känsla, säger Lagans tränare Christian Guntsch till Innebandymagazinet efter matchen.

Hur löd er gameplan idag?

- Det blev lite svårt eftersom vi hade fördelen med krysset, så det var lite mentalt. Vår gameplan var att spela som om det vore en vanlig match. Vi hade en bra känsla och slog dem borta i sudden. 

Lagan tog ledningen med 2-1 i mittenperioden och höll den hela vägen fram till när det var 54 sekunder kvar att spela av matchen, då Noah Johansson kunde kvittera för Lerum.

- Det är en jämn förstaperiod med litet överläge för dem. Andra blev också jämn. I tredje så har de sina chanser, i 6-mot-5 och sådär. Man behöver marginaler, bra lag har tur och vi hade med oss dem idag. Sen står Erik Svensson på huvudet i målet – igen, säger Guntsch.

Matchen gick till förlängning och där tog Lerum tidigt ut målvakten för att ro åt sig extrapoängen och i längden kvalplatsen.

- I 6-mot-5-spelet innan de gör sitt mål så har de några skott, absolut. Sen har vi ett långskott som går någon centimeter utanför. De får det här målet och det kan jag tycka de var förtjänta av. Vi blir för låga. Sen tar de målvakten lite tidigare (1:55) i sudden än vad jag trodde och chansar, jag tycker vi borde drämt in en boll innan där. Men vi klarar det!

- Vi har lite fräscha spelare som inte spelat så mycket, som vi använder i sudden. Det får vi utdelning på med lite bättre fötter.

Vad sa ni under timeouten som Lerum tog i sudden?

- Framförallt så sa vi att vi skulle plocka bort ”Jocke” Fors som stod och styrde. Att försöka få honom att inte kunna välja. Sen har vi Gustav Strandberg som är snabb och han gör det bra, sen kommer (Josef) Sankell in som ett vilddjur. Det var många som var bra idag.

Samtidigt har unga Lerum chockat många och blir utslagna i sista omgången. Vad säger du om deras säsong?

- De gör en fantastisk säsong. Man får ge all credd till (Anton) Olofsson, hur han har fått ihop de unga laget och hur de presterat. Sen att de inte går vidare…det är så små marginaler. De lär dra lärdom av det här. De gör en grym säsong och det hade jag sagt om oss också, om vi hade missat kval. Det var jävligt tight, inte ofta det krävs så här många poäng för att gå till kval.

Nu kommer man få möta serieledarna Warberg i SSL-kvalet, medan tvåan Karlstad får möta trean Lindås. 

Det kommer bli lite av ett David-mot-Goliath-möte om man ser till de båda klubbarnas historia, och i år har Warberg plusstatistik på Lagan med två segrar i grundserien

- Vi har två matcher mot de i serien, borta mot dem var vi inte med, men vi kunde ha tagit poäng hemma. Visst, de saknade (Mattias) Kongstad i den matchen och det är en av seriens bästa spelare. Men de har allt att förlora, säger Guntsch och lägger sedan över en rejäl press på Warberg:

- Tänk om de skulle förlora mot Lagan i ett SSL-kval? Herregud…de har precis allt att förlora och det ska vi spela på något djävulskt. De kommer skita ner sig fullständigt om vi skulle få in lite mål på dem eller vinna första matchen. De ska bara studsa tillbaka med det laget de har. 

- Vi kommer slita, det har vi gjort i varje match, träning och situation hela säsongen. Vi har seriens bästa målvakt med – de har inte Warberg – och han får fortsätta med det.

Till sist – hur firar du det här?

- Jag får åka hem och ge sambon lite tid, jag har varit borta hela dagen. Sen är det bara upp och jobba imorgon igen Så det blir väl något gott vin ikväll kanske, det hade suttit fint!



Matchrapporter: FBC Lerum gjorde sex mål i tredje perioden – vann stort mot Nilsby Klart nu: Höllviken åker ur serien efter ny förlust Tre klara poäng för Warberg mot Nilsby FBC Lerum klart för kval efter seger mot Kalmarsund FBC Lerum bröt Warbergs segersvit

Den här artikeln handlar om: