Hur slutar kvalspelet i Allsvenskan Norra?
Foto: Magnus C Lydahl
Allsvenskan norra

RANKING: Så slutar kvalspelet i Allsvenskan Norra

ANNONS

Hur slutar kvalspelet till SSL? Får Stockholm ett SSL-lag till 2021/22?

Vi är strax inne i mitten av mars och de allsvenska serierna är inte färdigspelade men vi har en ganska bra bild över vilka lag som är klara för SSL-kvalet som startar snart. I den norra allsvenskan är lagen dock redan spikade inför sista omgången och det är Djurgården, AIK, Hagunda och Visby IBK. 

I den här texten ska jag ta mig an den inte helt lätta uppgiften att gå igenom respektive lag och ge mig på att tippa deras chanser till att knipa platsen i innebandyns finrum nästa säsong. Gör Visby en snabb comeback? Får Stockholm sitt första SSL-lag sedan 2018? Skördar till slut Hagunda frukterna av sitt tålmodiga arbete? Det ska sägas att det blir ett någorlunda svårare arbete eftersom vi i dagsläget inte vet vilka lag som exempelvis Djurgården kommer att möta så lagens chanser att gå upp redovisas i form av en procentsats, där 100% indikerar att laget definitivt ska och kommer gå upp. 

Därför väljer jag att basera det här på mestadels truppstatus, form och en hel del magkänsla. 

Gott så, vi kör igång!

Djurgården IF IBS

Kommentar: De rutinerade rävarna i DIF står som seriesegrare i årets upplaga av norra Allsvenskan. Sitter inne på ruggig kvalitet där både Patrik Schantz och Patrik Kareliusson har haft ett par av sina bästa säsonger på länge. Gott om SSL-rutin finns i det här laget som - om laget går upp - får bekanta sig med den största scenen igen, bland annat Johan Kapple, Adam Kimström, Fredric Gustavsson, Sebastian Gafvelin och Andreas Beckius. Laget har gått som ett stabilt ånglok genom serien och haft en förhållandevis lugn resa till toppen. Under hösten förlorade man mot både Hagunda och Visby men tog revansch mot dem under våren. AIK besegrades under hösten, men senast förlorade DIF derbyt. Nyckelspelarna är nästan alla 30 eller äldre och Djurgårdens största chans kan mycket väl vara i år. Att laget blandat och gett mot sina konkurrenter gör det lite svårare att sia. Normalt hade Djurgården varit en storfavorit, nu blir jag lite osäker.

Chans att gå till SSL: 60%

Får Erik Oweling (70) och Djurgården spela i SSL nästa säsong?

Får Erik Oweling (70) och Djurgården spela i SSL nästa säsong? Foto: Magnus C Lydahl

AIK IBF

Kommentar: Laget hade en lite knackig start men har puttrat igång mer och mer och sedan årsskiftet är 08-gänget seriens hetaste lag. På förhand var det en spännande trupp med god blandning av spelare på väg in i nästa skede av karriären och spelare som funnits med sedan senaste SSL-sejouren. Känslan är att de har fått ihop det väldigt bra under säsongen och att pusselbitarna börjat falla på plats, något som såklart styrks av det faktum att laget inte har förlorat en match på ordinarie tid på två månader. Ett annat argument för AIK i kvalspelet? Av sex matcher mot Hagunda, Visby och DIF har laget förlorat en. Under våren har man gått rent. Om man bortser från trenden och tittar på truppen? Magnus Jansson, Adam Forslöv, Kevin Lieback-Asp och en skadefri Linus Hellqvist innebär att man har seriens bästa backsida. Fortsätter Filip Wiklund vara en attraktion framåt samtidigt som Alex Kjellbris och Carl Andersson fortsätter chippa in som de har gjort hela säsongen så är AIK:s chanser att gå upp tämligen goda.

Chans att gå till SSL: 60%

Foto: Magnus C Lydahl

Hagunda IF

Kommentar: Har likt AIK kommit igång rejält den senaste tiden och vunnit sina fem senaste matcher. Det ser ut att räcka till en tredjeplats, en stark prestation med tanke på att de låg långt efter topp fyra-lagen långt in på säsongen. Frågan jag ställer sig är hur mycket lyftet har att göra med Johan Erikssons comeback på elitnivå. Det är dock här Hagunda har velat vara hela tiden och det de har byggt laget utifrån. Laget ska bara upp, frågan är om det blir så i år. HIF har haft det lite tungt mot rivalerna och bara plockat två fullpoängare. Man är svårbedömda utifrån att man länge underpresterade och först på slutet har börjat hitta något. Å andra sidan har man sett ruskigt stabila ut också. Bara truppen är skräckinjagande; Fredrik Holtz, Markus Åkerfeldt, Jakob Drews, Mattias Jansson, Patrik Jansson, Johan Eriksson, Felix Abrahamsson och Kristian Adolfsson. Lägg till trenden som pekar spikrakt uppåt är Hagunda mina favoriter.

Chans att gå till SSL: 75%

Foto: Magnus C Lydahl

Visby IBK

Kommentar: Jaha, det här var ju inget vidare Visby. Fyra raka förluster varav två mot AIK och Djurgården gör att laget tappar sin andraplats till AIK, samtidigt som man kliver in i kvalspelet med ett mentalt underläge till sina motståndare. Utebliven hemmaplansfördel för gotlänningarna kan göra att play-off blir tufft då man inte heller har ett bra facit mot motståndarna sedan tidigare (5-4-vinsten mot Djurgården den 21 november är den enda trepoängaren). Laget sitter dock på fina, SSL-mässiga spelare precis som sina konkurrenter (Markus Jovic, Albin Lundell, Vilmer Viinamäki, Heikki Hirvisuo) men i nuläget känns laget lite svagare än de andra ändå. Backsidan är inte så dålig med nämnde Hirvisuo, Jesper Eliasson och Maximiliam Gureng, men den är inte heller så bra som konkurrenternas. Det vill till att forwardsen med Viinamäki, Jovic och Oscar Magnusson gör sitt och lite till för att ro det här i land men vi ska definitivt inte räkna bort Visby. De har visat förr att de är att räkna med i såna här matcher.

Chans att gå till SSL: 25%

Foto: Magnus C Lydahl


Så slutar Allsvenskan Norra:

1. Djurgården
2. AIK
3. Hagunda
4. Visby

De går upp: Hagunda. Uppsalalaget har en fruktansvärt stark form och fått igång sina bästa spelare vilket jag tror blir avgörande. Av lagen från den norra serien ser jag dem som starkast.

TV: ”Måste våga sätta ner foten" - poddpanelen om elitlicensen

Tycker till om att skuldsatta SSL-föreningar.

Matchrapporter: Pixbo utklassade AIK på hemmaplan Uddamålsseger för Nykvarns IF mot Hagunda Djurgården måste kvala efter oavgjort mot Skälby Islossning i tredje – Visby vann klart mot RIG Umeå Visby starkast – avgjorde i förlängningen mot Gävle GIK

Den här artikeln handlar om: