Debatt
Foto: Christer Axelsson
Superligan

Förbundet svarar på Pixbos domarkritik

ANNONS

Magnus Nilsson, Mattias Linell och Christian Almström svarar på Pixbos kritik.

Efter att Pixbo Wallenstams Linus Nestorsson blivit avstängd i tre matcher för att han knuffade till domaren i en situation i matchen mot Helsingborg. Så rasade Pixbos Sportchef Rickar Jonsson i en intervju med Innebandymagazinet.

Han försvarade inte Nestorssons beteende utan han dömde ut det men han tyckte att längden på straffet inte stod i paritet med händelsen. Han var även väldigt frågande till varför Svenska Innebandyförbundets Tävlingschef Magnus Nilsson gick in och anmälde händelsen samt att han tyckte att Nestorsson blev en syndabock för att domarna inte lyckades hålla en bra nivå på matchen. Han var även kritisk till att domarna gick i mellan bråket som sedan ledde till avstängningen och han ifrågasatte om domarna utvecklas lika snabbt som spelarna eller om det var dags att införa en tredje domare på matcherna.

Innebandymagazinet har pratat med Magnus Nilsson om kritiken och han har i sin tur tagit hjälp av förbundets domarkoordinator Mattias Linell och Juridiska Nämndens ordförande Christian Almström för att bemöta kritiken.  

- Det hör inte till vanligheten att tävlingschefen gör en anmälan till bestraffning och det är också mycket ovanligt att domare blir utsatt för fysisk kontakt på detta sätt vilket, oavsett kraft eller syfte, inte är acceptabelt. Händelsen är därför av principiell karaktär, framförallt kopplat till ett arbetsmiljöperspektiv, och då den inte beaktades i själva matchsituationen, valde vi i efterhand att göra en anmälan till bestraffning för att få den prövad av Juridiska Nämnden, säger Nilsson till Innebandymagazinet. 

Hur ser praxis ut, är det domarnas roll att gå emellan om det är bråk mellan två spelare?

- Domarnas roll är att få spelet att flyta på så bra som möjligt. Ibland innebär det att det bästa beslutet är att inte bara titta på och vänta på att något ska hända utan att agera förebyggande. Det gör domarna på många sätt, oftast verbalt, men även ibland genom att fysiskt placera sig mellan spelare och lag, säger Mattias Linell och fortsätter:

Vi ger domarna instruktioner att, när de bedömer att det är det bästa, försöka förhindra att ett bråk uppstår, men inte försöka avbryta ett redan pågående.

I aktuell situation har domaren placerat sig i god tid mellan spelarna för att kyla ner situationen och det går nästan alltid bra. Tyvärr valde spelaren att fortsätta, istället för att springa hemåt, och det slutade med knuffen. Att det går på det sättet är mycket sällsynt, men själva situationen är inte på något sätt unik, utan det är utfallet som är det ovanliga.

Vad tycker du om den fysiska nivån på spelet som är i SSL denna säsong?
 
- Spelet i SSL blir snabbare och snabbare för varje år, vilket är en naturlig utveckling. Vi bedömer inte att det fysiska spelet förändrats nämnvärt till denna säsong och ser heller inga tecken på det i statistiken över utvisningar eller bestraffningsärenden.

Några lag har till denna säsong introducerat nya taktiska moment i försvarsspelet som domarna har fått anpassa sig till avseende placering och planindelning och det är utmanande i början när det uppstår nya typer av situationer på nya ställen på banan.

Att det framförs kritik och att aktörer har olika uppfattningar och uttrycker dem i olika sammanhang är heller inget ovanligt, utan något som alltid förekommit. Vi från domarsidan hade självklart önskat att alla alltid hade varit nöjda med det arbete som utförs av domarorganisationen, men inser att vi aldrig kan komma dit.

Ibland tar en tränare eller sportchef sig tiden att ringa och prata med mig eller mina kollegor och då blir det oftast mycket mer sakligt och utvecklande för båda parter, än när det framförs i andra sammanhang, säger Linell

Vad säger du om förslaget om att ha tre domare och är det något som har diskuterats?

- Frågan om tre domare i innebandy är inte ny, utan den aktualiseras med jämna mellanrum. Det är en komplex fråga utifrån flera aspekter. Den viktigaste för oss är att vi som arbetar med domare inte tror att det skulle bli en märkbar förbättring av domarnas förutsättningar att fatta korrekta beslut.

Det är inte bedömningsavstånden som är utmaningen i innebandy, utan att det går fort i situationerna, ofta med flera spelare inblandade, och skillnaden mellan till exempel en korrekt brytning och en utvisning för slag handlar om millimeter.

Att då öka domarkostnaderna för SSL-föreningarna, vilket ett sådant system skulle innebära, känns i dagsläget inte motiverat, då vi ser att det finns andra investeringar som också skulle kunna diskuteras, säger Linell.

Jesper Sankell fick också tre matchers avstängning för att enligt JN slagit en motspelare medvetet mellan benen. Nestorsson får också tre matcher avstängning av att putta till en domare som går emellan ett bråk i stridens hetta. Är det två jämförbara handlingar?

- Det är först och främst två vitt skilda situationer som enligt JNs mening inte kan eller ska jämföras med varandra. Den största skillnaden är att i det ena fallet utsätts en motspelare och i det andra fallet en domare.

En domares ställning inom idrotten ska vara fullständigt fri från såväl psykiska som fysiska kränkningar. Ett angrepp mot en domare kommer under alla omständigheter betraktas som mer allvarligt än ett motsvarande angrepp mot en motspelare. Straffvärdet skiljer sig därför beroende på vem det är som angrips.

En lätt knuff efter avblåsning på en motspelare blir inte föremål för någon prövning hos JN, medans en lätt knuff på en domare anses desto allvarligare och därför bör bestraffas med avstängning. Vad man kan konstatera är att ett fysiskt angrepp med klubban mot en domare sannolikt skulle föranleda en synnerligen lång avstängning, avslutar JN:s ordförande Christian Almström.  

 

Matchrapporter: Storvreta mästare – vann SM-finalen herr i innebandy mot Pixbo Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo

Den här artikeln handlar om: