Foto: Adam Troy, Per Wiklund och Idrottsfoto
Allsvenskan östra

Resan är över: Från damfyran-landslaget-hjälmen på hyllan

ANNONS

Stephanie Dalbjer berättar om det svåra beslutet att lägga av och summerar sin fantastiska karriär.

Förra helgen meddelade en av Sveriges bästa målvakter att hon lägger hjälmen på hyllan redan vid 26-års ålder. Stephanie Dalbjer var en av nyckelspelarna bakom Nackas magiska resa från damfyran till SSL men efter en uppmärksammad skilsmässa från laget så avslutade hon karriären i allsvenskan med Älvsjö denna säsong. 

– Det är ingen helt ny tanke som har kommit, utan det är något jag funderat på en längre tid. Men det var ett extremt jobbigt beslut att ta. Det är ändå något som jag brunnit för i så många år och prioriterat i mitt liv. Så det är en väldigt stor omställning, säger Dalbjer till Innebandymagazinet om beslutet och fortsätter:

– Det var ett svårt beslut att ta men jag vill ha mer tid till familjen och min fina guddotter, tid som inte helt har funnits under alla år med innebandyn.

Förutom den sista succékantade säsongen i Älvsjö så spelade Dalbjer hela karriären i Nacka. Där hon som sagt var vad med om att ta upp laget från damfyran till SSL. En resa som började som 16-åring och slutade som 25-åring och en resa som tog Dalbjer från fyran till A-landslaget. 

– Det var en fantastisk resa som tyvärr fick ett tråkigt och respektlöst slut från deras sida. Den situationen kommer nog jag och Nacka alltid att se annorlunda på men det är så jag känner. Började där som 16 åring i division 4 och kunde väl inte där och då se att jag skulle gå så långt som jag faktiskt gjorde. Det har jag Figge & Mårten (dåvarande tränarna) att tacka för, som aldrig slutade tro på mig och har peppat mig hela vägen. Det är nog också en resa som väldigt få har gjort, att gå från lägsta divisionen till högsta och varit med sen dag ett. Den resan är jag väldigt tacksam för.

Säsongen 17/18 spelade Nacka i damettan och kvalade sig upp till allsvenskan. Inför debutsäsongen i nästhögsta serien så var Nacka kraftigt nederlagstippade men de vann östra serien utan att förlora en enda match under ordinarie tid och sedan kvalade man sig upp till SSL av bara farten. Den säsongen blev Dalbjer utsedd av tränarna till årets målvakt. Säsongen 20/21 så blev Dalbjer även utsedd till årets målvakt i SSL. 

Att Nacka överträffade alla förväntningar den här säsongen kan Stockholmslaget till stor del tacka sin målvakt för. Stephanie Dalbjer har hållit en genomgående hög nivå under hela säsongen med sin positionssäkerhet och förmåga att läsa av spelet. Bara tre lag släppte in färre mål än Nacka som endast snittade fyra insläppta mål per match. Oavsett hur matcherna slutade så var det sällan som Dalbjer förlorade den interna kampen mot motståndarmålvakten.

Återkomsten till allsvenskan denna säsong blev en enda lång eriksgata av triumfer för Dalbjer som såg till att Älvsjö släppte in överlägset minst mål i östra serien. Älvsjö vann också serien för första gången någonsin och fick kvala till SSL. Precis som när Dalbjer blev utsedd till årets målvakt i SSL så överträffade även Älvsjö alla förväntningar denna säsong, och det bidrog målvaktsfantomen väldigt mycket till. Även denna säsong så blev Dalbjer utsedd till årets målvakt av tränarna i östra serien. Så det är inget snack om att klyschan ”sluta på topp” är något som stämmer bra in på Dalbjer. 

– Känner tacksamhet igen för att få den utmärkelsen. Att vi släppte in överlägset minst mål är inte bara tack vare mig, det gjorde vi som ett lag. Alla i laget är så himla grymma. Vi slet tillsammans som ett lag från start till slut varje match och tack vare det så tog vi seriesegern. De är så värda det och de var värda ett bättre slut på säsongen än vad det blev. För min del så avslutar jag med en säsong på topp.

Resan med Älvsjö tog slut med två raka förluster mot tabelltrean Sundsvall, från norra serien, i play off 1. Första kvalmatchen förlorade Älvsjö med 0-1 och returen i Sundsvall fick avgöras efter tio slagna straffar. (Du kan se alla straffar längst upp i artikeln.) 

– Jag har valt att inte analysera matcherna så har egentligen inte mycket att säga, det är nog mer en coachfråga. Men vi förlorar match 1 med 0-1, gör man inte mål så vinner man inte matcher. Match 2 gör vi bra, men det gör även Sundsvall, från min sida så förstörde domarna den matchen ganska rejält, det var extremt stor skaderisk, därav jag fick hjärnskakning av den sista smällen jag fick. De missade många tydliga grejer som jag tycker är rätt illa att de inte tar utvisning på. Men… Sundsvall gör det bra båda matcherna, men de har inget i SSL att göra och jag tror inte de tar Dalen i tre matcher.

I sitt ”avskedstal” på sociala medier tackade Dalbjer Älvsjö för en fantastisk tid och hon hyllade laget för att de byggt upp en nedbruten spelare. ”Ni tog emot mig med öppna armar när jag var som mest nedbruten som spelare, ni fick tillbaka min glädje till innebandyn” skrev hon bland annat. 

– Jag var väldigt nedbruten som spelare efter framförallt min sista säsong i Nacka och hur det slutade. Kände att de inte visade någon respekt eller tacksamhet för alla år och allt jag har gjort för dem. Vilket jag tycker är väldigt tråkigt. Jag har än idag inte fått ett tack eller något och då har det nu gått ett år sedan allt hände. 

– Älvsjö har sen min första träning tagit emot mig med öppna armar, jag har nog aldrig skrattat så mycket i ett lag som med dem denna säsong. Det blev en självklarhet att jag skulle skriva på för dem och idag kan jag säga att jag gjorde helt rätt beslut. Hela gänget är guld värda och jag älskar varenda en i laget. Älvsjö blev som en familj för mig och det kommer de fortsatt vara även fast jag inte spelar kvar. Jag är evigt tacksam att jag fick avsluta min karriär med dem. 

Om du ser tillbaka på din karriär. Vilka är de bästa höjdpunkterna?

– En stor höjdpunkt är såklart när vi gick upp med Nacka till SSL men det som ligger mig varmt om hjärtat är såklart när jag har fått representera Sverige. Samt när jag fick pris som årets målvakt i SSL, som var ett mål i karriären och ett stort bevis att man lyckats.

Är det någon enskild räddning som har fastnat mer än någon annan i minnet?

– Har nog faktiskt ingen specifik räddning under karriären som jag minns specifikt men denna säsong får jag nog säga min räddning med 30 sekunder kvar av ordinarie tid mot Sundsvall i kvalmatch 2. Den kommer jag nog aldrig glömma. (Se monsterräddningen i klippet nedan)

Vad ska du göra på kvällarna nu istället med all tid som du får över? 

– Just nu så kämpar jag med min hjärnskakning jag fick sista matchen mot Sundsvall, sen ska jag nog bara smälta allt och ta in hela karriären jag gjort ett tag. 

Kommer vi få se dig i något annat innebandysammanhang i framtiden? 

– Det får ni se när det blir officiellt, avslutar Dalbjer med ett kryptiskt skratt.


TV: Här hyllas Mattias Samuelsson med #13 i taket

Storvreta har hissat nummer 13 i taket i IFU Arena tillsammans med Jesper Berggrens #21 och Hannes Öhmans #14.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

 

 

 

Matchrapporter: Två mål för Stina Höög när Nacka Wallenstam besegrade IBF Falun Utveckling Anna Monthan tvåmålsskytt när Älvsjö AIK vann mot Tyresö Trollbäcken Alunda vinnare mot Älvsjö AIK – kvitterade och avgjorde sent AIK kvalklart efter seger mot Nacka Wallenstam Älvsjö AIK stod för imponerande vändning

Den här artikeln handlar om: