Foto: Magnus C Lydahl och Aftonbladet
SSL-kval

Reagerade på motståndarnas firande: "Märks ju när det är rookies i ett kval"

ANNONS

Visbys backtuffing inför morgondagens viktiga match: "Vi är en attraktiv klubb och då blir det ännu roligare för motståndarna att slå oss"

Visby börjar kunna det här med SSL-kval. Fyra av de sex senaste säsongerna – den här inkluderat – så har man gjort upp i kvalet till högstaligan. 2019/20 spelade man själva i SSL och 2021/22 slutade gotlänningarna sexa, men nu gör man sitt andra raka SSL-kval.

Förra året så inleddes det med en överraskande förlust, då hemma mot Bele Barkarby. Man vände sedan matchserien men åkte sedan ut mot Karlstad i kvalfinalen.

Även årets kval inleddes på samma vis för Visby som slutade tvåa i tabellen. 

Man tog emot tabelltrean Sundsvall förra fredagen men föll hemma i ICA Maxi Arena efter straffar, gästerna segrade med 5-4 vilket gör att Visby måste vinna morgondagens retur på bortaplan för att säsongen ska leva vidare.

– Vi vet ju vilken sits vi har satt oss själva i. Det var exakt samma sak förra året så det är väl inga konstigheter egentligen, säger Visby-backen Hugo Lindberg till Innebandymagazinet.

– Det är ju de här matcherna vi har gått och väntat på i elva månader i princip. Det är ju små marginaler som avgör förra helgen men vi tror på det vi gör och det vi kan göra. Det är väl ingenting som är annorlunda jämfört med vad det brukar vara egentligen.

“De ställer sig och gapar som att de har vunnit hela serien”

Att analysera varför man förlorar en match som avgörs på straffar är alltid en utmaning, men Lindberg ger här sin bild till varför det inte gick som man ville i första kvalmatchen.

– Sundsvall är ju ett bra lag som spelar ett rätt bra bortaspel, och så får de en tidig 2-0-ledning. Vi kommer ändå tillbaka från det, upp till 4-3. Det är väl lite som det har varit förut –  det är vår effektivitet. 

– Vi skapar ändå lägen för att vinna matchen både under ordinarie tid och i förlängningen. Sen är det ju små marginaler som avgör sådana här matcher. Det vet vi ju från förra året i kvalet också när vi satt med 0-1 mot Bele inför att möta att dem borta.

Ja, vad betyder den erfarenheten för er? Att ni vände på kvalsemifinalen förra säsongen?

– Nånstans i bakgrunden är det säkert en trygghet. Det är väl ingenting vi går runt och tänker på. De flesta var ju med förra året och alla vet ju att vi då vände på en helg också borta/hemma.

– Det är skönt att ha det i ryggen och det blir bara ännu skönare när de ställer sig och gapar som att de har vunnit hela serien redan efter match 1, och så vet vi av erfarenhet att det är ju två matcher kvar att spela.

Du tycker det var överdrivet firande av Sundsvallsspelarna senast?

– Ja, men det var ju lite som förra året. Det var tjo och tjim och det är klart att man ska vara glad för en seger, men det märks ju när det är rookies i ett kval. Det är tjo och tjim i omklädningsrummet och stå och skrika i gången och så vidare, och så vet man att det är två omgångar kvar.

Så här såg det ut när spelarna firade segern på planen:

"Alla vill slå oss för att vi gör bra saker"

För att ta sig vidare från det här kvalet måste Visby göra något de inte lyckats med den här säsongen, att vinna på ett parkettgolv. Det är det underlaget som gäller i Sundsvalls Sporthall och Visby förlorade grundseriemötet där med 6-7 tidigare under säsongen. Även lagets premiär spelades på parkett, då borta mot Dalen i en match som slutade med en 4-8-förlust.

Lindberg tonar dock ner underlagets betydelse i det här fallet.

– Det spelar in mer i att folk snackar om det än vad det verkligen gör. Själva parketten i Sundsvall är betydligt bättre än den vi spelade uppe på i Umeå. Det är inget problem med fästet. Det är klart en liten annan bollstuds än vad det är på en vanlig matta.

Man har inte heller tränat på parkett nu inför morgondagens viktigaste match, utan kört på som vanligt i ICA Maxi Arena.

– Ja, visst, vi förlorar där uppe när man kollar på resultatet men sen var matchen i sin helhet så har vi den i våran egen hand med två minuter kvar och då tycker vi själva att vi inte gör en särskilt bra match. Det är inget vi är oroliga för så, vi tror på det vi gör och gör vi vår grej så kommer vi vända hem till Gotland för ny match på söndag, säger Lindberg.

Det finns ju även en stor press på er att gå upp, hur hanterar ni den?

– Vi är väl vana. Det är mitt tredje år här nu och man märker att det är säsongens match för alla som kommer hit till Gotland, alla vill slå oss för att vi gör bra saker. Vi är en fin förening som växer och har bra publik och jobbar bra utifrån. Vi är en attraktiv klubb och då blir det ännu roligare för motståndarna att slå oss, så det är något vi lever med redan i serielunken. Det är inget särskilt vi lägger större vikt på nu.

Till sist, vad talar för att ni vinner morgondagens match?

– Dels att vi har varit med i den här situationen förr. Vi har en bra mix på det yngre och äldre gardet, och så har vi tre formationer som kan avgöra matcher plus att vi har seriens överlägset bästa målvakt (Rasmus Ekström).


TV: Här hyllas Mattias Samuelsson med #13 i taket

Storvreta har hissat nummer 13 i taket i IFU Arena tillsammans med Jesper Berggrens #21 och Hannes Öhmans #14.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Islossning i tredje – Visby vann klart mot RIG Umeå Sundsvall FBC utklassade Tyresö Trollbäcken på hemmaplan Visby starkast – avgjorde i förlängningen mot Gävle GIK Jens Ohlin i målform när Djurgården vann mot Sundsvall FBC Stort jubel när IBK Dalen säkrade seriesegern med vinst mot Sundsvall FBC

Den här artikeln handlar om: