visby-sirius
Artikelfoto: Magnus C Lydahl
Allsvenskan norra

Sågar Visby-spelarnas beteende: "Nivå som inte hör hemma i en idrottsvärld"

ANNONS

Sirius-tränaren Kristofer Widlundh: "Det inte är snyggt överhuvudtaget"

Det vankades toppmöte i allsvenskan norra under lördagen där tabelltvåan Visby tog emot trean Sirius på hemmaplan. 

Lagen låg inför matchen på samma poäng men särskilt jämnt blev det inte – Visby ledde med 5-1 när halva matchen var spelat och vann i slutändan med klara 8-2.

Sirius har haft tufft mot Visby under säsongen, man förlorade med sex mål även när man möttes i Uppsala under hösten (4-10).

– Vi står inte upp för vår egen produkt på det sättet vi ska göra. Då är Visby ett bra lag och straffar oss rättmätigt, säger Sirius tränare Kristofer Widlundh till Innebandymagazinet om gårdagens match.

Du kan se matchens höjdpunkter i spelaren ovan. Bilder från innebandy.tv.

Ni "står inte upp för er egen produkt", säger du. Vad menas med det?

– Det är allt ifrån det innebandytekniska- och taktiska till det filosofiska. Hur vi ska uppträda och hur vi ska skapa vinnarkulturen.

Efter slutsignalen så hade Siriustränaren ett samtal med hemmalagets dito Joakim Bandholtz där han framförde sina åsikter om hur Visby uppträdde.

– Spontant, över tid, så upplever jag att de i Visby beter sig illa ibland – vilket jag inte köper för fem öre. Det skriks åt alla möjliga håll, spelare skriker både det ena och det andra. 

– De skulle nog säga att jag gör likadant, men det blir på den nivån, vi behöver möta det på något sätt. Det blir ingen bra matchmiljö. Det inte är snyggt överhuvudtaget och det var det jag förmedlade till Bandholtz vid det tillfället, säger Wildundh.

Vad exakt Bandholtz svarade på Widlundhs snack efter matchen vill inte den senare gå in på, mer än att han fick ett "sakligt" svar.

"Vissa i Visby har det inte på en bra nivå"

Widlundh, som har en lång karriär bakom sig som spelare och drar paralleller där ifrån.

– Jag har varit med i innebandyn väldigt, väldigt länge och jag har mött många, många profiler som har haft en karaktär och en roll på en banan – vilket jag köper. På ett sätt är det supertrevligt för det skapar en inramning och någon form av taggning. Det är så det ska vara.

– Exempelvis så har jag mött Kim Ganevik (Visby) många, många gånger. När han var i Mullsjö när jag spelade i Växjö och hade vi våra drabbningar, likaså mellan Storvreta och Falun när man var i Storvreta. Det har funnits tillfällen under min innebandytid där käftning har pågått, men det har alltid varit på en bra nivå.

– Vissa i Visby har det inte på en bra nivå överhuvudtaget. Det blir på en nivå som inte bör vara hemma inom en idrottsvärld. Det är inte så att jag gnäller, jag tycker att de var rättmätiga vinnare igår. Då kan de bete sig som rättmätiga vinnare vid sidan av också.

Widlundh menar på att några av Visbys spelare kom in och hånade Sirius spelarna när de joggade ner 20 minuter efter att matchen tagit slut.

– Jag förstår mig inte riktigt på det. Det är inte att vara en vinnare i mina ögon, säger Widlundh och fortsätter:

– Någonstans blir en organisationsfråga, en ledarfråga i slutändan. Man slår sig för bröstet, man gör mycket bra saker, och det gör de också – men man kan inte bete sig hur som helst.

– Vi har också våra utmaningar stundtals också. Jag ska inte bara peka finger, men vi har en gräns – den verkar inte finnas ibland i Visby om jag ska vara riktigt ärlig.

Efter gårdagens match så uttalade sig Visby-spelaren Jesper Lagemyr – som  i media. Till Hela Gotland sa han följande:

"Jag blir chockad över hur dåligt Sirius är. Helt ärligt, det finns många lag i den här serien som är mycket bättre än Sirius.

Jag vet inte hur de kunde ha samma poäng som oss inför matchen, fast nu har dom det inte längre heller"

Uttalanden som Widlundh kommenterar så här:

– Ja, men det var väl en bra matchanalys där och då kan jag tycka. Jag var själv chockad över hur dåliga vi var. Så det är väl ingen konstigt i det. Däremot: Att vi är så dåliga över tid? Det tror jag inte? Men jag kan ju hålla med Lagermy i det uttalandet.

Visby-tränaren Joakim Bandholtz har tagit del av Widlundhs kommentarer och ger sin version i ett uttalande:

"Har de synpunkter på oss så är de jättegärna välkomna att ringa mig. Han (Kristofer Widlundh) och jag har haft kontakt genom åren och så där, så han har mitt nummer. Men i övrigt vet jag inte vad jag ska säga.

Vi har ett värdegrundsarbete i hela föreningen och i a-laget som vi är väldigt stolta med och som vi jobbar med. Det är väl klart att inga är perfekta och vi jobbar på att vara så nära perfekta som möjligt. Men det värdegrundsarbetet är jag väldigt stolt över att vi jobbar med.

På styrelsenivå har man jobbat med den här som heter "Vår förening vill", som Svenska innebandyförbundet har som en modell. Utifrån den då så har man landat i ett värdegrundskoncept, som vi sedan började implementera med a-laget som goda förebilder till resten av föreningen. Där jobbar vi med RF-Sisu Gotland.

Den har vi som plan att fortsätta med här under våren, med det sättet vi jobbar med vårat lag överlag på, med smågrupper och sådär. Det är väl egentligen det jag kan kommentera. Jag vet liksom inte vad jag ska kommentera annars. Sedan är det lite lustigt att jag fick ett mail igår kväll av RF-SIsu där de hyllar det vi gör. Så jag tycker att det är ett kvitto på att vi håller på med rätt saker och gör rätt saker. Jag känner mig trygg i det."

Psykningen: “Nu ska de ju gå upp”

Sirius stod alltså på samma poäng som Visby inför matchen. Uppsala-laget tippades sluta sexa av Innebandymagazinet men har överträffat de förväntningarna då de ligger trea i skrivande stund.

Även Widlundh medger att det gått bättre än vad man kanske trodde inför säsongen.

– Vi har svarat ännu bättre än vad vi har tänkt på förhand, om jag ska vara riktigt ärlig. Vi får inte glömma att vi låg vi på sju poäng förra hösten och vi hade i princip ett helt nytt lag, där många unga underifrån inte hade spelat någon seniorinnebandy överhuvudtaget, nästan halva truppen. Vi har gjort en fin resa och vi är mitt i resan.

Han passar samtidigt på att ge Visby en liten psykning inför sluttampen av serien.

– Att få möta Visby i sådana här matcher, det är en stor lärdom för oss. Hur länge har de varit i toppen av ligan och misslyckats gå upp? Det är väl lite x antal år va? De har gjort sin resa både sportsligt och organisatoriskt. Nu är de i sluttampen av spetsen. Nu ska de ju gå upp – gör de inte det så får de ju det jobbigt liksom.

Vad är det då som ligger bakom eran fina säsong?

– Vi har byggt det tålmodigt och har fått ihop gruppen bra där vi har fått en kontinuitet över tid. Historiskt sett i Sirius har vi haft en ganska stor ruljans av spelare, om vi säger så. Nu har vi fått en grupp som dels har varit med om utmanande tider, men också en ung grupp som har kommit upp och mixat de här två, och fått ihop det väldigt bra i gruppen. De trivs bra, grabbarna ihop.

Kristofer Widlundh tycker också att Sirius har utvecklat spelet över tid.

– Jag tycker fortfarande att vi har vissa utmaningar, exempelvis att vi släpper in åtta mål. Men jag tror absolut att det är kontinuiteten och att få behålla gruppen över tid, och att vi har ett långsiktigt tänk.

– Vi stirrar oss inte blinda i att vi ska åstadkomma en viss tabellplacering här och nu, utan vi ska bygga över tid. Sen, vad det ger, det får vi förhoppningsvis se om ett eller två år. Utifrån det perspektivet så tror jag att vi har gjort det väldigt, väldigt bra. Men: Att vara där uppe och hela tiden utmana och tävla med de allra bästa lagen, där är det en liten bit kvar tills vidare.

Matchrapporter: Djurgården segrare hemma mot Sirius Tre klara poäng för Visby mot Järfälla Bele Chanslösa senast – men nu kunde Sundsvall FBC besegra Sirius Visby klart för kval till Superligan Visby vann stort senast – nu tog IBF Falun Utveckling revansch

Den här artikeln handlar om:
Expressen Premium Max visar
fredag 08 mars
18:30 Team Thorengruppen - KAIS Mora Svenska Superligan, damer
18:30 Falun - Rönnby Svenska Superligan, damer
18:30 Pixbo - Warberg Svenska Superligan, damer
19:00 Malmö - Lund Svenska Superligan, damer
19:00 Endre - Täby Svenska Superligan, damer
19:00 IBK Lockerud Mariestad W - Karlstad Svenska Superligan, damer
19:00 Åkersberga - Kalmarsund Svenska Superligan, damer
lördag 09 mars
17:00 Storvreta - Linköping Svenska Superligan