Foto: Andreas Forslund
Allsvenskan norra/östra

Första laget som säkrat en SSL-kvalplats

ANNONS

Med sex omgångar kvar att spela kan IBK Dalen börja förbereda sig på deras tredje raka SSL-kval.

Efter helgens dubbla vinster är IBK Dalen klara för SSL-kval med sex omgångar kvar av den norra allsvenskan. 

– Ja, men det är såklart kul. Det är ju ett mål vi har haft att ta oss till kval, så det är bara kul, säger tränare Caroline Stattin till Innebandymagazinet. 

Dalen har varit helt överlägsna denna säsong och man står nu på 16 raka trepoängare och maximala 48 poäng. Det är nio poäng ner till tvåan RIG Umeå och hela 26 poäng ner till laget som ligger precis under kvalstrecket.

– Jag skulle säga att vi har fått ihop laget väldigt bra. Vi har ett gäng som är där varenda träning och sliter och kämpar på och kör på för varandra. Vi har helt enkelt väldigt duktiga innebandyspelare.

Du är inte rädd för att det gått för lätt i grundserien och att det kan ställa till det i ett kval?

– Nej, alltså vi har ju varit i kval tidigare så vi vet att det är någonting helt annat så den erfarenheten har vi med oss in. Sen tycker jag inte att alla matcher har varit så enkla som det ser ut i resultatet. Jag tycker ändå att vi har fått testas lite allt eftersom.

IBK Dalen och kvalspel har inte varit något lyckat de senaste åren. För två säsonger sedan åkte man ut redan i play off 1 i två raka matcher mot Åkersberga. Ifjol var man bara en minut och 15 sekunder ifrån SSL men tappade in ett mål i slutminuten och förlorade sedan den matchen på straffar. Så istället för att säkra SSL-platsen blev det en tredje och avgörande match mot Mora som man förlorade med 3-6. Men Stattin tror inte att Dalen behöver ändra på så mycket för att gå hela vägen denna gång. 

– Nej, alltså jag tror att det är mycket tillfälligheter, det ska avgöras på tre matcher. Det är sjukt tajt. Det är en vecka egentligen som playoff handlar om. Så man ska liksom få tajmingen i det. Vi har egentligen fortsatt jobba på det vi har gjort tidigare år med vår anfallsrika innebandy. Vi vill skapa mycket situationer och tjejerna är ett år äldre nu och har varit med.

Så de två tidigare kvalmissarna har inte blivit till ett kvalspöke utan det är tredje gången gillt som räknas?

– Ja men vi har varit med båda de här åren och vi har fått in lite nytt folk också. Det är ett nytt kval, nya möjligheter bara. Vi tänker inte så mycket på dem tidigare.

Dalen kommer att få kvala mot östra allsvenskan och där är det fyra lag som slåss om de två kvalplatserna. Älvsjö, Storvreta, AIK och Nacka. Fyra lag som Dalen redan slagit denna säsong under roadtripsen med 7-4, 7-4, 9-3 och 9-2. Vilket lag som ska följa med Dalen till kval från norra serien står mellan två lag där Sundsvall har fem poäng tillgodo på Dalens andra lag IBF Dalen.  

Kommer IBF kvala också om de skulle lyckas gå förbi Sundsvall eller kommer de tacka nej?

– Det är ingen fråga för mig att svara på hur de tänker. Jag har inte med det att göra eftersom jag är tränare i IBK bara. Så den får du ta med någon annan. Men det är såklart jättekul att det går bra för dem också och det är bara roligt att vi har med två lag där i toppen.

Kalmarsund sprang igenom södra allsvenskan för tre säsonger sedan utan att tappa en enda poäng. Men det är ingen bedrift som Dalen lägger fokus på att kopiera. 

– Nej vi tar match för match egentligen bara. Det har varit vårt fokus hela den här säsongen och i tidigare år också. Vi vill vinna varje match och det är det vi har vårt fokus på samt att vårt spel ska fungera i varje match. 


Highlights: Falun-Tatran Stresovice 4-6 (Champions Cup-final)

Så gick det till när tjeckiska Tatran Stresovice skrällde mot Falun i finalen.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Emma Sarkkinen het när IBK Dalen besegrade Örnsköldsvik IBF IBK Dalen säkrade seriesegern efter 6-5 mot RIG Umeå Sundsvalls IBF segrade i toppmötet mot IBK Dalen Målfest när IBK Dalen krossade Umeå City i Umeå Energi Arena Vatten Hanna Kristoffersson i målform när IBK Dalen vann mot IBF Dalen

Den här artikeln handlar om: