Foto: Adam Troy
Allsvenskan
Vårsäsongens lag slog till direkt
ANNONS

Julskinkan är uppäten, ledigheten är över och nyårsraketerna är slut. Äntligen är vårsäsongen här och nu står massvis med innebandy på schemat.

Med mitt fokus på Gävle och deras säsong i allsvenskan ställer jag mig jämsides Victor Westlund och instämmer med att vårsäsongen kommer vara Gävles.

Slutetappen inför uppehållet var enormt viktigt för att skapa tilltro i truppen, i klubben och hos fansen i Gävle. Över jul och nyår var det helt plötsligt möjligt att se på tabellen och känna att detta kan gå vägen, sjätteplatsen är inom räckhåll. Alla förutsättningar finns för att det ska gå. Stjärnorna presterar, bredden fyller på och flera juniorer kliver fram och tar sitt ansvar. Det har ryktats om en enormt spelglad Alexander Rudd efter nyår och det kommer vara viktigt för att det ska bära hela vägen.

Första matchen på nya året är mot Tyresö Trollbäcken, det ultimata testet för att se om sjätteplatsen är möjlig. En förlust och glappet upp skulle kännas enormt, en vinst och det skulle enbart skilja fem poäng och en ännu större medvind i ryggen. Det är just mellan dessa lag det kommer handla om inför sista omgången att säkra sjätteplatsen, i min mening. Ett lag på framfart och ett som mer eller mindre parkerat på sin position i tabellen. Hur ser då förutsättningarna ut för bataljen på Gavlehov?

Stockholmslaget kommer till start utan Robin Wiregård och min namne Oscar Karlsson som återfanns på sidan av planen. Hemmalaget Gävle kommer till start utan den hyllade värvningen Joakim Alvinder och Viktor Karles-Karlsson. I min bok, klart tyngre tapp för hemmalaget som behöver klara sig utan sin viktiga kugge i första formationen. Hur ska Gävle försöka lösa detta? Det korta svaret på den frågan jag får inför match är Vincent Gomez. Junioren får chansen direkt i första formationen bredvid Billy Nilsson och Oskar Strand Söderholm.

Var det märkbart att Alvinder saknades, ja till och från. Var det något som publiken tänkte på under matchen? Tveksamt. Resterande delen av truppen steppade upp och visade sig att det inte var för inget lag ångat på under sina senaste matcher.

Matchen inleddes precis som Gävles senaste matcher, tre raka och en komfortabel ledning i paus. Därefter kom den alltmer klassiska Gävleperioden, en riktig dålig andra period som bjuder in motståndarna i matchen. Två sena mål och i stället för en 4–1-ledning är det ledning med uddamålet inför den avgörande perioden. Detta är fortsatt det stora problemet hos Gävle som annars ser mer och mer ljusglimtar i sitt spel. Försvarsspelet blir bättre och anfallsspelet går från klarhet till klarhet. Det finns fortsatt mycket att förbättra. Positivt är att misstagen blir färre och det ser ut som Viktor Matsenius och övriga ledarstaben (Magnus Johansson och Christian Byman) slappnar av mer och mer i båset och kan lägga fokus på matchcoachning och inte detaljer i spelet till samma grad som tidigare.

Rykten om en spelsugen Rudd stämde minst sagt. Karln bestämmer sig att på egen hand inleda målskyttet med en bortglömd nyårsraket när han avlossade sitt patenterade backhandavslut kyligt i bortre.

Julian Olsson som jag hyllade i senaste hemma matchen fortsätter att prestera bra insatser och gör sitt första mål för säsongen. Detta från en mer tillbaka skjuten plats i laget då både Anton Loklint och

Marcus Persson gick att återfinna i laguppställningen. Tierpsonen Simon Sjöström fortsätter att prestera bra från sin plats i första backpar och gör en riktig solid insats matchen igenom. Det är bara en tidsfråga innan poängen börjar rulla in från Sjöströms klubba. Det stora utropstecknet i hemmalaget finner vi dock inledningsvis i ersättaren till Alvinder. Gomez kliver in och får göra ett mål direkt i första perioden innan han avslutar matchen med sitt andra och därmed sina två första mål för säsongen.

Värt att notera är att Billy Nilsson fortsatt är glödhet och gör tre poäng i sin fjärde raka match. Nu fortsätter klättringen mot säker mark för Gävle och härnäst står Djurgården som nästa motstånd kommande söndag. Tabelläget indikerar att det är en minst sagt viktig match för båda laget. Det skiljer enbart fyra poäng lagen emellan.

Intervju

Efter matchen fick jag mig en pratstund med tvåmålsskytten Vincent Gomez.

Du får kliva direkt in i första formationen idag, hur känns det att spela med Billy Nilsson och Oskar Strand Söderholm?

– Jätteroligt, jag är skitglad för förtroendet som jag får. Idag kunde inte Alvinder vara med så då fick jag kliva in och göra det. Att dessutom få hänga två är så klart pricken över i:et.

I slutet av första perioden fick du sätta dit första. I tredje perioden fick du inte lika mycket speltid som i första men du får ändå komma in och sätta en i slutet. Hur var känslan där efter andra? Kändes det som matchen var avgjord?

– Nej, det skulle jag aldrig våga säga med tanke på lägen som varit den här säsongen. Skitkul att få lira mycket i början sen att de sätter mig inför sista är fullt förståeligt. Det har varit uppstressat i hela andra perioden. Sista målet rakar jag in i öppen kasse i princip, Oskar gör ett dunderjobb och jag tackar för den och fick avsluta med en dart-målgest och hyllning till Luke Littler (16-åringen som kom tvåa i dart-VM här i dagarna).

Matchens gigant

Den i min mening klart bästa spelaren hos hemmalaget var Alexander Larsson. Han syntes inte bara till i målprotokollet där han stod för två mål och en målgivande passning. Det var allra främst i försvarsspelet han stack ut. Kämpandes för varenda boll samt låg i skottlinje gång efter gång. Bröt boll efter boll gång på gång. Det var även Larsson på egen hand som klev igenom när Tyresö Trollbäcken forcerade som mest och satte dit 4–1-målet.

Om krönikören: 26-årige Oscar Carlsson är huvudtränare i Strömsbro IF:s herrlag som spelar i division 2. På Innebandymagazinet tycker han till om Gävles framfart i allsvenskan norra.


TV: “Vi fick 24 000 kronor i stöd - plus 200 bollar"

Hur påverkas IBK Dalen ekonomiskt av att inte spela i SSL? Klubbdirektören Urban Karlsson ger en inblick.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Förlust för Gävle GIK mot Järfälla Bele med 7-11 Visby starkast – avgjorde i förlängningen mot Gävle GIK Adrian Olsson det stora utropstecknet när Gävle GIK slog Älvsjö Efter sex förluster i rad – äntligen är sviten bruten för Gävle GIK Fiaskosäsong för Gävle GIK – som åker ur serien

Den här artikeln handlar om: