Foto: Per Wiklund
SSL (Dam)
Giganternas kamp - "Detaljen som skiljer mästare från wannabes"
ANNONS

Innebandymagazinets Christian Svensson med en krönika inför giganternas kamp mellan Pixbo och Thorengruppen.

Giganternas kamp – Under slutet av 10-talet så var de två giganterna IKSU och Mora. Men under hela 20-talet är det istället Thorengruppen och Pixbo som varit de två stora giganterna på damsidan, där umeålaget varit mest gigantiska. Thorengruppen har nämligen vunnit tre raka SM-finaler över göteborgsgänget och visat sig vara bäst när det gäller. 

Pixbo har dock inte varit chanslösa på något sätt, som alla andra lag har varit, utan Pixbo har faktiskt vunnit fyra av elva möten. Men det var ju den lilla detaljen om att vara bäst när det gäller, den lilla men ack så viktiga detalj är nämligen det som skiljer mästare från wannabes. 

Mölnlyckelaget har dock inte gått helt lottlösa för förra säsongen fick de faktiskt se till så att Thorengruppen inte blev historiska som det första laget att springa igenom högstaligan utan att tappa ett enda poäng. Säsongen innan dess spräckte Pixbo Umeålagets svit på att vinna grundserien, där har Thorengruppen vunnit två och Pixbo en under 20-talet. Men störst av allt är ändå Pixbos vinst i Svenska Cupen förra säsongen, det var den första och enda finalen som de rödvita lyckats att besegra Thorengruppen i. Men faktum kvarstår att det bara är brödsmulor som Thorengruppen kastat åt Pixbos håll för det är SM-gulden som räknas och inget annat.

Jag har sagt det ett par gånger de två senaste säsongerna men jag säger det igen. Thorengruppen är det bästa laget som existerat på innebandyplaneten vi bor på. 12 spelare i deras trupp återfanns i världens två bästa landslag under EFT i helgen, Pixbo hade sex spelare med. Thorengruppen har spelat tre säsonger i SSL och på dem har man vunnit tre SM-guld, två seriesegrar, en av två Svenska Cupen och en av en Champions Cup. Pixbo har under samma tid vunnit serien en gång och Svenska Cupen en gång. Så trots att det är de två stora giganterna inom svensk daminnebandy så är det ändå en match mellan David och Goliat…meritmässigt.

Jag tackar högre makter för att vi ändå har Pixbo som kan sätta sig upp emot Thorengruppen för det skulle vara ofantligt tråkigt om Umeålaget sopa banan med allt och alla hela tiden. Då hade intresset för sporten helt dött ut. Men tack vare giganternas kamp så lever spänningen och känslan är alltid inför ett gigantmöte att det kan sluta hursomhelst. Meriterna talar sitt tydliga språk men vad som inte är talande är resultaten när det väl har avgjorts. För Thorengruppen har kommit undan med andan i halsgropen i varje SM-final och vunnit med uddamålet. Det var ju det här med den lilla detaljen som jag pratade om ovan. Men i de två senaste SM-finalerna tycker jag faktiskt att lagen varit exakt lika bra men Thorengruppens tränarstab har utklassat Pixbos och de två senaste gulden har Pixbo faktiskt coachat bort. 

Vad Pixbos nya tränarstab med ”Koppen” och ”Legenden Danne” vid rodret har att komma med kommer vi få se först på torsdag när de ställs mot sin svåraste uppgift hittills. Det blir en första glimt av om det är möjligt att hoppas på ett trendbrott eller inte framåt vårkanten i april. Okej, vi är bara mitt i serielunken nu och det är något helt annat när de möts i SM-finalen igen, för det kommer de att göra. Men det är ändå massor som står på spel i den första finalreprisen. Båda lagen kommer till matchen utan poängtapp och Thorengruppentjejerna är nog helt inställda på att de vill försöka igen att springa igenom hela säsongen utan poängförlust. Självklart motiverar och driver detta Pixbotjejerna till att sätta käppar i hjulen så att det inte blir aktuellt. Självklart vill båda vinna denna match för att sätta sig i respekt för det som komma skall längre fram på säsongen. I och med det nya upplägget på Champions Cup kan dessa giganter mötas i tre finaler denna säsong och startskottet inför den trippeln börjar på torsdag. 

Veera Kauppi nådde en ny milstolpe i senaste omgången när hon zorrade(???) in sitt 200:e mål i SSL-karriären. En milstolpe som Eliska Krupnova inte lyckades uppnå utan hon står kvar på 199 gjorda mål. Jag kan tänka mig att Kauppi vill se till så att hon misslyckas med det även i giganternas kamp. Krupnova var ju trots allt så ofin att hon snodde världens bästa innebandyspelare pris för henne, för något år sedan. 

Thorengruppen är favoriter till att vinna meritmässigt, men eftersom det inte gäller någon titel så är Pixbo inte allt för stora underdogs. Faktum är att i seriesammanhang har båda lagen vunnit tre matcher vardera och båda lagen har vunnit två hemmamatcher var. Så eftersom torsdagens möte spelas i Wallenstam Arena är detta den enda matchen som Pixbo kommer vara favoriter i mot Thorengruppen denna säsong. Det är i princip omöjligt att försöka säga vem som kommer att vinna giganternas kamp men en sak är i alla fall säker. Det kommer bli en otroligt spännande match att följa och jag kommer inte missa den för allt smör i Småland.  

Matchrapporter: Thorengruppen svenska mästare – vann SM-finalen dam i innebandy mot Pixbo Wallenstam Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Täby 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK

Den här artikeln handlar om: