Moa Gustafsson blev hattrickskytt i 7-2-segern.
Foto: Per Wiklund
SM-slutspel

Första SM-medaljen för Faluns damer på 13 år

ANNONS

Moa Gustafsson: "Kul för publiken, Falun och klubben att ta den här medaljen efter så många år." ✔ Se highlights

På 90-talet och 00-talet var Falun ett av Sveriges främsta damlag och tog elva SM-medaljer, varav fyra silver och sju brons, på 16 säsonger. Senast man tog medalj var 2009/10. Sedan dess har det varit blygsammare resultat, men nu är man i semifinal igen efter att ha slagit Täby i kvartsfinalserien med 3-2 i matcher.

– Jävligt skönt, ändå, att vi vinner med några bollar idag också. Väldigt starkt. En jävla laginsats och kul för publiken, Falun och hela klubben att ta den här medaljen efter så många år. Vi är på gång, säger stjärnan Moa Gustafsson i Expressens sändning.

Det hade pratats om hjärnspöken i laget efter att man tappade 2-0 till 2-3 mot Endre i förra årets kvartsfinalserie, och nu riskerade att göra det igen när det gick från 2-0 till 2-2. Skillnaden den här gången var att Falun hade fördel av hemmaplan i den sista och avgörande matchen, med stort publikstöd. 1 022 åskådare såg Falun vinna med 7-2 i Guide Arena, delvis tack vare att USM spelas samtidigt i arenan.

Foto: Per Wiklund

Det var dock Täby som började bäst och hade 2-0 efter första perioden. Sedan var det ett Falun som gick ner på två femmor och sprang sönder motståndarna. Målvakten Jenny Axelsson storspelade och förstafemman med Moa Gustafsson i spetsen visade vägen.

– Vi gick in och bara bestämde oss. Vi har legat under i matcher tidigare och efter det till slut vänt på det. Det är en tändvätska vi har och en styrka att vi kan komma igen även fast vi ligger under med några bollar, säger Gustafsson.

– Att vi tog det vi förtjänade idag, vi tog vår semifinalbiljett. Vi spelade med passion, hjärta och hjärna. Vi ville mer än Täby idag. Samtliga i laget gör jobbet, de som inte spelar bidrar med energi, de som var ute på planen visade den energin. Samt att vi vill tacka publiken, som var vår extra spelare matchen igenom, säger Faluns tränare Eric Björk till Innebandymagazinet.

“De ville mer än oss”

Inför matchen hade Täby gjort ett första april-skämt i sociala medier inför matchen om att man drog sig ur slutspelet och inte skulle spela den här matchen. Nu är säsongen över på riktigt.

– Vi kommer hit och är jävligt duktiga i första perioden. Vi tar välförtjänt ledningen med 2-0. Men vi vet att de är starka i underläge och manar på våra tjejer att jobba som i första, men vi blir lite försiktiga samtidigt som de är lite hungrigare än oss idag. Jag tror att de ville mer än oss, säger Täbytränaren Maimon Abdallah i Expressens sändning.

Se highlights i klippet nedan. 

ANNONS

Matchrapporter: Rönnby IBK lyckades bärga segern mot IBF Falun Slagläge för Rönnby IBK efter ny seger Rönnby IBK vann mot IBF Falun i första matchen Revansch och tre poäng för Endre Isabel Balzano i målform när Åkersberga IBF vann mot IBF Falun

Du kanske även vill läsa:
Betyg: Falun-Täby, spelare för spelare (kvartsfinal 5)
Plus Betyg: Falun-Täby, spelare för spelare (kvartsfinal 5)
Den här artikeln handlar om: