Foto: IBK Dalen
Allsvenskan norra/östra

Första laget som är klara för SSL-kval rekordtidigt

ANNONS

IBK Dalen säkrade i helgen en plats i SSL-kvalet med åtta matcher kvar att spela.

Serieledarna IBK Dalen hade en bra helg i Norra Allsvenskan trots att man förlorade i sudden på lördagen mot serieledarna i den östra serien, KAIS Mora med 7-8. Man fick dock genast revansch dagen efter mot Alunda som man besegrade med 9-6. Helgens fyra poäng innebär att IBK Dalen rekordtidigt är klara för SSL-kval med åtta matcher kvar att spela. 

Dalen har spelat in 39 poäng, serietvåan RIG Umeå får inte kvala upp till SSL och tabelltrean Örnsköldsvik har 26 poäng. På fjärde plats ligger nykomlingarna Gamla Stan som spelat in 14 poäng och med 24 poäng kvar att spela om kan de bara få max 38 poäng.  

– Det känns såklart jättekul att vi redan är klara för SSL-kval, säger Dalens poängdrottning Hanna Kristoffersson till Innebandymagazinet. 

Väldigt mycket tyder på att helgens match mot Mora var en tidig kvalfinal. Mora är lika överlägsna i Östra serien som Dalen är i Norra och eftersom de båda serierna kvalar mot varandra upp till SSL är det högst troligt att just Dalen och Mora kommer mötas i en kvalfinal där vinnaren spelar i SSL kommande säsong. 

– Det var en fartfylld och rolig match. Även väldigt lärorik där vi kan ta med oss mycket att bygga på inför kvalet. 

En stor anledning till Dalens överlägsenhet i serien är Kristoffersson själv. 21-åringen har redan tangerat sitt egna poängrekord på 49 poäng och hon leder poängligan i alla fyra serier överlägset. Anledningen till att Kristoffersson spelar sitt livs bästa innebandy just nu tillskriver hon dock någon annan än sig själv. 

– Vi har hittat ett bra samarbete i femman där vi kan ge varandra bra lägen. 

Förutom Kristoffersson så är det anfallskollegorna Linnéa Bäckström och Rut Marklund samt backarna Emma Sarkkinen och Ida Hansson som bildar en av allsvenskans bästa femmor. Men hur är det egentligen att redan vara klar för SSL-kval med åtta omgångar kvar? Det kan ju vara en fördel att man redan nu kan börja att spela ihop sig inför kvalet och slipa på de detaljerna som blir viktiga då. Men det kanske också kan vara en nackdel att man går ner lite i tempo och intensitet när man vet om att man redan är klar och att det är en lång väntan på att det roliga ska börja. 

– Det är inget jag tänker på utan vi kommer fortsätta ösa på som innan men tycker absolut inte att det är en nackdel att vara klar såhär tidigt. 

Både Dalen och Mora är två klassiska SSL-lag som nu spelar i Allsvenskan och något som ingen av dem vill fortsätta med. Dalen är inne på sin tredje säsong i Allsvenskan och Mora spelar sin första säsong i den näst högsta serien. Inför säsongen så var de båda storfavoriter till att ta sig till kval men det är bara ett av de båda lagen som kan ta sig tillbaka till Svenska Superligan. 

– Det som talar för oss denna säsong är att vi är mer samspelta och har en stark lagmoral.

Matchrapporter: Emma Sarkkinen het när IBK Dalen besegrade Örnsköldsvik IBF IBK Dalen säkrade seriesegern efter 6-5 mot RIG Umeå Sundsvalls IBF segrade i toppmötet mot IBK Dalen Målfest när IBK Dalen krossade Umeå City i Umeå Energi Arena Vatten Hanna Kristoffersson i målform när IBK Dalen vann mot IBF Dalen

Den här artikeln handlar om: