SSL Herr
Noah Johansson (t.h) har representerat Mullsjö på dubbellicens den här säsongen.
Foto: AC Kårhag och Helmuth Subiabre
Superligan

Lokala talangerna valde bort Pixbo: "Får se över hur vi jobbar"

ANNONS

Sportchefen självkritisk: "Där har vi inte lyckats"

Tidigare i veckan gjorde supertalang Victor Johansson debut i SSL för Helsingborg. Lerum-spelaren hade tecknat ett dubbellicens-avtal med Helsingborg och fanns med i truppen mot Falun. Därmed återförenades han också med brorsan Oscar, som även hann spelade i Lerum förra säsongen.

Just Lerum har blivit en talangfabrik med råge de senaste säsongerna. Där hittar vi också duon Noah Johansson och Joel Ekström – två U19-landslagsmän som har gjort stora framsteg i Allsvenskan Södra. Även de gjorde sina första SSL-matcher den här säsongen via ett dubbellicens-avtal, då i Mullsjö.

Då Lerum ligger strax utanför Göteborg kanske många ställer sig frågan varför de söker sig bort från närområdet, där Pixbo Wallenstam åtminstone på pappret kan ses som en logisk destination – framförallt när det bara handlar om tillfälliga avtal. Men Göteborgs enda lag i SSL herr har haft svårt att locka till sig Lerum-talangerna.

Oscar Johansson gjorde visserligen en kort visit hos Pixbo förra säsongen, men när han skulle byta klubb permanent i somras föll alltså valet på Helsingborg. 

- Det stod mellan Helsingborg och Lerum i slutändan. Pixbo var intresserade men då kändes det mer attraktivt att vara kvar i Lerum om jag ändå skulle vara kvar i Göteborg, sa Oscar Johansson till Innebandymagazinet tidigare i somras.

Han fick också frågan varför Lerum sågs som ett bättre alternativ än Pixbo:

- Att vara kvar med kompisarna i moderklubben. Jag har haft en väldigt stor roll i ett par år och jag visste vad jag skulle få av Lerum – det var mer oklart i Pixbo. Själva gruppen (i Pixbo) var jättehärlig och jag kände ganska många men om jag ändå ska bo kvar så var Lerum mer attraktivt. 

Pixbos tränare Thomas Andersson intervjuades också av Innebandymagazinet i somras och när ämnet kom på tal så sa han följande:

– Jag är härifrån själv och jag har upplevt att Pixbo inte är göteborgarnas lag. Det måste bli bättre samarbete! En sån som Oscar Johansson ska inte gå till Helsingborg. Han har varit hos oss både på träningar och på dubbellicens, så han ska gå till oss. Det känns lite som att Pixbo har värvat lite för mycket akademi-spelare. Det första valet är kanske inte att gå till Pixbo, man går till någon annanstans och det känns konstigt. Där har vi lite att jobba med. 

Nu har en halv säsong gått efter sommarens intervjuer och Pixbo ligger bra till i tabellen i egenskap som slutspelslag. Men man har fortfarande haft svårt med att locka över Lerum-talangarna som alltså valt andra lag hittills under säsongen.

– Först och främst är det jäkligt duktiga och intressanta spelare. Att de väljer klubbar som inte är Göteborg – vilket hade varit ganska naturligt – är lite olyckligt för Göteborgs-innebandyn, säger Pixbos sportchef Rikard Jonsson till Innebandymagazinet. 

– Pixbo har säkert en del i det. De har också en del i det säkert, som förening, att man inte väljer Pixbo. Vi kanske skulle gjort ett ännu bättre jobb gentemot dem så det hade blivit naturligt för dem (att gå till Pixbo). Men bröderna Johansson (Victor och Oscar) har faktiskt varit med och både spelat och tränat hos oss förra året. Där har vi inte lyckats, helt klart. Men man gör inte det med alla: Vill man ha tio gubbar så får man kanske en av dem i slutändan. Man är aldrig 100 procent.

Varför hamnade Oscar, Victor och Noah Johansson samt Joel Ekström i andra SSL-lag än Pixbo den här säsongen?

– Vi får se över hur vi jobbar. Hur vi kan förbättra och förändra vårat sett att kommunicera och jobba med externa spelare som inte tillhör vårat egna lag. Det är det enda vi kan fokusera på. Sedan har både spelaren och människan en valmöjlighet. Vi vet inte vad andra föreningar gör och erbjuder, vi får se till oss själva hela tiden, hur vi kan blir bättre på att kommunicera med spelare. I slutet är det ändå spelaren som väljer. Helsingborg har kanske gjort någonting extra och något mycket bättre än vad vi gjorde - då får vi ta lärdom av det, och se vad vi kan göra. 

Loppet är däremot inte kört då samtliga förutom Oscar fortfarande tillhör Lerum. Hur kan ni jobba annorlunda i sommar för att eventuellt locka till er den kvarvarande trion?

– Nummer ett handlar om truppbygget nästa säsong. Nummer två: Så länge ingen har signat någonting och är klar till hundra procent för Lerum, Mullsjö, Helsingborg, Jönköping, Falun eller vad det nu kan vara, så finns chansen för oss – precis lika mycket som för någon annan. Vi är en etablerad klubb med lång historik, vi är en av världens äldsta och bästa innebandyföreningar genom tiderna på den högsta nivån – vi ska vara ett alternativ för många spelare. Det är det vi jobbar utifrån också. Så vi får se vad som händer.

Även om Pixbo inte lyckats värva Lerum-killarna så har man fortfarande en tydlig lokal prägel på sitt lag. Inte mindre än 15 spelare som registrerats för minst en match den här säsongen kommer från Göteborg med omnejd. 

– Vi är i en stor innebandyregion och vi fostrar många duktiga spelare i Göteborg med omnejd. De talangerna som är såpass duktiga, som kan ta steget till SSL, de vill vi såklart ha till Pixbo. Det finns bara massa av fördelar med att duktiga spelare landar i Pixbo, avslutar Jonsson.

Fotnot: För tydlighetens skull omnämns området runt Göteborg, med närliggande kommuner, som just Göteborg i texten.


Herr1an-målvakten Fredrik Hermodssons jätteräddning

Matchrapporter: Storvreta mästare – vann SM-finalen herr i innebandy mot Pixbo Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: