oscar johansson
Oscar Johansson nobbade Pixbo för Helsingborg.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Stortalangen om nobben av Pixbo och valet av Helsingborg

ANNONS

Eftertaktade backen Oscar Johansson lämnade Lerum för spel i Helsingborg – detta efter att ha tackat nej till Pixbo Wallenstam.

Lerums gyllene generation, som innehåller flera av Sveriges största talanger, tog Allsvenskan med storm säsongen som gick och man föll först på målsnöret i kampen om att nå SSL-kvalet. Farhågorna många hade om laget efter säsongen var att alla stortalanger skulle testa vingarna i Superligan till hösten, men majoriteten – däribland Joel Ekström, Noah Johansson och Victor Johansson – har alla stannat kvar.

En som däremot tog steget upp till SSL är Oscar Johansson. 02:an, som räknas som en av Sveriges största backtalanger, prövade på spel i Superligan under säsongen som gick när han drog på sig Pixbo Wallenstams tröja vid tre tillfällen. Men när han skulle välja ett permanent kontrakt med Sverige-eliten så föll valet istället på Helsingborg. 

- Det stod mellan Helsingborg och Lerum i slutändan. Pixbo var intresserade men då kändes det mer attraktivt att vara kvar i Lerum om jag ändå skulle vara kvar i Göteborg, säger Johansson till Innebandymagazinet.

Hur kommer det sig att Lerum var mer attraktivt än Pixbo?

- Att vara kvar med kompisarna i moderklubben. Jag har haft en väldigt stor roll i ett par år och jag visste vad jag skulle få av Lerum – det var mer oklart i Pixbo. Själva gruppen (i Pixbo) var jättehärlig och jag kände ganska många men om jag ändå ska bo kvar så var Lerum mer attraktivt. 

Pixbos nya tränare, Thomas Andersson, tog upp just Oscar Johansson som ett exempel när klubbens värvningsstrategi diskuteras. Han sa bland annat att Pixbo ”Inte är Göteborgarnas lag” och att en spelare som Johansson ”ska hamna i Pixbo, inte i Helsingborg”.

- Han har rätt i det han säger egentligen. Mycket handlar om att snappa upp de lokala talangerna, det är ganska viktigt. Men Pixbo kunde inte presentera en sån bra lösning för mig tyvärr, säger Johansson.

Pixbo har visserligen många unga och duktiga göteborgare i sin trupp, men borde man bli bättre på att fånga upp lokala talanger?

- Jag vet inte, det är svårt att säga. Men att de inte hörde av sig till mina tvåa kompisar, Joel (Ekström) och Noah (Johansson) är jättekonstigt. Nu var Mullsjö ganska tidiga på dem i och för sig, men det är klart att Pixbo hade kunnat vara med tidigare och tagit kontakt. Helsingborg tog kontakt med mig för två år sedan, efter finalen i P16-SM, och det dröjde ett och ett halvt år innan Pixbo hörde av sig. 

Helsingborg kunde presentera Johansson som ny värvning i februari, och superlativen från tränaren Niklas Pålsson skvallrade om att skåningarna lyckats landa en riktig toppvärvning.

– Vi är otroligt glada att Oscar valt FC Helsingborg. Oscar är en framtida storback och med rätt förutsättningar har han alla ingredienser för att nå ett landslag i framtiden. Oscar är en spelskicklig högerback som har styrkorna i spelförståelsen passningsspelet och sitt fina duellspel. Han har i år varit Allsvenskan Södras bästa back och kommer redan under sitt första år sätta avtryck för vårt spel i FC Helsingborg. Vi har haft en dialog i över två år med Oscar där han varit nere många gånger och tränat med oss och därför känns det lite extra kul att han nu väljer oss före många av våra SSL konkurrenter, sa Pålsson till klubbens hemsida när Johansson presenterades.

Det är inte bara Pålsson som snackat upp Johansson, som under många år setts som en av landets största backtalanger. Han anländer alltså till Helsingborg med fina vitsord och höga förväntningar, men det är ingenting som stör.

- Nej, inte egentligen. Det är bara roligt att folk gillar det jag gör på planen och att de tror på en. Jag ser det inte som något negativt, det är bara att gå ut och göra sin grej och det man är bra på, så ska det nog lösa sig! 

Värvningen av Oscar Johansson är en av faktorerna till att även Helsingborg blivit upphajpade under sommaren. Skåningarna, som åkte ur i kvartsfinalen mot Falun i våras, har också värvat namn som Daniel ”Magic” Johnsson, Christoffer Andersson och Linus Bergström.

- Vi kan gå väldigt långt! Redan förra året var de med i alla matcher mot Falun utan en egentligen, och de var inte jättelångt ifrån att slå svenska mästarna i en kvartsfinalserie. Det kommer bli riktigt spännande att se vart vi kan landa efter säsongen, men jag har en väldigt bra känsla, avslutar Johansson.


TV: Så har målvaktsutrustningen utvecklats inom innebandyn

Unihocs Johan Jihde om utmaningarna med produktutveckling för målvakter: "Ekonomiskt tufft"

Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: