nya supertalangen
Blir det HV71 eller Jönköping för Markström i framtiden?
Foto: Andreas Joakimsson
Superligan

Möt Mira Markström – supertalang i två olika sporter

ANNONS

Jönköpings stjärnskott har tagit Superligan med storm – samtidigt som hon spelar på högsta nivån i ishockey.

Den Jönköpings-bo som följer stadens främsta lag i innebandy och ishockey kan få ett tufft val ikväll, då både Jönköpings IK och HV71 spelar match i sina respektive högstaligor.

Mira Markström, 16 år, behöver däremot inte göra något val – trots att hon representerar båda (!) lagen. Multisportalangen kommer ikväll packa ner innebandyutrustningen och senare dra på sig Jönköpings röda tröja i bortamatchen mot Pixbo. Hur lagkamraterna i HV71 sköter sig mot SDE får hon reda på i efterhand.

– Det blir innebandy ikväll. Mina tränare har snackat med varandra och de beslutade att jag skulle vara med på innebandyn idag, säger Markström till Innebandymagazinet.

Det är huvudsakligen Markströms båda tränare som lägger upp schemat för henne. Det görs redan innan säsongen och efter lovet har man också lagt fram en plan för våren, åtminstone för grundserien. Mycket talar däremot för att hon avslutar säsongen på en ishockeyrink då HV71 har betydligt större chanser att nå sitt slutspel jämfört med SSL-jumbon Jönköping.

Mira Markström Foto: Bosse Grängsjö

Markström tackar sina föräldrar som gör ett stort jobb för att hon ska gå ihop vardagen med skola, ishockey och innebandy. Förra säsongen var enklare för henne ur den aspekten då en stor del av hennes innebandyverksamhet stängdes ner, samtidigt som hockeyn fortsatte som vanligt. I höst har hon fått dubblera igen, den här gången i två olika seniorlag för första gången – och det har gått över förväntan.

– Det har varit ett bra schema med matcher, inte så många krockar. Det har fungerat ganska bra! Träningar och så får man försöka lösa beroende på vilken match man ska spela, säger Markström.

Hon drabbades däremot av en krock tidigare i år. Markström var uttagen i Smålands trupp till SDF-SM som skulle spelats den 6-9 januari, men samtidigt skulle det också spelas ett U18-VM i ishockey där hon var uttagen för att representera Sverige. Då föll valet på ishockeyn, men även den turneringen ställdes in.

Innebandykarriären började annars i Östra SK, även de från Jönköping. Då spelade hon med 02:or och när hon bytte till Jönköpings IK säsongen 2019/20 fortsatte hon spela med äldre åldersgrupper.  Markström debuterade i Jönköpings A-lag tidigare i vår, men i hockeyn så är hon redan inne på sin tredje säsong. 

Hon har tagit SSL med stormsteg då hon gjort 13 poäng (7+6) på sina 10 första SSL-matcher. Många av målen har dessutom varit riktigt snygga – kolla bara in bössan hon avlossade mot Västerås Rönnby senast.


Mira Markströms slägga hittar nätet

Kolla in Markströms dunderskott mot Rönnby

– Jag har fått väldigt mycket förtroende av tränarna och spelarna. Jag är väldigt trygg i laget och det känns som man får ut det man är bra på, och att man vågar göra sina grejer. Man vet att laget alltid backar en, det är jag otroligt tacksam över.

Samtidigt som Markström fått en superstart på säsongen så har hennes lag haft det tyngre. Jönköping ligger sist i Superligan med bara tre inspelade poäng, och har nio poäng upp till säker mark (med två matcher mindre spelat).

– Vi har spelat bra, men det är poängen vi behöver. Jag hoppas att alla vi i laget går in och verkligen kämpar för det och för att vi ska vara kvar. Det hade varit fantastiskt roligt om vi hade klarat oss kvar!

Att gå från att möta juniorer till vuxna seniorer kan vara ett stort steg, vilket Markström och berättar om trots att det stundtals ser väldigt enkelt ut för henne på en innebandyplan.

– Det är ett ganska stort ”step”. Man märker hur skickliga spelarna man möter är. De är snabba, tekniska och har verkligen huvudet. 

Hur är det att få så stor uppmärksamhet redan som 16-åring? Kan det bli jobbigt ibland?

– Jag försöker inte tänka så mycket på det, utan gå in och göra mitt, och det jag är bra på och alltid ge mitt bästa. Jag försöker inte tänka på det så mycket. Det är självklart jättekul att se sånt också, det stärker självförtroendet. Men jag skulle inte säga att jag tänker på det så mycket.

Känner du av en press av alla fina vitsord du får, då du ofta får höra vilken stor talang du är?

– Nej. Vi är ett lag där alla hjälps åt för att göra varandra bättre. Vi är ett lag som försöker göra vårat bästa!

Markström säger att ”skottet och tekniken” är hennes två främsta styrkor på planen, och det framförallt det förstnämnda hon har fått med sig från ishockeyn. 

– I hockeyn får jag med mig skottet, och från innebandyn får jag tekniken. Man får bra saker från båda sporterna. Det är ganska fysiskt i hockeyn och man får med sig det in i innebandyn, och kan försöka stå emot och sånt där. 

Hur länge tror du då att du kan utöva båda sporterna samtidigt?

– Det är väldigt svårt att säga. Man vet inte riktigt hur länge man kan spela och hur länge som klubbarna vill att man ska spela båda. Men jag är väldigt glad att jag kan spela båda sporterna den här säsongen i alla fall, och att det funkar förvånansvärt bra. Sen får vi se kommande säsonger, om det går att dubbla eller om jag måste välja.

Vilken sport lutar det åt i dagsläget?

– Jag vet faktiskt inte, det är jättesvårt. Båda sporterna är lika roliga. Det är jättesvårt att säga.

Kommer du välja den sporten som är roligast att utöva, eller finns det fler parametrar att hänsyn till, som vilka förutsättningar som erbjuds, exempelvis?

– Lite så är det ju. Sen är det vad jag själv tror att jag kan bli bäst i, och vad som kommer vara bäst för mig och mitt liv i längden. Det är mycket runt om också, avslutar Markström.

Matchrapporter: Underläge i tredje perioden – då vände Partille D1 och vann Klart i dag: Jönköping vinner serien efter seger mot Växjö IBK Jönköping ny serieledare efter 14-1 mot Olofström Lindås segerrad fortsätter efter 7-4 mot Jönköping Jönköping toppar tabellen efter seger mot Craftstaden

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: