TEMA: 6 MOT 5-SPEL
Foto: Jimmy Palm
Träning

"Slovakiens tränare blir idiotförklarad i media och av experter"

ANNONS

SSL-tränaren om VM-snackisen och 6 mot 5-spel: "Precis på detta vis har jag använt det själv tidigt i några matcher"

Vidar Jonsson Wallin är kanske den SSL-tränare som genom åren har experimenterat mest med 6 mot 5-spel, något som blivit ett hett ämne efter Slovakiens taktiska försök (och misslyckande) mot Sverige i lördagens VM-premiär. Jonsson Wallin, som numera är assisterande tränare i Helsingborg, delar med sig av sina tankar efter Slovakiens uppmärksammade strategi.
– Precis på detta vis har jag använt det själv tidigt i några matcher där våra motståndare haft stort övertag i matchen. Effekten blir nästan omgående att du får äga boll mer i matchen och på så vis kan få ha initiativet i matchen en stund. Merparten av alla lag där motståndarna tar ut målvakten väljer att dra sig tillbaka några positioner på planen. För att det ska fungera behöver du ju självklart ha en plan, strategi och träna på det samt sälja in det till spelarna så de ser fördelen och syftet med det, säger Vidar Jonsson Wallin till Innebandymagazinet.

Vad tycker du om den typen av initiativ från Slovakien, var det bara naivt och dumt eller ser du positivt på det?
– Jag ser att Slovakiens tränare blir idiotförklarad i media och av experter. Så här ser jag på saken, Sverige är totalt överlägsna Slovakien och vinner denna match 10 gånger utav 10. Jag tycker det är ett kreativt sätt att försöka äga bollen mer i matchen, däremot blir utfallet helt värdelöst på grund av bolltapp och dåliga beslut av de slovakiska spelarna vilket gör att Sverige gör mål varje gång de tar ut målvakten. Jag såg inte hela matchen utan tyckte den blev ganska intetsägande efter några minuter och överlägsen ledning för Sverige.

– Det är ju bara att konstatera att ska lag som Slovakien möta Sverige så kan de inte göra det med samma utgångspunkt som Sverige och deras mycket bättre spelare på varje position, utan då behöver de göra något annat strukturmässigt för att förstöra för dem, annars kommer utfallet av resultatet se ungefär likadant ut varje gång.

Vidar berättar att han ser fler lag som tar ut målvakten tidigare i slutet på matcherna än tidigare.
– Vilket nästan uteslutande blir att de ändrar en annars ganska vanlig matchbild till deras fördel, då motståndarna väljer att inrikta sig på att försvara sig och således hamnar längre bak i banan. Med det menar jag inte att det alltid blir ett bra resultat utav det. Dock är det ju mycket lättare att byta in målvakten i vår idrott jämfört med i exempelvis ishockeyn. 

TV: Chocken i premiären - se hur det gick till: "På tok för dåligt"

Stora snackisen: Se när Sverige gör tre mål i öppen kasse mot Slovakien.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Du kanske även vill läsa:
Nordén om 6 mot 5: "Kan användas på fler smarta sätt än hur det används idag"
Nordén om 6 mot 5: "Kan användas på fler smarta sätt än hur det används idag"
TV: Chocken i premiären - se hur det gick till: "På tok för dåligt"
Stora chocken i VM-premiären: "Det märkligaste någonsin"
Stora chocken i VM-premiären: "Det märkligaste någonsin"
Den här artikeln handlar om: