Bild: IFF & Per Wiklund
Internationellt

Nordén om 6 mot 5: "Kan användas på fler smarta sätt än hur det används idag"

ANNONS

Tjeckien tog ut målvakten i ledning (!) mot Finland: "De lyckades bra vid varje försök"

Rubrikerna efter gårdagens VM-premiärdag har handlat mycket om Slovakiens taktik i matchen mot Sverige. Vid flertalet tillfällen valde man att plocka ut målvakten och spela med en sjätte utespelare, första gången så tidigt som i tredje matchminuten, vilket resulterade i baklängesmål.

I VM-sammanhang är det inte en helt ny företeelse att ta ut målvakten trots att det inte är avvaktande utvisning eller att man i underläge desperat jagar mål i slutet av en match. I senaste U19-VM för herrar gjorde Tjeckien samma sak - i ledning (!) mot Finland med cirka 11 minuter kvar av tredje perioden (se klippet nedan).

– Det var coolt och gjorde så att finnarna inte kunde spela sitt man-man-spel. De lyckades bra vid varje försök, säger svenska herrlandslagets förbundskapten Niklas Nordén till Innebandymagazinet.

Nordén tror att sex mot fem-spelet kan vara mycket användbart mot vissa spelsätt.
– Jag tror dock inte alls att Slovakien ska göra det mot Sverige. Det var lite kul men samtidigt naivt eftersom Sverige skulle ha vunnit mot Slovakien med en spelare mindre i 10 fall av 10. Det krävs såklart ett visst lugn men också bra mönster i sitt anfallsspel för att inte motståndarna ska kunna vinna boll.

– Jag tror det kan användas på fler smarta sätt än hur det används idag. Dock krävs det en hel del träning för att kunna utnyttja det till sin fulla potential. Jag tror personligen på ritade uppspel som slutar med ett avslut samtidigt som en utespelare byter tillbaka med målvakten, om du hänger med på tanken. Inte helt olikt handbollstänket, eller såsom jag upplever handboll vill säga. 

Video: Se när Tjeckiens U19-landslag tog ut målvakten mot Finland i ledning.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: