Foto: IFF
VM 2021 (Damer)

Förklaringen: Därför tog Slovakien ut målvakten - "Skitdåligt"

ANNONS

Efter stora chocken i VM-premiären - förklarar strategin: "Den idén hade ingen effekt"

Sverige tog som väntat en enkel seger i VM-premiären mot Slovakien. Slutsiffrorna skrevs till 22-3 och snacket efteråt handlade mycket om Slovakiens udda taktik att flera gånger ta ut målvakten för att spela sex mot fem, något man gjorde första gången så tidigt som efter drygt två minuters spel. Det resulterade också i flera baklängesmål.

– Jag vet inte vad som händer. Det tydliga är att Slovakien försöker bryta mönstret på något sätt, de tycker väl att Sverige har haft bollen de första två minuterna och tar ut målvakten för att bryta mönster. Slovakiska coachen får ju ta på sig det här helt, jag tycker han får gå hem till Slovakien efter det här. Det är på tok för dåligt! Det är premiär och det har gått två och en halv minut. Skärpning, säger SVT:s expertkommentator Mattias Samuelsson i sändningen.

Anna Wijk, som också är expertkommentator, fick frågan om hon har varit med om något liknande.

– Aldrig! Det märkligaste någonsin, tror jag, svarade Anna Wijk.

Innebandymagazinet träffade slovakiska förbundskaptenen Michal Jedlicka efter matchen och han säger så här om den uppseendeväckande strategin:

– Vår gameplan var att spela mycket tid med sex utespelare för att spela mer med boll och att Sverige skulle få spela mer defensivt och inte anfalla lika mycket. Men vi spelade skitdåligt med bollen idag, vi gjorde massor av misstag. Så den idén hade ingen effekt. Svensk innebandy är för långt före oss. Corona har förstört mycket för oss också, på två år har vi inte kunnat spela match eller träna i slovakisk innebandy, säger Michal Jedlicka och utvecklar:

– Sverige är mycket bättre än oss och har mycket boll. När man försvarar hela tiden så tappar man mycket energi. Kan vi spela lite mer med boll så skulle vi få mer energi av det. Men tyvärr spelade vi inte bra med bollen idag och det är det som krävs för att det ska lyckas. Vi har inte spelat en så här tuff match senaste två åren och det blir en för stor nivåskillnad jämfört med att möta Tyskland eller Lettland.

Kommer ni testa det här fler gånger i turneringen eller var det bara mot Sverige?

– Kanske kommer vi att spela sex mot fem imorgon (mot Finland) också. Vi behöver titta på den här matchen igen och analysera innan vi sätter en ny gameplan till nästa match.

Video: Se när Slovakien tar ut målvakten och släpper in tre mål


TV: Förbundskaptenen: "Jag tittar mest på hur motståndarna agerar"

Åsa "Kotten" Karlsson om sitt ledarskap och hennes roll under VM-matcherna.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: