ARTIKELSERIE: LANDSLAGETS ANALYS
Foton: Per Wiklund & Tomas Brandt Wangel
Utveckling

"Vi behöver verkligen ha tillbaka ett SDF-SM för 15 år, punkt"

ANNONS

Niklas Nordén är inne på samma spår som Markus Puskala - vill flytta SDF-SM.

Svenska herrlandslaget fick tuffast tänkbara start i sina förberedelser inför VM när man förlorade mot Finland med 8-3 och 8-4. Aldrig har Sverige förlorat så stort i två raka matcher. Finland ligger långt före i mycket men det är inte likställt med att vinna VM-guld, slår den svenska ledningen fast i sin analys efter förra veckans läger. För att Sverige ska bli världsledande igen bör man arbeta systematiskt på både lång och kort sikt. I en artikelserie på fem delar går förbundskaptenen Niklas Nordén igenom vad som behöver göras.

Del 1: Elitmiljö - nationalarena?

Del 2: Antal samlingar

Del 3: Generationsväxlingen

Del 4: Skillnaden på SSL och internationellt

Del 5: Spelarutveckling

SPELARUTVECKLING

Att Sverige inte längre är världsledande på herrsidan handlar inte bara om seniorverksamheten. Det har även varit tydligt de senaste åren att Sverige inte längre är nummer ett på U19-nivå. I de tre senaste U19-VM-turneringarna har svenska laget misslyckats med att ta guld. 96:orna tog inte ens medalj 2015, och i de efterföljande två VM-finalerna Sverige förlorat med klar marginal. 4-7 mot Finland 2017 och 2-8 mot Tjeckien senast, 2019.

Det är tydligt att det är från unga åldrar som Svensk Innebandy behöver ta tag i saker för att bli världsledande igen.

– Det första som måste hända handlar om utbildning av ledare. Det är steg 1-2-3, skulle jag säga. Vi måste ha utbildade ledare i våras bås. Det är jätteviktigt, säger förbundskaptenen Niklas Nordén till Innebandymagazinet och fortsätter: 

– Vi måste komma ifrån att det är föräldrar som är tränare bara för att det inte finns någon annan, även om det finns föräldrar som är bra och utbildade också, om du förstår vad jag menar. Vi måste ta ett superstort steg där, och där hoppas jag verkligen att SIBF ska kunna gå ut och säga det rent konkret också, vilket faktiskt några distrikt har börjat med redan - att säga att om man har ett lag på röd nivå så ska man ha en röd-utbildad tränare i båset. Punkt. Det tror jag är första steget. Nu önskar jag, men hade man kunnat göra utbildning gratis till exempel så hade det varit grymt, för då kan man ställa kravet på ett helt annat sätt. 

Det finns tydliga skillnader på hur Finland och Sverige jobbar när det handlar om att utveckla spelare. I Finland har man officiellt sett ett U17-landslag, och hade även tidigare ett U16-landslag, som man nu har ändrat till U17. Men man samlar spelare i yngre åldrar än så, berättar Niklas Nordén.

– De samlar till och med ner på U13-nivå. De kallar det kanske inte för landslag, men de tar ut spelare i 13 års ålder. Det fick vi se nu i Finland, hur de tar ut spelare och hur de kommer dit till den finska elitmiljön i Erikkilää. De testas med sensorer, pulsklockor och annat. Fystester, tekniktester och så vidare. De skickar ut tränare från förbundet till åtta elitföreningar som är de ”utvalda” föreningarna, och det är där som många av kidsen hamnar. Redan från 13-14 års ålder hamnar de i stora klubbar som Classic eller Esport Oilers. Och så använder de sig av förbundstränare som styr deras ungdomsverksamhet och som hjälps åt mellan varandra och får det spetsigare redan från den åldern. 

– Men det tror jag absolut inte är den svenska modellen, det tror jag hade varit fel väg. Speciellt när man hör att många av de här kidsen betalar 150 till 200 Euro i månaden för att spela innebandy. Vi vill ju att innebandyn ska vara en sport för alla. Men det här skapar olika förutsättningar och det ska man inte förringa. 

U19-förbundskaptenen Markus Puskala har nyligen uttalat sig om att han tycker att man ska gå tillbaka till ett SDF-SM för 17-åringar (numera är det för 16-åringar). Han menar också att man skulle kunna återgå till ett SDF-SM för 15-åringar. Niklas Nordén är inne på samma spår. Han vill att SDF-SM flyttas tillbaka till 15-åringarna.

– Som det är nu så görs det en selektering när de ska in på NIU-skolorna, och det är egentligen bara ett halvår efter de brukar spela SDF-SM. Så för den sakens skull är det ju inget problem, problemet ligger i när vissa distrikt satsar på distriktslag från 13 års ålder. Då är man helt snett på det. Men får vi styr på det och jobbar med spelarutveckling så är det inga problem att köra distriktslag och bara selektera sista halvåret. För det kommer ändå ske sedan, efter det. Vi behöver verkligen ha tillbaka ett SDF-SM för 15 år, punkt.

– Tittar man på hur distrikten har gjort med sina distriktslag, så har det blivit så att vissa distrikt skiter i spelarutveckling överhuvudtaget och har istället bara satsat från 12-13 års ålder på att ha det bästa distriktslaget, istället för att jobba med spelarutveckling. Då blir det fel, då sysslar vi med selektering från 12 års ålder. Men nu har vi ändå skapat ett koncept där man kan… jag skulle vilja tvinga folk in i att använda Sweden Floorball Youth, en spelarutvecklingsplan och material som gör att du måste jobba med bredd fram till du kommer till det här steget när du får selektera inför ett SM. Men det ska ju ske när de är inpå 15-årsåldern, inte från 12 års ålder. 

Nordén håller också med Puskala om att man behöver se över tävlingsmomenten för 17-åringarna.

– Det är inget snack om det. Och den svarta nivån, vad som händer efter SDF-SM. Jag är sugen på att vi skulle ha något som vi kan kalla för ”efterfesten” eller något liknande (skratt), där man får in de åldrarna. Det finns ju Innebandyfesten som är bra men det behövs fler tävlingar för den här åldern. Det tror jag att vi måste komma till. Om det ska vara ett SDF-SM eller om det ska byggas på andra saker kan man dividera om. Jag tycker att Talang 17-konceptet är ett bra koncept men man kanske borde göra det lite mer som tävlingar också. Det viktigaste är att det blir fler viktiga tävlingar för ungdomar i den åldern, det är jätteviktigt. 

I Finland är det en helt annan vardag för 17-åriga spelare, berättar Nordén.

– De kan åka i fem-sex timmar till en match. Det är inga konstigheter alls, eftersom de tidigt sätter de tidigt utvecklade spelarna i elitlagen och elitlagen möter varandra. Då är det liksom inga konstigheter att du ska åka från södra Finland upp till Seinäjoki. Skulle man säga det till en 17-åring i Sverige som bor i Skåne att nu ska du åka och möta Sirius på bortaplan, sex-sju timmar med buss, så är det speciellt. Där tänker vi inte samma. Men det viktigaste är inte att vi ska åka långt eller att de bästa föreningarna ska urholka de andra för då blir det inget motstånd till sist ändå, vi har vårt geografiska tillstånd att ta hänsyn till och det måste vi göra, men vi måste skapa arbetssätt för att skapa fler viktiga tävlingar. 

– Framför allt behöver vi fortsätta jobba med spelarutvecklingen som vi börjar få igång, nu var det tio distrikt i fjol som körde efter Sweden Floorball Youth-konceptet och förhoppningsvis kommer fler köra det detta året, där det finns möjlighet att jobba med ett gemensamt material på hur vi vill utveckla spelarna. Det tror jag kan vara grunden, men att vi tittar på bredden istället för eliten i just de åldrarna 13-14 år. Men om distrikten hakar på och lyckas med det här så tror jag faktiskt att vi skulle kunna göra ett SDF-SM för 15-åringar på ett mycket-mycket bättre sätt än det varit tidigare. Både få ett bättre underlag och en bättre tävling, och större förståelse för varför vi gör en viss selektering när de är 15 år, och inte 15 och ett halvt, att det inte är den betydelsen som är viktig. 

Läs även

Del 1: Elitmiljö - nationalarena?

Del 2: Antal samlingar

Del 3: Generationsväxlingen

Del 4: Skillnaden på SSL och internationellt


TV: U19-förbundskaptenens kritik - "SDF-SM ligger helt fel"

Markus Puskala vill se att man går tillbaka till SDF-SM för 17-åringar.

Den här artikeln handlar om: