ARTIKELSERIE: LANDSLAGETS ANALYS
Foton: Per Wiklund & Salibandy.fi
Landslaget

Sverige vill skapa ett eget elitcenter för innebandy

ANNONS

Sökt extrastöd från Riksidrottsförbundet för att bygga en nationalarena: "Bosön är inte utformat för innebandy primärt"

Svenska herrlandslaget fick tuffast tänkbara start i sina förberedelser inför VM när man förlorade mot Finland med 8-3 och 8-4. Aldrig har Sverige förlorat så stort i två raka matcher. Finland ligger långt före i mycket men det är inte likställt med att vinna VM-guld, slår den svenska ledningen fast i sin analys efter förra veckans läger. För att Sverige ska bli världsledande igen bör man arbeta systematiskt på både lång och kort sikt. I en artikelserie på fem delar går förbundskaptenen Niklas Nordén igenom vad som behöver göras.

Del 1: Elitmiljö - nationalarena?

Del 2: Antal samlingar

Del 3: Generationsväxlingen

Del 4: Skillnaden på SSL och internationellt

Del 5: Spelarutveckling

– VI fick tesen bekräftad att vi måste sluta ljuga för oss själva om att vi är världsledande. Vi ligger efter finnarna nu och Sverige måste bli världsledande igen, och där finns det ett jättearbete att göra. Sedan tycker jag att vi har många saker som är på rätt väg men saker tar tid också, säger Niklas Nordén till Innebandymagazinet.

Men hur ska man mäta vem som är världsledande?

– Skulle vi vinna VM-guldet så kommer jag nog ändå ha svårt att säga att vi är världsledande i december, bara för att vi vunnit ett mästerskap. Utan det handlar om hur de konsekvent har jobbat under 8-10 års tid, där svensk innebandy lite har stått och tittat på. Men jag ser nya saker som händer, alltifrån att man anställer nytt folk till hur man vill arbeta med landslagen framöver. Så det finns en påbörjad plan men den byggs inte på två månader.


Foton: Salibandy.fi


ELITMILJÖ: NATIONALARENA?

Under lägret i finska Erikkilää, där Finland har sitt stora träningscenter för alla sina landslag, blev det tydligt att det är en enorm skillnad på finnarnas förutsättningar när det kommer till landslagsmiljö, menar Nordén.

– Det blev extremt tydligt hur de jobbade. Där fanns det en hel drös med ungdomslag i hallarna runtomkring. De har lyckats bygga upp ett Bosön för innebandy, kan man säga. Det fanns visserligen fotboll där också, men går man bara till innebandydelen så är det en elitmiljö som är häftig hela vägen. Det var ju rakt in i deras hjärta vi ville komma och det fick vi se. Jag ska inte säga att vi bara var där för att titta och ta efter hur Finland gör, men jag tror att det var en viktig lärdom för oss. Både nere på planen men också med hur det ser ut runtomkring och hur det fungerar. Så de som undrade hur vi vågade spela där har nog inte riktigt förstått varför vi var där.

Vad är det som gör Finlands elitcenter så bra?

– Det är ett fullskaligt Bosön. Och Bosön är ju Sveriges bästa plats i alltifrån den fysiska biten, från idrottspsykologer till medicinska team, till testcenter och så vidare. Det har de på samma ställe, och allt handlar om innebandy. Det där är något som vi behöver bygga upp. Vi hade behövt bygga en nationalarena med allt vad det innebär, där vi samlas med alla landslag. Och det är inte för att efterlikna finnarna, redan förra året ansökte vi om extrastöd hos RF för att bygga upp ett elitcenter för innebandy i Sverige. För svensk innebandys skull gäller det att vi verkligen tar steg mot att bli mer elitinriktade i allt vi gör. Bosön har varit jätteviktigt för oss, där känner man att här befinner sig landslagsidrottare, men Bosön är inte utformat för innebandy primärt. Och det är det vi behöver. 

Vad saknas på Bosön?

– Där finns inga läktare runt någon innebandyplan. Det är inte innebandygolv som är på plats och det är liksom droppnät runtom planen. Du kan åka till Rönnbys hemmaarena, Pixbos nya eller Kalmarsunds, så ser du att det här är en innebandyarena. Vi behöver skapa vår arena. 

Hur långt gångna är de här planerna på ett elitcenter i Sverige?

– Vi skickade in en skriftlig rapport till RF för något år eller halvår sedan där vi ansökte om att få extrastöd för detta. Vi får ju stöd från RF på olika sätt. Guldsteget är ett RF-landslagsstöd, spelar vi U23-landskamper så går det RF-stöd till det. 

– Det handlar om hur vi vinner guld i framtiden, hur vi fortsätter bli världsledande. Och då var det en sådan punkt som vi hade med. Vi behöver hjälp och stöttning i att bygga ett elitcenter för innebandy. Där vi som förbund och landslag hade kunnat hjälpa elitföreningarna väldigt mycket, som jag också tror är en stor nyckel i hela detta. Alla är sig själva närmast men det gäller att hitta en väg tillsammans. Det är väl det som är finnarnas styrka, de har gemensamt tagit beslut på hur de ska besegra Sverige och valt den vägen tillsammans med klubbarna. Det är också en sådan grej där vi kanske behöver ha lite andra vägar än vi har haft. 

Men det krävs det här extrastödet från RF, man kan inte börja någonstans ändå?

– Jag vet inte, det kan jag faktiskt inte svara på. Nu har det varit ett konstigt år för alla med ekonomin och så. Jag tror inte att förbundet kan ta föreningarnas pengar för att bygga en nationalarena. Det vore kanske döden för oss själva på något sätt. Men det vore härligt med extrastöd till att bygga någonting, det hade varit optimalt. 

Läs även

Del 2: Antal samlingar

Del 3: Generationsväxlingen

Del 4: Skillnaden på SSL och internationellt

Del 5: Spelarutveckling


TV: 20 minuters paneldiskussion om herrlandslaget

✔ Koppen: "Aldrig sett ett svenskt herrlandslag bli så utspelade" ✔ Bruno: "Vi står bara och tittar på när de skjuter"

Den här artikeln handlar om: