Generationsväxlingen i landslaget: "Vi behöver testa nytt"
Förbundskaptenen: "Viktigt att skaffa erfarenhet för spelarna som ska ta över"
Svenska herrlandslaget fick tuffast tänkbara start i sina förberedelser inför VM när man förlorade mot Finland med 8-3 och 8-4. Aldrig har Sverige förlorat så stort i två raka matcher. Finland ligger långt före i mycket men det är inte likställt med att vinna VM-guld, slår den svenska ledningen fast i sin analys efter förra veckans läger. För att Sverige ska bli världsledande igen bör man arbeta systematiskt på både lång och kort sikt. I en artikelserie på fem delar går förbundskaptenen Niklas Nordén igenom vad som behöver göras.
Del 1: Elitmiljö - nationalarena?
Del 2: Antal samlingar
Del 3: Generationsväxlingen
Del 4: Skillnaden på SSL och internationellt
Del 5: Spelarutveckling
GENERATIONSVÄXLING
Sverige genomgår en generationsväxling just nu, och det syntes tydligt i den trupp som var på lägret i finska Erikkilää förra veckan. 59 procent, 13 av 22 spelare, har aldrig spelat VM.
Att skapa erfarenheter hos de yngre - att lära sig vinna guld - är viktigt för Sverige, menar Nordén.
– Vi behöver jobba både på kort sikt och lång sikt, och jag tror vi räknade ut att vi hade det yngsta landslaget som Sverige någonsin har ställt på banan på det här lägret. Jag tror det är viktigt att skaffa erfarenhet för spelarna som ska ta över. Så man får alltid väga hur många vinster i förhållande till förluster vi får genom att använda de här spelarna just nu, men vi fick väldigt många bra svar på de sakerna och för många av spelarna blev en väldigt stor erfarenhet redan nu där de faktiskt fick mäta sig med de bästa i världen på ett internationellt sätt som är en annan typ av spel, säger Niklas Nordén till Innebandymagazinet.
Nästan alla svenska spelare från VM-truppen 2018 är fortfarande aktiva, bortsett ifrån Mattias Samuelsson har lagt klubban på hyllan och Jonas Adriansson som har trappat ner. Det handlar alltså mer om ett vägval som landslaget har gjort när man testar många nya spelare.
Faktum är att det också var en hel del nya namn i det finska laget. I första matchen bestod hela tredjefemman av spelare som inte har spelat VM, födda mellan -96 och -99. Lägg därtill bröderna Kainulainen (Rasmus och Justus) samt Jesperi Lindfors i andrafemman som också väntar på sin VM-debut. Detsamma gäller målvakten i första matchen, Oskari Falden, som är född -00. Samtidigt saknade man Nico Salo och Peter Kotilainen som varit två av Finlands absolut viktigaste spelare i de senaste VM-turneringarna.
– Jo, och det var fler som saknades som skulle ha kunnat vara med. Eero Kosonen, Jani Kukkola och Lauri Stenfors. Men de hade verkligen gjort rätt så tydligt med hur de tänkte kring sin stomme, plus att de tog in lite nytt folk och kanske kan göra den här generationsväxlingen mer successivt. Det är ju deras arbetssätt och det kanske är ett klokt arbetssätt, det får väl framtiden utvisa, säger Niklas Nordén och fortsätter:
– Tittar man på det VM-laget som de skulle kunna ställa på banan och jämför med förra VM för tre år sedan så måste det inte vara många nya namn, om man säger så, det kan vara väldigt likt de trupperna som har vunnit deras VM-guld. Så det är klart att har man lyckats bygga ett spel med något som har varat i tre till fem år i förhållande till fyra månader så är det klart att det blir en skillnad.
– Samtidigt är det vårt val att göra det, vi hade också kunnat ta ut samma lag. Men det tror vi inte att vi vinner med. Vi behöver testa nytt.
Läs även
Del 1: Elitmiljö - nationalarena?
Del 2: Antal samlingar
Del 4: Skillnaden på SSL och internationellt
Del 5: Spelarutveckling
TV: 20 minuters paneldiskussion om herrlandslaget
✔ Koppen: "Aldrig sett ett svenskt herrlandslag bli så utspelade" ✔ Bruno: "Vi står bara och tittar på när de skjuter"