Täby FC
Maimon Abdallah och Moa Tschöp.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Liten trupp ska bilda harmonisk trupp i Täby

ANNONS

En liten och harmonisk grupp ska lyfta Täby tillbaka till toppen: "Vi utmanar om guldet varje år"

Täby vill nog glömma säsongen 2020/21 så fort som möjligt. Trots att man hade ett namnstarkt lag på banan så blev man närmast utskåpade i kvartsfinalen mot Endre, och tiden innan dess hade varit turbulent – inte minst kring Moa Tschöp. Backstjärnan blev först av med lagkaptensbindeln en bit in på säsongen, och hon deltog inte alls i slutspelet på grund av privata skäl.

Nu är Tschöp borta (klar för Kalmarsund), samma gäller stjärnmålvakten Alexandra Durling, Felicia Forsmark samt poängsprutan Agnes Wiklund. Fyra tunga tapp, och namnen man plockat in är inga etablerade SSL-stjärnor – åtminstone inte i skrivande stund.

Det första nyförvärvet man gjorde återfanns på västkusten i form av IBK Göteborg-forwarden Sara Johnsson. Hon spelade senast i SSL för två säsonger sedan och gjorde då 9 poäng på 26 matcher, sedan dess har hon hållit till i Allsvenskan.

- Det är en ettrig, snabb och smart innebandyspelare, säger Täbys tränare Maimon Abdallah till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Hon spelar precis på det sättet jag vill att våra vänsterforwards ska spela, så hon är ganska klar med spelsystemet. Hon verkar bara i bra fysisk form med. Hon gärna en-mot-en och är väldigt irrationell – man vet aldrig vad hon gör. Det är en egenskap som Täby saknat sedan tidigare.

Det andra nyförvärvet kommer från Slovakien: Michaela Sponiarova, även hon forward. Sponiarova har öst in poäng nästan vart hon än har spelat, oavsett om det rört sig om VM eller inhemska ligorna i Tjeckien och Finland.

- Döma av testerna verkar hon vara en bra och genomtränad spelare. Våra förhoppningar är att hon kliver in i första- eller andraformationen, säger Abdallah. 

Som det är nu så är Johnsson och Sponiarova de enda två etablerade namnen man kommer plocka in innan seriestarten i september.

- Vi kommer flytta upp underifrån som det verkar. Vi har kollat på lite namn utifrån men att värva är inte det lättaste just nu – vi är lite sent ute, med tanke på allt. Sen har det varit svårt att kolla på de allsvenska serierna i år också, så där finns det inte mycket att hämta. Men vi får se, det dyker alltid upp några guldklimpar på försäsongen! Så förhoppningen är att man hittar någon till.

Innebandymagazinet listade nyligen flera spännande talanger i Stockholmsområdet, som läsare och annat folk fått tipsa om, och där kryllade det av namn från just Täby i åldersgrupperna 2003-2005.

- De har varit med och tränat och de som saknar är tempot. Så är det alltid när man tar in folk underifrån. Vi har tagit upp tre stycken från vårat division 1-lag och det tar tid innan de kommer in i tempot. Men de är på väg in nu och det ser ganska lovande ut. 

Täby kommer komma till spel med en mindre trupp i höst. Förra årets bestod av 21-22 spelare vilket Maimon Abdallah anser var för mycket, om man ska försöka bilda en bra grupp.

- Vi får ihop ett ganska bra lag men vi har ingen jättebredd. Vi kommer vara sårbara för skador. Vi får ihop två, tre formationer och fyller sedan på med lite mindre etablerat. 

NI har tappat flera backar men inte värvat in någon ersättare, och tappet av Moa Tschöp hade svidit för vilket lag som helst. Hur ersätter man henne?

- Det kommer aldrig gå att ersätta henne. När Moa Tschöp är som bäst är hon bäst. Vi har blivit av med två andra backar också så nu är vi sex stycken. Det är väl där vi ska vara, med sex backar och tolv forwards. En liten och harmonisk trupp! 

Hur konstigt det än må låta – finns det något positivt med att Tschöp har försvunnit? Att laget kanske kan sluta sig samman på ett annat sätt när man får klara sig utan sin fixstjärna?

- Det finns alltid positiva och negativa saker. Jag vill inte gå på in detaljer kring hur hon har påverkat det här laget, det får sportchefen uttala sig om. Blir det en positiv effekt så handlar det väl om att andra spelare vågar kliva fram istället – man lägger inte så stor vikt på att man har Moa Tschöp som gör sina poäng. För det är ju inte alltid bara positivt att göra poäng framåt, man måste hålla tätt bakåt med och det har inte varit hennes starka sida. Det är en offensiv back och vi har andra som får börja ta hennes ansvar, det är inget konstigt med det. 

SM-guldet 2018/19 har följts upp av två mellanmjölk-säsonger – vad har ni för målbilder med den här? Är ni utmanare eller guldkandidater?

- Vi utmanar om guldet varje år, man vill vinna varje gång man ställer sig på banan. Spelarna är uppväxta med det, vi har den mentaliteten i Täby. Sen får man alltid lägga upp delmål, så klart. Nummer ett är att hålla sig kvar, två är att ta sig till slutspel och tre är att toppa laget så man klarar av det. Vi har lyckats med det tidigare och det gäller att vara som bäst när det gäller!


TV: "Det står för 50 procent av omsättningen"

Unihocs Johan Jihde om trender inom innebandyutrustning och vad som säljs mest.

Matchrapporter: Två mål för Matilda Abramsson när AIK vann mot Täby FC Älvsjö AIK stod för imponerande vändning Tre poäng till Tyresö Trollbäcken efter avgörande i slutperioden mot Täby FC Alunda fortsätter vinna – 5-4 mot Täby FC Nacka Wallenstam vann på hemmaplan mot Täby FC

Den här artikeln handlar om: