tor bornedal samils
Allsvenskan södra

Den förlorade sonen är hemma

ANNONS

Tor Bornedal Samils återvänder till Örebro-innebandyn efter sex år på vift.

Örebro som innebandystad har på senare år fått fram flera duktiga herrspelare som nått hela vägen till SSL och det svenska A-landslaget, där Falun-duon Malte Lundmark och Emil Ruud lyser allra starkast. Samtidigt har man haft svårt att etablera lag i högstaligan. IBF Örebro var uppe en kort sväng för några år sedan, men i övrigt har det varit tunnsått. 

Idag spelar ”IBF” ihop med rivalen Lillån i Allsvenskan Södra. Lagen gick en jämn kamp mot varandra säsongen som gick där Örebro slutade sexa, en placering och en poäng före Lillån. Döma av sommarens #ibsilly kan det dock vara tal om ett maktskifte säsongen som kommer.

Örebro har ”bara” värvat in Simon Garman och Tim Nordstedt från Arboga och samtidigt tappat flera nyckelnamn, som Markus Lindgjerdet och hans namne Ekengren. Lillån har å sin sida lyckats landa några riktiga toppnamn: Isak Palmén är tillbaka efter en sejour i Sirius och från Karlstad plockar man in rutinerade backen Tor Bornedal Samils.

För den som följt Allsvenskan Södra de senaste säsongerna så är Bornedal Samils ett bekant namn. Sedan han gjort sin första fulla säsong i serien 2016/7 så har bara fyra spelare spelat fler allsvenska matcher än honom. De lag har representerat i serien är Lindås, Craftstaden och senast Karlstad, som han spelat för de två senaste säsongerna.

Faktum är att Bornedal Samils är en av få elitspelare från Närke, i den åldern (26), som inte representerat varken IBF Örebro eller Lillån på seniornivå. Som ung spelade han för Nora IBK, Örebro SK samt Axbergs IF (som visserligen blev IBF Örebro senare), och 2010/11 valde han att flytta till Umeå för spel i RIG.

- Det (RIG) kom väldigt snabbt till mig och jag kände att jag var tvungen att ta chansen. Efter det har det blivit väldigt mycket kringhoppande och på vägens gång så har Örebro (att spela i staden) varit ett alternativ, men det har aldrig klaffat så bra som nu. Men varje gång det har kommit på tal, nästan varje år, så har Lillån känts som det bästa alternativet, säger Tor Bornedal Samils till Innebandymagazinet.

När Innebandymagazinet sedan frågar Tor vilket av de båda Örebro-lagen han hyst mest kärlek för genom åren svarar han kaxigt:

- Vilket lag har jag precis skrivit på för?

Hur kommer det sig då att det blev spel i Lillån till hösten?

- Det har alltid känts som ett intressant projekt. De har många ungdomar och den välorganiserad akademi. De kan fylla på underifrån oavsett vad som händer – jag gillar att man tar vara på sånt. Det kan vara en kul grej att vara en del av det nu när de behöver en äldre i truppen som tar vara på det, en som är mer rutinerad och som hjälper till med bitar på planen – men framförallt de mentala bitarna och saker utanför planen. Så det känns som ett kul steg och att jag behövs här, samt att jag själv behöver den här utmaningen.

Han beskriver sin första tid i klubben som fantastisk, och att den till och med slog de förväntningar han hade.

- Dels bemötandet men också träningen, hur folk tränar och vilka resultat som visas upp. Så det har varit enkom bra. Det man hade som bild var att det var ett bra, ungt och snabbt lag, men jag trodde inte att styrkedelen var lika välarbetad. Samtidigt så har jag fått en väldigt bra bild av styrelse och sportgrupp, hur de jobbar och vad de vill åt framöver.

Han lämnar därmed ett topplag i form av Karlstad, där han var en viktig pjäs, för ett lag som sällan tippats hamna bland de högra platserna i Allsvenskan på senare år. Nu hoppas han få spela en ännu större roll i sitt nya lag.

- Det handlar om att det är ett kontrakt som gått ut, det är inte mer dramatiskt än så (att lämna Karlstad). Sen ville jag själv göra något annat, jag behövde göra något som jag verkligen brinner för. Då blir Lillån, med det som de erbjuder, ett väldigt bra alternativ. Jag får bli den ledare jag vill vara lite mer, och får vara mer delaktig i olika frågor.

Ett annat lag som var med i bilden var Visby, som spelar i Allsvenskan Norra. Tor förde dialog med både dem samt Karlstad.

- Det var turer fram och tillbaka men jag skrev på för Lillån ganska tidigt, och då var jag helt klar med mitt beslut. Så det var nog bara Lillån egentligen, det kändes så rätt så tidigt. Jag brukar vara sen med att skriva på annars. 

Du är en riktig veteran i Allsvenskan Södra och har sett alla hallar man kan tänka sig se i serien. Hur motiverad är du på att åka på samma bortaresor som du gjort under flertalet säsonger nu?

- Det är ju speciellt! Det optimala vore kanske att byta serie eller försöka sig på SSL, men den rollen jag får i Lillån, ihop med vad de kräver av mig, känns såpass motiverande att jag inte kan säga nej. Men jag förstår din fråga och kollar man hallfrågan så är Allsvenskan Södra…speciell. Det har den varit i många år, sen vet jag inte om det är bättre i Norra. Men det är alltid två-tre hallar som är svårspelade. Det är skillnad, utan att gnälla på det. Man får alltid få göra det bästa av situationen.

Den givna frågan blir ju då: Vilken är mardrömshallen?

- Vi har ju Fagerhult som ska spela i sin riktiga hall igen. Parkettgolv är svårt. Då har jag ändå spelat på det när jag var i Craftstaden, men man kände att hemmamatcherna var jobbiga. Även Lagan är svårt. Jag vet inte om man lägger märke till det men det är otroligt strävt i Lagan. Både teknik, passningsspel och tempo i matcherna förändras.

Till sist – vilka förväntningar har du på säsongen som kommer?

- Jag tror att det kan bli extremt bra. Blir det fullständig träff så är jag ganska så säker på att vi går till kval, men jag är också medveten om att vi har en range i laget mellan att vi kan bli sexa, sjua och gå till kval. Men jag är väldigt positiv, och som jag sa innan så är jag förvånad över hur pass grundstrarka folk i laget är. När det ser ut som det gör i laget, med fystester och liknande, så tror jag vi kan snäppa upp det några steg och inte vara så snälla. Hittar vi en nivå i det och en vinnarmentalitet, som kanske inte har funnits på samma sätt, så tror jag att vi blir livsfarliga!

Matchrapporter: Uddamålsseger för Strängnäs som besegrade Lillån IBK Revansch och tre poäng för Lillån IBK Marcus Bofeldt i målform – Lillån IBK vann mot Fristad Fiaskosäsong för Lillån IBK – som åker ur serien Målfest för Lund Elit hemma mot Lillån IBK

Den här artikeln handlar om: