Damallsvenskan
Foto: AC. Kårhag och Lindås Rasta IBK
Allsvenskan västra/södra

Lindås Rasta siktar på att bli ett topplag i Allsvenskan

ANNONS

Två raka femteplatser och en avbruten säsong ska bli till en toppfyraplacering kommande säsong för göteborgarna.

Göteborgslaget Lindås Rasta IBK ska göra sin fjärde säsong i Allsvenskan till hösten och efter två femteplatser och en avbruten säsong tar man sikte på att ta ett kliv framåt och bli ett topplag i den södra serien. Så inför den kommande säsongen har man stuvat om rejält i laget och haft en stor omsättning i truppen där man tappat åtta spelare och plockat in elva nya.

- Det är väl lite olika orsaker till den stora omsättningen. Vi hade en ganska tunn trupp förra året och dessutom tappade vi några spelare som tyvärr inte ville fortsätta att satsa på elitnivå men framförallt kände vi att vi behövde göra en förändring i truppen. Få in lite nytt blod, nya egenskaper och ny energi i laget. Det är ingen hemlighet att vi ville förstärka laget helt enkelt, säger tränare Anders Nilsson till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Sen kanske omsättningen ser lite större ut än vad det är. Vi har ju lyft upp fem tjejer från Akademin/JAS som kommer tillhöra både Akademin och Allsvenskan. Spelare som är otroliga talanger. Det ska bli väldigt kul att följa utvecklingen på dessa unga tjejer.

Bland nyförvärven finns det väldigt poängstarka forwards som hämtats in från närområdet. Bland annat systrarna Elin och Emma Lundblad som snittat 60 respektive 40 poäng per säsong i Dam1an de tre senaste säsongerna innan pandemin.

- Jag är väldigt nöjd med de nya spelarna vi fått OCH att de flesta av spelarna från kärntruppen faktiskt är kvar för det är minst lika viktigt. Vi har fått in exakt de spelartyper vi letat efter. Spelare med spetskompetenser som vi kanske har saknat lite innan men också tjejer som passar grymt bra med gruppen. Vi vet att det är väldigt kompetenta spelare vi fått till oss som vi hoppas och tror ska komplettera och förstärka vår befintliga trupp.

Har ni några flera spelare på gång in eller är truppen full nu?

- Vi känner inget behov av att jaga fler spelare men man vet aldrig om det dyker upp ett namn till eller två.

Det är rekordmånga lag med från Göteborgsområdet kommande säsong, Lindås, Lindome, Göteborg, Pixbo samt Warberg som ligger hyfsat nära. Det skulle även varit ett sjätte lag med men Floda IBK anmälde aldrig något lag på grund av spelarbrist. Så frågan är om det finns tillräckligt med kompetenta spelare för att driva runt så många allsvenska lag?

- Jag hoppas jag har fel men ärligt talat så tror jag inte det. Vi har inte bara fyra lag i allsvenskan. Vi har ju hårdsatsande Partille och Lerum i div 1 också. Klart det blir tufft att få tag i spelare med rätt kvalitet och många lag drar i samma spelare. Vi har lyckats väldigt bra dock och är lyckliga över det. Hur de andra lagen har lyckats vågar jag inte kommentera för mycket men jag vet att flera lag lyckats med en del fina nyförvärv.

- Sen vill jag vara tydlig med att det finns mycket duktiga innebandyspelare i Göteborg men om det räcker till att täcka trupper till sex lag är tveksamt.

Pixbo Wallenstam har spelat i högstaligan sedan säsongen 00/01 och de har varit herremän på täppan ända sedan dess. Det är bara IBK Göteborg som varit uppe en säsong i SSL för tre år sedan annars är det bara Pixbo som hållit fanan högt från Västsvenska. Med så många lag i Allsvenskan och så många spelare som det ändå finns i området så borde väl något mer lag kunna ta sig upp kan man tycka.

- Att det finns lag i Göteborg som skulle kunna gå upp i SSL är jag ganska övertygad om. Kanske i år, kanske senare men den stora utmaningen är ju att hålla sig kvar, inte bli ett jo-jo lag. Sen krävs det såklart ett lag med rätt kvalitet och en förening som står bakom en satsning både vad gäller ekonomi och organisation. Och då menar jag inte för en säsong utan att det finns en långsiktig plan.

- Oavsett vilket lag från Göteborg som eventuellt skulle gå upp till SSL så måste det till ordentliga förstärkningar och det måste vara spelare som är beredda på att ge det 2-3 år tillsammans i allsvenskan för att bygga upp en stabilitet och år för år spetsa till truppen med ett fåtal förstärkningar av hög klass. Får man till det har man en grund att stå på när man väl tar klivet upp och då finns det, enligt mig, större chans att klara av steget.

Med tanke på er trupp i dagsläget, vad är en realistisk målsättning för Lindås kommande säsong?

- Konkurrensen i Allsvenskan är hård ska man ha klart för sig men visst, vi har en högre målsättning i år och det ska vi ha med tanke på hur truppen ser ut. Vi har satt topp 4 som målsättning. Sportgruppen har gjort ett grymt jobb med rekryteringen och tjejerna ger allt redan nu och ser både hungriga och spelsugna ut. Så nu är det upp till mig att få ihop detta på planen som ser bra ut på pappret. Är väl ingen tvekan om vem som ska ha skulden om vi inte presterar om jag säger så, säger Nilsson och firar av ett stort skratt.



TV: "Många lag kör på tre femmor för länge"

Faluns Emil Johansson spelade över 40 minuter i SM-finalen. Poddpanelen diskuterar hur hårt man egentligen kan och bör matcha spelare.

Matchrapporter: Tungt besked för Lindås – åker ur serien Förlust för Lindås trots mål av Victoria Wallenstam och Alice Bengtsson Tungt för Lindås – Partille D1 bröt fina vinstsviten Lindås segerrad fortsätter efter 7-4 mot Jönköping Lindås vann efter sen kvittering mot Lindome

Du kanske även vill läsa:
Krönika: Så slutar Södra Allsvenskan 2021/22
Plus Krönika: Så slutar Södra Allsvenskan 2021/22
#ibsilly 2021: Allsvenskan Södra/Västra - 82 bekräftade värvningar
Plus #ibsilly 2021: Allsvenskan Södra/Västra - 82 bekräftade värvningar
Den här artikeln handlar om: