Sök
#ibsilly
Jonas Eliasson.
Foto: Per Wiklund
Allsvenskan södra

Eliasson klar för ny klubb: "Känns som världens förutsättningar"

Tränaren Jonas Eliasson om uppbrottet med Pixbo och sitt nya tränaruppdrag.

Den 24 februari fick Jonas Eliasson beskedet att han inte längre var önskad som huvudtränare för Pixbo Wallenstams damer, som då låg i toppen av SSL-tabellen. Beslutet grundade sig i, enligt sportchefen Kristina Landgren Carestam, om ”olika syn på hur ledarskap ska bedrivas”

Eliasson tog beslutet väldigt hårt och berättade följande när han pratade med Innebandymagazinet dagen efter:

- Jag mår så jävla dåligt om jag ska vara ärlig, om man jämfört med igår. Då tänkte att jag att jag skulle må bättre idag men jag har inte sovit en blund. Jag är gråtfärdig, sa han då.

Nu, två månader senare, mår han bättre. Samtidigt säger han att det som hände inte är något man kommer komma över i första taget. Han spenderar en del tid på ett NIU-gymnasium och har kollat på en hel del innebandy – dock inte på det Pixbo han fick lämna. Det enda han har sett av sina tidigare tjejer är straffläggningen mot Endre i semifinalen samt SM-finalen mot Thorengruppen, som Pixbo förlorade med 5-4.

- Man såg en duktig målvakt i Pixbo och ett bra Thorengruppen. Det var en bra match, säger Eliasson till Innebandymagazinet.

Pixbo leddes av Eliassons ersättare Fredrik Larsson, och Eliasson själv såg några skillnader mot hur han själv brukade styra laget.

- Det var ett passivt Pixbo jämfört med när jag har dem. Jag vill ha ett aggressivare Pixbo, det är väl den största skillnaden. Sen hade jag matchat världens bästa back (Ida Sundberg) mot en av världens bästa forwards i Veera Kauppi. Jag hade gjort lite andra saker. 

Mer än två månader har alltså gått sen uppbrottet och han är fortfarande förbannad på hur situationen utvecklade sig. 

- Jag hoppas ingen annan får det bemötandet som jag fick av Landgren. Det finns andra som gått på samma mina, så det är inget jag unnar någon annan. Det är som det är, det är sportens värld. Livet går vidare.

Har du fått någon ny förklaring kring vad som låg bakom beslutet?

- Nej. Jag tror inte Landgren ringer mig och det är inget jag är intresserad av heller.

Vad är du mest besviken på kring situationen när du sparkades?

- Sättet som jag blev kickad på. Det var jävligt opersonligt och gick över gränsen. Men, som sagt, det spelar ingen roll. Det är gammalt nu och livet går vidare.

Skulle du kunna tänka dig träna Pixbo i framtiden igen?

- Jag kommer aldrig jobba i samma konstellation med Landgren, det kan jag säga. Jag har knappt jobbat med henne i Pixbo heller. Pixbo har jag ingenting emot som förening. Jag har jobbat för dem i åtta år och vill dem bara väl. Jag har ingenting ont mot Pixbo.

Han berättar att en del klubbar hört av sig till honom efter att han sparkats, men att det inte blivit jättemånga telefonsamtal överlag. Eliasson ser också stora utmaningar med att vara tränare på den här nivån.

- Det var någon annan som blev intervjuad som sa att ”är man över 30 och har barn så är det nästan omöjligt att vara tränare”. Det är väl lite så nästan. Ska man flytta på sig om man har familj så krävs det att det är något väldigt bra. I Corona-tider har alla klubbar det tuffare ekonomiskt och då blir det tufft.  

Är det heltidslösningar som de har presenterat för dig?

- Nej, då hade man kanske varit någonstans. Det krävs en riktigt bra helhetslösning men det finns inget som jag har tyckt varit värt det. Jag trivs väldigt bra i Göteborg.

Han hade bland annat ett ”bra snack” med herrallsvenskan Karlstad, men där gick båda vidare för nya lösningar.

- Ska man flytta krävs det en riktigt bra helhetslösning. Då ska det vara fruktansvärt riktigt bra. 

För Karlstads del blev förre hockeylegendaren Peter Nordström ny tränare, och för Eliasson väntar nu en roll som huvudtränare i allsvenska Göteborgs-klubben Lindås.

- Jonas Eliasson är ett välkänt namn inom Göteborgs-innebandyn, och har levererat bra resultat med de lag han verkat i tidigare. Vi tror att hans stora engagemang och driv kommer att passa in mycket bra och bidra till fortsatt utveckling av vårt allsvenska herrlag. Sedan arbetet med Lindås 2.0 startades för ett antal år sedan, har vi tagit stora steg vad gäller kvalitet på träning och professionalism. Här tror vi att Jonas kan bidra ytterligare och införa nya dimensioner i vår fortsatta utveckling, säger Lindås herransvarige Freddie Pantzar till klubbens hemsida.

Jonas Eliasson mötte bland annat Lindås vid två tillfällen när han var huvudansvarig för Pixbos herrar, under säsongen 2018/19.

- De fick utså lite skit för några år sedan när de var i SSL. De hade ett bra lag där och det är synd att de åkte ur. Det är en klubb som vill väldigt mycket och har presenterat det väldigt, väldigt bra. Det är ett riktigt bra team där – precis som jag vill ha det: Drivna personer som i en sportgrupp och runtomkring. Där känns det väldigt proffsigt och taggat.

Som Eliasson nämner så fick Lindås höra ett och annat när de var uppe. När Falun skulle möta Lindås så gick deras tränare Thomas Brottman ut och sågade de rejält i media (han bad senare om ursäkt):

- Vi pratade inför matchen om att vi skulle köra på hela vägen och visa att såna här lag inte hör hemma i vår serie. För tränar man inte tillräckligt har man inget här att göra, sa Thomas Brottman till DT och fortsatte:

- På pressträffen inför premiären gick de runt och sa att de tränade en gång i veckan under sommaren och skulle leka lite innebandy i högsta serien. Vi andra försöker skapa en seriös idrott och jobbar 24/7 för att vara professionella. Då är det jävligt jobbigt och irriterande med såna här lag. Jag menar, innebandyn har fått kämpa från start mot fördomar från såna som inte vet något om sporten. Då behöver vi inte såna här lag om vi vill framstå som seriösa.

Vilken träningsmängd som väntar Lindås under Eliassons ledning återstår att se. I början av april gjorde Innebandymagazinet en undersökning för att ta reda på hur ofta ett lag på herrallsvensk nivå tränar, och snittet för gemensamma lagpass låg på tre till fyra timmar eller pass i veckan.

- Kollar man i SSL herr så vet att jag Pixbo har fyra innebandypass i veckan, och ibland fem om de lägger till en lördag. Sen kanske de har tre ibland när man lägger in extrafys. Det är jäkligt svårt att veta hur andra gör och jag vet inte hur Lindås gjort innan heller, säger Eliasson.

- Men jag kan tycka att det är lagom med tre, fyra innebandypass i veckan och minst ett fyspass på det. Det finns inte så mycket mer tid att lägga. Det är matcher och kroppen behöver återhämtning. Det funkar inte att de lever på det (sporten) och kan träna förmiddagspass, så funkar det inte i Lindås i alla fall. Det är väl på helgen man kan lägga in ett innebandypass i så fall.

Lindås – där Eliasson spelat och tränat det som då hette U21-laget – har de senaste åren tillhört toppen i Allsvenskan Södra. Nyligen åkte man ur i SSL-kvalets första runda mot Karlstad. 

- Jag tror det här blir jättebra. Det känns som världens förutsättningar med tanke på att det är ett jäkla gött gäng runt laget som jobbar stenhårt för att det här laget ska bli ännu bättre, säger Eliasson och fortsätter:

- Klubben vill upp till SSL, men jag har fått till mig att det inte måste ske i år, men de vill höja allt runtomkring. Det ska bli seriösare samt bättre och tuffare träningar – alla ska satsa mer. Där är det bara sjukt positivt! Det ska bli väldigt kul och jag är taggad, man längtar bara till att det ska dra igång.

Traditionsenligt så beskrivs kommande Allsvenska Södra som ett riktigt getingbo. Samtliga fyra kvallag från veckorna som gick – Warberg, Karlstad, Lindås och Lagan - är kvar i serien, samtidigt som Höllviken och Fagerhult Habo tillkommer från SSL. Dessutom kommer det finnas meriterade herrar bakom tränarbänken: Jonas Eliasson har vunnit SM-guld med PIxbos damer, Finalerfarna Johan Astbrant tar över Warberg och förre förbundskaptenen Mikael Hill är ny huvudtränare i Fagerhult

- Det blir tufft. Karlstad har fått hem Sebastian Degeryd och Anton Vestlund. Fagerhult blev av med sin absolut bästa spelare och så har de tagit in några från Jönköping. De har en stomme kvar och är svårspelade hemma, det har man hört mycket. Nu får de spela i den igen när de åker ner. Warberg kommer bli av med en hel del spelare samt presentera en del. De är jättehungriga efter framgångar men de har ett tufft läge. 

- Jag vet inte om Nykvarn kommer hamna i norra eller södra men man hör rykten att de ska värva jättemånga spelare. Lerum tror nog att de ska ta några steg till, de gjorde en bra säsong förra året men kommer få det bra mycket tuffare i år. Malmö vet man aldrig med. Kör Johannes Wilhelmsson och Pontus Karlsson Martell i Höllviken så kommer bara de två göra så de blir ett garanterat topp tre- eller två-lag. Sen beror de på hur de matchar. När jag mötte dem med Pixbo så var de inne en och en halv minut. Sen kom någon annan in i 20-30 sekunder innan de tog in dem (Wilhelmsson och Karlsson Martell) igen och de var riktigt vassa. 


Med andra ord lär konkurrensen om kvalplatserna vara stenhård. Eliasson jämför med sin tid som tränare för Pixbos damer, och tycker förutsättningarna ur det perspektivet blir annorlunda nu.

- Det kommer bli tufft och det känns roligt. I SSL dam är det inte så, helt ärligt. Du vinner de flesta matcherna utan att presentera på 100 procent när du har ett sånt bra lag som Pixbo har. Sen kan du tappa någon match, men här (Allsvenskan) så vet du att vi inte kommer slå de sämre lagen genom att bara ställa ut skorna. Det funkar inte. Det gäller att ha bra träningar, förbereda laget och vara taggade för att vinna matcher!


TV: ”En stor ära att få Årets rookie-priset”

Tim Andersson Carlsson om att få priset Årets rookie i SSL 2020/21.

Matchrapporter: Thorengruppen vann finalen mot Pixbo Wallenstam Pixbo Wallenstam knäckte Endre i avgörande matchen Seger för Endre som utjämnade mot Pixbo Wallenstam

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten