#ibsilly
Jonas Eliasson.
Foto: Per Wiklund
Allsvenskan södra

Eliasson klar för ny klubb: "Känns som världens förutsättningar"

ANNONS

Tränaren Jonas Eliasson om uppbrottet med Pixbo och sitt nya tränaruppdrag.

Den 24 februari fick Jonas Eliasson beskedet att han inte längre var önskad som huvudtränare för Pixbo Wallenstams damer, som då låg i toppen av SSL-tabellen. Beslutet grundade sig i, enligt sportchefen Kristina Landgren Carestam, om ”olika syn på hur ledarskap ska bedrivas”

Eliasson tog beslutet väldigt hårt och berättade följande när han pratade med Innebandymagazinet dagen efter:

- Jag mår så jävla dåligt om jag ska vara ärlig, om man jämfört med igår. Då tänkte att jag att jag skulle må bättre idag men jag har inte sovit en blund. Jag är gråtfärdig, sa han då.

Nu, två månader senare, mår han bättre. Samtidigt säger han att det som hände inte är något man kommer komma över i första taget. Han spenderar en del tid på ett NIU-gymnasium och har kollat på en hel del innebandy – dock inte på det Pixbo han fick lämna. Det enda han har sett av sina tidigare tjejer är straffläggningen mot Endre i semifinalen samt SM-finalen mot Thorengruppen, som Pixbo förlorade med 5-4.

- Man såg en duktig målvakt i Pixbo och ett bra Thorengruppen. Det var en bra match, säger Eliasson till Innebandymagazinet.

Pixbo leddes av Eliassons ersättare Fredrik Larsson, och Eliasson själv såg några skillnader mot hur han själv brukade styra laget.

- Det var ett passivt Pixbo jämfört med när jag har dem. Jag vill ha ett aggressivare Pixbo, det är väl den största skillnaden. Sen hade jag matchat världens bästa back (Ida Sundberg) mot en av världens bästa forwards i Veera Kauppi. Jag hade gjort lite andra saker. 

Mer än två månader har alltså gått sen uppbrottet och han är fortfarande förbannad på hur situationen utvecklade sig. 

- Jag hoppas ingen annan får det bemötandet som jag fick av Landgren. Det finns andra som gått på samma mina, så det är inget jag unnar någon annan. Det är som det är, det är sportens värld. Livet går vidare.

Har du fått någon ny förklaring kring vad som låg bakom beslutet?

- Nej. Jag tror inte Landgren ringer mig och det är inget jag är intresserad av heller.

Vad är du mest besviken på kring situationen när du sparkades?

- Sättet som jag blev kickad på. Det var jävligt opersonligt och gick över gränsen. Men, som sagt, det spelar ingen roll. Det är gammalt nu och livet går vidare.

Skulle du kunna tänka dig träna Pixbo i framtiden igen?

- Jag kommer aldrig jobba i samma konstellation med Landgren, det kan jag säga. Jag har knappt jobbat med henne i Pixbo heller. Pixbo har jag ingenting emot som förening. Jag har jobbat för dem i åtta år och vill dem bara väl. Jag har ingenting ont mot Pixbo.

Han berättar att en del klubbar hört av sig till honom efter att han sparkats, men att det inte blivit jättemånga telefonsamtal överlag. Eliasson ser också stora utmaningar med att vara tränare på den här nivån.

- Det var någon annan som blev intervjuad som sa att ”är man över 30 och har barn så är det nästan omöjligt att vara tränare”. Det är väl lite så nästan. Ska man flytta på sig om man har familj så krävs det att det är något väldigt bra. I Corona-tider har alla klubbar det tuffare ekonomiskt och då blir det tufft.  

Är det heltidslösningar som de har presenterat för dig?

- Nej, då hade man kanske varit någonstans. Det krävs en riktigt bra helhetslösning men det finns inget som jag har tyckt varit värt det. Jag trivs väldigt bra i Göteborg.

Han hade bland annat ett ”bra snack” med herrallsvenskan Karlstad, men där gick båda vidare för nya lösningar.

- Ska man flytta krävs det en riktigt bra helhetslösning. Då ska det vara fruktansvärt riktigt bra. 

För Karlstads del blev förre hockeylegendaren Peter Nordström ny tränare, och för Eliasson väntar nu en roll som huvudtränare i allsvenska Göteborgs-klubben Lindås.

- Jonas Eliasson är ett välkänt namn inom Göteborgs-innebandyn, och har levererat bra resultat med de lag han verkat i tidigare. Vi tror att hans stora engagemang och driv kommer att passa in mycket bra och bidra till fortsatt utveckling av vårt allsvenska herrlag. Sedan arbetet med Lindås 2.0 startades för ett antal år sedan, har vi tagit stora steg vad gäller kvalitet på träning och professionalism. Här tror vi att Jonas kan bidra ytterligare och införa nya dimensioner i vår fortsatta utveckling, säger Lindås herransvarige Freddie Pantzar till klubbens hemsida.

Jonas Eliasson mötte bland annat Lindås vid två tillfällen när han var huvudansvarig för Pixbos herrar, under säsongen 2018/19.

- De fick utså lite skit för några år sedan när de var i SSL. De hade ett bra lag där och det är synd att de åkte ur. Det är en klubb som vill väldigt mycket och har presenterat det väldigt, väldigt bra. Det är ett riktigt bra team där – precis som jag vill ha det: Drivna personer som i en sportgrupp och runtomkring. Där känns det väldigt proffsigt och taggat.

Som Eliasson nämner så fick Lindås höra ett och annat när de var uppe. När Falun skulle möta Lindås så gick deras tränare Thomas Brottman ut och sågade de rejält i media (han bad senare om ursäkt):

- Vi pratade inför matchen om att vi skulle köra på hela vägen och visa att såna här lag inte hör hemma i vår serie. För tränar man inte tillräckligt har man inget här att göra, sa Thomas Brottman till DT och fortsatte:

- På pressträffen inför premiären gick de runt och sa att de tränade en gång i veckan under sommaren och skulle leka lite innebandy i högsta serien. Vi andra försöker skapa en seriös idrott och jobbar 24/7 för att vara professionella. Då är det jävligt jobbigt och irriterande med såna här lag. Jag menar, innebandyn har fått kämpa från start mot fördomar från såna som inte vet något om sporten. Då behöver vi inte såna här lag om vi vill framstå som seriösa.

Vilken träningsmängd som väntar Lindås under Eliassons ledning återstår att se. I början av april gjorde Innebandymagazinet en undersökning för att ta reda på hur ofta ett lag på herrallsvensk nivå tränar, och snittet för gemensamma lagpass låg på tre till fyra timmar eller pass i veckan.

- Kollar man i SSL herr så vet att jag Pixbo har fyra innebandypass i veckan, och ibland fem om de lägger till en lördag. Sen kanske de har tre ibland när man lägger in extrafys. Det är jäkligt svårt att veta hur andra gör och jag vet inte hur Lindås gjort innan heller, säger Eliasson.

- Men jag kan tycka att det är lagom med tre, fyra innebandypass i veckan och minst ett fyspass på det. Det finns inte så mycket mer tid att lägga. Det är matcher och kroppen behöver återhämtning. Det funkar inte att de lever på det (sporten) och kan träna förmiddagspass, så funkar det inte i Lindås i alla fall. Det är väl på helgen man kan lägga in ett innebandypass i så fall.

Lindås – där Eliasson spelat och tränat det som då hette U21-laget – har de senaste åren tillhört toppen i Allsvenskan Södra. Nyligen åkte man ur i SSL-kvalets första runda mot Karlstad. 

- Jag tror det här blir jättebra. Det känns som världens förutsättningar med tanke på att det är ett jäkla gött gäng runt laget som jobbar stenhårt för att det här laget ska bli ännu bättre, säger Eliasson och fortsätter:

- Klubben vill upp till SSL, men jag har fått till mig att det inte måste ske i år, men de vill höja allt runtomkring. Det ska bli seriösare samt bättre och tuffare träningar – alla ska satsa mer. Där är det bara sjukt positivt! Det ska bli väldigt kul och jag är taggad, man längtar bara till att det ska dra igång.

Traditionsenligt så beskrivs kommande Allsvenska Södra som ett riktigt getingbo. Samtliga fyra kvallag från veckorna som gick – Warberg, Karlstad, Lindås och Lagan - är kvar i serien, samtidigt som Höllviken och Fagerhult Habo tillkommer från SSL. Dessutom kommer det finnas meriterade herrar bakom tränarbänken: Jonas Eliasson har vunnit SM-guld med PIxbos damer, Finalerfarna Johan Astbrant tar över Warberg och förre förbundskaptenen Mikael Hill är ny huvudtränare i Fagerhult

- Det blir tufft. Karlstad har fått hem Sebastian Degeryd och Anton Vestlund. Fagerhult blev av med sin absolut bästa spelare och så har de tagit in några från Jönköping. De har en stomme kvar och är svårspelade hemma, det har man hört mycket. Nu får de spela i den igen när de åker ner. Warberg kommer bli av med en hel del spelare samt presentera en del. De är jättehungriga efter framgångar men de har ett tufft läge. 

- Jag vet inte om Nykvarn kommer hamna i norra eller södra men man hör rykten att de ska värva jättemånga spelare. Lerum tror nog att de ska ta några steg till, de gjorde en bra säsong förra året men kommer få det bra mycket tuffare i år. Malmö vet man aldrig med. Kör Johannes Wilhelmsson och Pontus Karlsson Martell i Höllviken så kommer bara de två göra så de blir ett garanterat topp tre- eller två-lag. Sen beror de på hur de matchar. När jag mötte dem med Pixbo så var de inne en och en halv minut. Sen kom någon annan in i 20-30 sekunder innan de tog in dem (Wilhelmsson och Karlsson Martell) igen och de var riktigt vassa. 


Med andra ord lär konkurrensen om kvalplatserna vara stenhård. Eliasson jämför med sin tid som tränare för Pixbos damer, och tycker förutsättningarna ur det perspektivet blir annorlunda nu.

- Det kommer bli tufft och det känns roligt. I SSL dam är det inte så, helt ärligt. Du vinner de flesta matcherna utan att presentera på 100 procent när du har ett sånt bra lag som Pixbo har. Sen kan du tappa någon match, men här (Allsvenskan) så vet du att vi inte kommer slå de sämre lagen genom att bara ställa ut skorna. Det funkar inte. Det gäller att ha bra träningar, förbereda laget och vara taggade för att vinna matcher!


TV: ”En stor ära att få Årets rookie-priset”

Tim Andersson Carlsson om att få priset Årets rookie i SSL 2020/21.

Matchrapporter: Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK Likaläge i matchserien efter Pixbo Wallenstams seger mot Rönnby IBK Rönnby IBK vann mot Pixbo Wallenstam efter straffdrama

Den här artikeln handlar om: