Foto: Per Wiklund och Tomas Brandt Wangel
SM-slutspel
Ojämnaste slutspelet i modern tid
ANNONS

Innebandymagazinet damexpert med en krönika om semifinalserierna på damsidan.

Två semifinaler är spelade mellan Pixbo Wallenstam och Endre och Göteborgarna leder med 2-0 i matcher. Den jämnaste matchserien i förväg har helt saknat den nerv och spänning som man hade förväntat sig. Istället har Pixbo varit helt överlägsna och Endre har mer eller mindre varit chanslösa så här långt.

Inför mötet mellan Pixbo och Endre snackades det om en oerhört jämn serie som var oviss och det skulle komma att stå mellan Endres offensiv och Pixbos defensiv. Endres tränare menade på att de hade flera matchvinnare i laget som kunde kliva fram och därför skulle gotlänningarna få spela sin allra första SM-final medan Pixbos tränare hävdade att göteborgarnas lagmaskin och trygga försvarsspel skulle ta dem till finalen.

Just nu kan vi konstatera att Pixbos försvar har totalt krossat Endres offensiv och en utklassningsseger är inte i närheten av att beskriva hur det sett ut på planen. I första matchen var Pixbo totalt överlägsna i bollinnehavet och borde ha vunnit med många flera bollar sett till antalet chanser lagen skapade. Men en storspelande Frida Görtz mellan stolparna höll nere siffrorna.

I andra matchen så jämnade bollinnehavet ut sig något men det var fortfarande fördel till Pixboiterna som tog en hyfsat enkel 7-4 seger till slut. Men varför är Endre så uddlösa och chanslösa så här långt? Jo för Endres matchvinnare som tränaren pratade om inför semifinalserien har blivit fullständigt bortplockade av Pixbos urstarka försvar. Anna Jakobsson, Ellen Bäckstedt, Wilma Johansson och Stephanie Boberg har blivit helt överkörda. Pixbo har kört med två backpar där Moa Andersson och Ida Sundberg basat över varsitt och varit fullständigt fenomenala. De har inte släppt en enda tum av yta till Endres förväntade matchvinnare.

Men Endres största problem ligger inte i att Pixbo försvarar sig bra utan att deras förstafemma varit helt under isen, ingenting har fungerat. Leadinglinen har varit inne på nio av Endres 14 insläppta mål. I första matchen var de inne på 4 av 7 mål och då var ett av de övriga tre i boxplay. I andra matchen var förstafemman inne på 5 av 7 mål plus ett till när majoriteten av femman var inne i spel 6 mot 5 när man släppte in sista målet.

Trots att toppfemman läckt som såll bakåt så har de fått fortsätta spela tillsammans och man har även fått fortsatt förtroende när Endre gått ner på folk. Det gör ont i coachhjärtat när man får se Tove Sandelin, Erika Nilsson och Isabella Ström bli bänkad varje gång det ska avgöras. För det är Endres tredjefemma som varit bäst i båda matcherna hittills och de har spelat 0-0 så här långt i båda matcherna.

Ska Endre ha någon chans att hämta upp detta måste man kasta om i formationerna och börja matcha de spelarna som har visat att de klarar av att stå upp emot Pixbos lagmaskin inte fortsätta ge förtroende till dem som gång på gång viker ner sig, annars kommer det bli stora siffror i sista matchen om man bara rullar på. Jag satt hela tredje perioden senast och väntade på att spelarna i förstafemman skulle bänkas för att visa övriga spelare att förtroende är en färskvara och att de som presterar är det som får spela mest och inte tvärtom. I ett slutspel är det inte laget med flest gamla meriter som går vidare utan det laget som har flest spelare som är hungriga här och nu.

Så på idag hoppas jag få se tre helt nya formationer från Endres sida och inte exakt samma uppställning för tredje matchen i rad. Det har inte funkat de två första matcherna och det finns inget som pekar på att det kommer funka en tredje. Jag vill se Tove Sandelin, som varit lagets bästa back i en så stor roll som hon förtjänat och jag vill se Erika Nilsson matchas i en toppfemma. Endre skulle gå till final tack vare sina matchvinnare och när de tilltänkta inte levererar är det dags för plan B och hitta den där slutspelsjokern som vinner matcher helt på egen hand. Det gör man inte om de sitter på bänken.

Fast i ärlighetens namn så känns det som det kvittar vad Endre hittar på för det doftar guld lång väg om det som Pixbo Wallenstam visar upp just nu. Tre kedjor som levererar och två backpar som är överjävliga och en målvakt som skänker trygghet till hela laget och en tränare som har 15 raka vinster och som aldrig förlorat en enda SSL-match som huvudtränare.

                                                                                         ***

Den andra semifinalserien mellan Thorengruppen och Mora har varit desto jämnare även om Thorengruppen också leder med 2-0 i matcher. Här var nästan alla experter överens om att umelaget skulle vinna i tre raka matcher och det är de på väg att göra också men det har inte gått så smärtfritt som det borde.

Till skillnad mot Endre så har Thorengruppens leadingline med Cornelia Fjellsted som backgeneral bakom kedjan med systrarna Kauppis och Sofia Joelsson varit helt outstanding så här långt. De gjorde alla sex målen i första matchen och i andra matchen stod de för fem av nio mål. Det sjuka är att då har de inte lagt i den sista växeln än heller. Detta är en av de bästa femmorna som någonsin spelat tillsammans om inte den allra bästa. Så passa på och njut av innebandyn som de presterar för det är på en nivå som tidigare inte gått att beskåda och frågan är om vi kommer få se något liknande igen?

Att Mora är kraftiga underdogs är ingen hemlighet och det märks på planen att även Moraspelarna vet om och känner av detta. I match två gjorde nog Mora sin bästa första period för säsongen och då ledde de med 3-2 och efter varje mål Mora lyckades göra firade de som om de avgjort en SM-final. Systrarna Svarfvar och Moa Gustafsson var riktigt bra och för en kort sekund kändes det som om Mora skulle kunna knipa en match i alla fall. Men i andra perioden hade Thorengruppens superfemma värmt upp färdigt och körde över allt i sin väg och bjöd på propagandaspel som vanligt.

Jag tycker nästan lite synd om Mora för jag tycker att de gjort en riktigt bra säsong och Ulf Hallstensson har nästa fått ut max av laget. Men oavsett om man presterat på topp och möter en övermäktig motståndare gör det lik förbannat lika ont att åka ut en semifinal. För det var ganska tydligt att Moras batterier tog slut efter första perioden sist och de finns inte en chans att de orkar att ladda upp dem så pass mycket att de räcker till en vinst på onsdag.

Pixbo Wallenstam och Thorengruppen har alltså matchboll i det ojämnaste slutspelet i modern tid. Alla semifinallag tog sig vidare från kvarten efter 3-0 i matcher förutom Mora som tappade en match mot Sirius. Säsongen 2009/10 infördes det att damerna spelade bäst av fem matcher och sedan dess har aldrig de båda semifinalserierna slutat med två 3-0 segrar, ska årets slutspel bli historiskt? Snack om att det är seriens två bästa lag som är på väg mot en riktig drömfinal. 

Avslutningsvis en liten sneakpreview inför hur det kommer gå i finalen för det kommer bli ett historiskt slutspel eftersom både Pixbo och Thorengruppen smashar in sina matchbollar idag och imorgon. Kommer återkomma med en krönika inför finalen men den kommer handla om Thorengruppens superfemma och hur Emelie Wibrons comeback har ställt till det för övriga formationer och hur Thorengruppens superfemma ska matcha Pixbos tre formationer som allihop presterar i varje byte. Men till dess ska jag njuta av att se de två sista semifinalerna. 

P.S Det finns faktiskt en liten detalj som gör det möjligt att vi får se en helomvändning av de båda matchserierna. Det har faktiskt hänt förut, säsongen 2011/12 så ledde Djurgården och Pixbo båda med 2-0 i matcher över IKSU och KAIS Mora och höll på att dansa sig vidare till final. Men båda lagen tappade sina ledningar och förlorade med 2-3 i matcher. Det har bara hänt dessa två gånger att något lag vänt ett 0-2 underläge i en semifinal och att förutsättningarna nu är likadana med nästa samma lag inblandade talar för att historien kan upprepa sig.  D.S   


TV: Rött kort i SSL-kvalet - ”Rejäl smäll”

Karlstads Johan Palmqvist fick matchstraff 1 mot Djurgården efter den här situationen.

Matchrapporter: Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Täby 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK 2-1 i matchserien – Thorengruppen segrade på nytt mot Täby

Den här artikeln handlar om: