SSL-kval

Sveriges mest passionerade kommentator: "Gör det med kärlek"

ANNONS

Kommentatorn Jimmy Heimer bjöd på stor show under gårdagens kvalmatch

Gårdagens kvalmatch mellan Karlstad och Djurgården var någonting extra. Djurgården kunde vinna den målglada matchen i sudden (8-7) och därmed ta en 2-0-ledning i matchserien, vilket ger dem chans att ta sig upp till SSL vid vinst på söndag.

Men den stora snackisen efteråt skulle handla om kommentatorn Jimmy Heimer. De som följt Karlstads matcher under säsongen via Innebandy.tv vet om att det är en energisk herre vi snackar om, som gör allt för att ge extra liv till matcherna. Att hans hjärta klappar för Karlstad gör han ingen hemlighet av när han kommenterar. 

Du kan se highlights från matchen och lyssna på Heimers kommentering i spelaren ovan.

Däremot reagerade en del tittare under gårdagens sändning. En del inlägg på sociala medier anklagade honom att vara för partisk i sin kommentering. 

- På ett sätt köper jag kritiken, jag håller med om den. Men de som kommer med den här kritiken, och är väldigt enögda, vet inte om att jag inte sitter och kommenterar för Innebandymagazinet, Aftonbladet.se eller för StayLive. Jag kommenterar för Karlstad Innebandy, säger Heimer till Innebandymagazinet.

- De (Karlstad) betalar mig pengar för att jag ska ge dem en produkt från deras klubb. Jag hade köpt det fullständigt om jag bara satt och älskade Karlstad och kommenterade för Aftonbladet Play. Det är det här de inte verkar förstå: StayLive är bara produktionsbolaget. Det finns vissa matcher som inte ens har kommentatorer för att det är upp till klubbarna själva att ta fram dem, berättar han.

Jimmy Heimer, 46 år, har en lång innebandykarriär bakom sig med spel i över 10 klubbar. Enligt egen utsago så har han spelat mellan 36-37 säsonger, som inkluderar spel i högstaligan. Några klubbar på hans långa CV är Balrog, Södertälje och Råsunda.

Han säger också att han tidigare kommenterat Lindås damer i ett kval och att han var lika peppande åt deras sida då. Att han fått ”uppdrag från en klubb som ska få en produkt som alla tittare tycker om”.

- Om man lyssnar från min första sändning, som var för runt fyra år sedan, till hur jag kommenterar idag…om de tycker att jag är partisk idag under vissa stunder, så skulle de höra mig då. Jag hade nästan ett bråk med en tittare under mitt första år jag sände. Men då höll jag på att lära mig, säger han.

Han väljer att ta ett exempel från matchen mellan Karlstad och Lindås, som avslutades med att Lindås Fabian Österman tacklade Adam Colling i Karlstad som landade illa utanför sargen.

- Titta på gårdagens sändningen eller någon annan: Jag hyllar när det andra laget gör något bra. Ta sista matchen i kvalet mot Lindås, när den här killen gör den här otroligt fula tryckaren på Adam när det är 0 sekunder kvar, han har jag suttit och hyllat hela matchen. Men jag ger honom ris när han gör den grejen. Det rör mig inte i ryggen och jag tar inte åt mig, jag har en relativt nyanserad kommentering mot det andra laget också. Kolla bara på intervjuerna jag gör med Mikael Öhman och Sebastian Gafvelin igår.

Just intervjun med Gafvelin blev en liten snackis på Twitter. Där spreds ett inlägg, med video från intervjun, där Heimer höras säga ”ja, du får träna lite i gymmet så du inte är en tjockis längre”. Men Heimer vill ge fulla kontexten till klippet.

- Det var Gafvelin som drog upp det. Någon hade kallat honom för en hamburgertjockis, och jag frågade honom vad han skulle göra nu? Då svarade han att ”jag ska åka och äta en stor jävla Big Mac, tjockisen som jag är. Sen får jag dra till gymmet”. 

All feedback var dock inte negativ. Majoriteten av inläggen på sociala medier (som undertecknad läst) var av positiva ordalag. 

- Jag är väldigt narcissistisk av mig. Jag älskar när människor säger gulliga och snälla saker om mig. Speciellt om kommenteringen. Jag skulle gärna vilja börja kommentera större saker, men man ska ju känna folk och det är inte bara att få komma in någonstans. 

- Jag har ingen journalistutbildning och följer inte heller någon ram. Jag kör min grej. Det är självklart underbart när människor från min omgivning, och människor som jag inte känner, säger saker till mig som är fina. Det gör mig jätteglad och värmer i hela bröstet.

Du får kommentatorn Niklas Holmgren att framstå som lugn. Hur kommer det sig till att du kör den stilen du kör?

- De som känner mig, dels från innebandytiden och hur jag är som person, vet att det är lite ADHD-blandning i mig. Jag är väldigt aktiv, bullrig och hörs. Jag älskar till exempel de här sydamerikanske kommentatorerna som skriker ”goooool” i en halvtimme när det blivit mål. Det är kommentering med känsla. 

- Jag måste, tyvärr, ge en känga till många kommentatorer i Sverige bland annat, och speciellt till de som kommenterar innebandy. Allt ska vara inom ramen och, ursäkta uttrycket, bajsnödigt. Man ska följa en struktur. Så jag älskar Niklas (Holmgren), jag tycker han är fantastisk. Han kommenterar också med känsla men har kanske även den här utbildningen. 

Det är hårfint mellan att framställas som galning eller geni, hur tacklar du det?

- Jag vet att de som inte känner mig tror att jag går på alla möjliga uppåtglada piller eller på någon ren spruta. Jag älskar det. Det är samma sak här, de som känner mig vet att jag är den här personen i verkligheten: Det är inget påklistrat, det är inget man kan klistra på bara för att du ska göra en sak. Du måste vara lite som jag är för att klara av det. 

- Folk får kalla mig en blandning (mellan geni och galning) om de vill, men jag gör det här med kärlek. Jag vill att de som tittar på det ska få en skön känsla, inte det här vardagliga och enkla som alltid körs, när man håller på att somna när man tittar på sporten. Jag vill framställa innebandyn som något hett, som något kul, som något coolt, något som det är fart i – precis som det var i gårdagens match. Den var helt magisk!

Matchrapporter: Kalmarsunds seger spiken i kistan för Karlstad – som åker ur serien Djurgården måste kvala efter oavgjort mot Skälby Jens Ohlin i målform när Djurgården vann mot Sundsvall FBC IBF Falun vinnare mot Karlstad – avgjorde i förlängningen Karlstad segrare hemma mot Nykvarns IF

Den här artikeln handlar om: