#ibsilly
Foto: Anders Andersson
Allsvenskan södra

Succélagets tränare kan lämna: "Telefonen ringer när det går bra"

ANNONS

Lagans huvudtränare Christian Guntsch kan hamna i SSL nästa år.

Så var den imponerande resan över, till slut. Lagan slutade nia förra säsongen men knep en smått sensationell kvalplats (fyra) i år, och förlorade den andra matchen mot Warberg i går och missade därmed chansen att få spela vidare i SSL-kvalet.

- Det är tvådelat. Första matchen, när vi möter dem borta, så räcker vi inte till alls. De var mycket bättre och vi var inte på plats i huvudet. Jag tror vi var väldigt glada bara över att ha gått till kvalet, säger Lagans tränare Christian Guntsch till Innebandymagazinet.

Man förlorade första matchen på bortaplan med 8-6, och returmötet i Ljungby under torsdagen slutade med 9-6-seger till Warberg.

- Igår så bjuder vi upp på ett helt annat sätt. Vi spelar ett aggressivt försvarsspel och vinner mycket närkamper, men får inte riktigt utdelning – jag tycker matchen ska vara betydligt jämnare än vad den är. De gör mål på sina tre första chanser egentligen. 

- Men det är som Thomas Brottman sa en gång, ”det är en konst att göra mål”. Det kvittar hur många chanser du skapar, så han har en poäng där. Vi gör en väldigt fin match igår jämfört med den första, och med lite marginaler och flyt så hade det kunna varit jävligt jämt i slutet.

Tror du Warberg tar steget upp till SSL nu?

- Ja, de tror jag absolut. Det enda som kan sätta stopp för dem är att de har en lite tunnare backuppsättning nu, så de inte får skador där. Nu plockade de ner Robin Blåberg och spelade på två backpar. De tre kedjorna framåt som de har…inget annat kvallag har så bra lines. De är tunga med, och fysiskt starka. De gör två bra matcher. 

Känner du en bitterhet idag, eller är du mest stolt över eran insats den här säsongen?

- Det är mer av en tomhet idag. Jag tror det kommer avgränsa till en viss nöjdhet också, bara att vi tar oss till ett SSL-kval. Vi var ju inte ett av lagen som tippades gå dit, om man säger så. Alla mina spelare har gjort en överprestation i princip, och det ska man vara väldigt nöjd med som tränare.

Hur vill du betygsätta säsongen på en skala 1-10?

- Det är väl en nia i alla fall. Hade vi skrällt, och slagit ut något lag i kvalet, hade det blivit en tia. Nu fick vi Warberg och de bör gå upp med det laget som de ställer på banan – det är ett SSL-lag redan i princip. Vi hade kunnat ställa till med mer bekymmer om vi hade fått Karlstad istället. Vi får vara glada över att vi tar oss till kvalet också, det är marginaler mot Lerum i sista matchen som är på vår sida.

Nu går kontraktet ut för tränare Guntsch, som inte saknar anbud inför nästa säsong. Nästa vecka kommer han bestämma sig om det blir Lagan, inget alls eller SSL framöver.

- Telefonen ringer när det går bra. Jag bor i Växjö och har barn, så det är mycket som ska stämma om man tar beslutet att flytta. Det är inte så lätt att vara innebandytränare alla gånger: Det är ytterst få föreningar som kan erbjuda en helhet för en tränare som har familj. De som kan ha karriär som innebandytränare nu är de som är under 30 år och singlar.

Pratar vi huvudtränarroll i SSL, eller ska du ingå i en tränarstab?

- Det finns ett par olika roller, jag vill inte gå in på det mer specifikt. 

När ett lag överraskar som ni gör så är det lätt att truppen brandskattas under #ibsilly-perioden. Hur tror du att ni kommer stå er framöver?

- Det är både och. Vi har gjort en fin värvning i Hugo Karlsson från Olofström, som jag tror kommer bli en jättesuccé i Allsvenskan nästa säsong. Han är god för 30-40 pinnar där. Det är bra att få in en sån från början.

- Sen tror jag inte Lagan-killarna – som är från Ljungby – kommer flytta till andra klubbar. De är över 30 och har barn, så det kommer inte hända. De är de yngre killarna i så fall. En sån som Kasper Qvarfordt har givetvis anbud, han är en av de bästa backarna i serien i år. 

- Det handlar mer om ett visst antal äldre spelare som kommer bestämma sig om de ska köra ett år till, än att vi tappar en massa spelare till SSL. Vi kommer ha ett rätt så snarliknande lag. Det försvinner säkert 3-5 spelare och ska det in lika många nya. Vi har redan spelare som ska komma och provträna med oss på måndag. Jag vet faktiskt inte vilka det är som kommer.

Matchrapporter: Klart nu: Höllviken åker ur serien efter ny förlust Tre klara poäng för Warberg mot Nilsby FBC Lerum bröt Warbergs segersvit Warberg upp i serieledning efter seger i toppmötet med Hovslätt Fiaskosäsong för Kalmarsund – som åker ur serien

Den här artikeln handlar om: