Tvillingderbyt 19.30: AIK-Djurgården
Idrotts-Sveriges två största rivaler gör upp i Solnahallen ikväll.
Foto: Per Wiklund
Allsvenskan norra

Inför stekheta Stockholmderbyt: "De ska vara ett hatobjekt"

ANNONS

Det är dags för tvillingderby i Norra Allsvenskan när AIK tar emot stora rivalen Djurgården.

Få rivaliteter kan matcha den som finns mellan AIK och Djurgården i idrotts-Sverige. Mötena mellan lagen brukar kallas för "Tvillingderbyt", då båda föreningarna grundades 1891.

Innebandysektionerna startades cirka 100 år senare. AIK:s sektion bildades 1996 medan Djurgårdens såg dagens ljus 1990. Blåränderna skulle dock slås ihop med Caperiotäby 2015.

Ikväll möts lagen igen, och precis som i de flesta fallen är det i toppen av den allsvenska tabellen lagen återfinns. Djurgården kan säkra seriesegern vid vinst idag och AIK kan samtidigt skaffa sig ett stort övertag om de tar tre poäng, där de i princip säkrar kvalplats. 

Förutom den sportsliga och lokala prestige som finns så jagar AIK också revansch efter höstens möte som man förlorade med 6-1.

- Det kommer bli en stor skillnad mot hur det var senast. De var starkare än oss och vann komfortabelt. Nu är vi mer förberedda och har lärt oss lite mer hur Djurgården fungerar, samt hur vi får ut max av vårat lag. Det kommer vara svängt och jämnt, jag har svårt att säga vilka som kommer vrida på tempot i matchen, säger AIK-profilen Alex Kjellbris till Innebandymagazinet.

- De (Djurgården) har chockat många i år. De har ett väldigt rutinerat lag men ingen i vårat lag trodde de skulle vara så starka som de har varit. Djurgården är absolut det bästa laget vi har spelat mot den här säsongen. De förtjänar att ligga där de ligger, säger Kjellbris.

Hur mycket ser du som mångårig AIK-spelare och supporter fram emot matchen?

- Inte mer än en vanlig match egentligen. Jag ser fram emot alla. Sen blir det lite speciella matcher mot Djurgården, man känner många i laget och så ska de ju vara den största Stockholmsmatchen. Det blir extra roligt men jag ser fram emot den lika mycket som vilken match som helst.

Samtidigt så står väl inte Djurgården särskilt högt upp i kurs för dig överlag?

- Djurgården ska ju vara ett hatobjekt för en AIK:are. Jag är AIK:are sen barnsben och den klubben har alltid stått på min hatlista. Det är inget lag jag skulle kunna tänka mig spela i...

Blir det samma typ av rivalitet som du som AIK-supporter upplever, jämfört med hur den är som spelare?

- Det är två olika känslor. När man står på läktaren i en fotbollsmatch så har man atmosfären på ett annat sätt. Vi har spelat några matcher mot Djurgården genom åren men det har inte riktigt lyckas bygga upp den här derbykänslan. Det beror på allt från arrangemang till att det inte är lika mycket publik. 

Publiken kommer lysa med sin frånvaro även ikväll av förklarliga skäl. Men när de är tillbaka hoppas Kjellbris, precis som hela innebandy-Sverige, att derbyt ska spelas inför fullsatt hall med två passionerade klackar. Förra året såg 716 åskådare derbyt i Solnahallen och 347 i Eriksdalshallen.

Vad krövs för att locka över fotboll- och hockeypubliken till derbyna?

- Det krävs en välplanerad strategi kring hur man ska kommunicera eventet i AIK och Djurgårdens klubbkanaler, inte bara innebandykanalerna. De är inte tillräckligt stora. Man behöver berätta för fotbollsanhängarna att vi spelar mot Djurgården även i innebandy, och kanske köra gratisinträde i en större arena för att göra en hype kring det. Man ska göra det åtråvärt att ta sig till matchen och kolla, menar Kjellbris.

- Jag tror absolut att det krävs hjälp från klubbarnas kanaler, som kan berätta att ”det här händer”, det är inte många som har koll på det. Men hade fler vetat om det så skulle det absolut komma folk, för innebandyn är en rolig sport.

Kvällens match sänds gratis på webben och går att se här.


TV: Poddpanelen om att landslagslägret ställdes in - ”Stort frågetecken”

Rätt eller fel att SSL-klubbarna vägrade skicka spelare till landslagsläger?

Matchrapporter: Pixbo utklassade AIK på hemmaplan Djurgården måste kvala efter oavgjort mot Skälby Målfest när Kalmarsund krossade AIK i Solnahallen Jens Ohlin i målform när Djurgården vann mot Sundsvall FBC IBF Falun ryckte i sista perioden och vann mot AIK

Den här artikeln handlar om: