kaoset i pixbo
Fredrik Larsson ersätter Jonas Eliasson som huvudtränare i Pixbo Wallenstam.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Jonas Eliassons ersättare: "Kommer aldrig vara högljudd"

ANNONS

Pixbo Wallenstam har hittat sin ersättare till Jonas Eliasson.

Efter att Jonas Eliasson överraskande sparkats från sin roll som huvudtränare i Pixbo Wallenstams damer så har man gått och letat efter en ny tränare. I helgens vinstmatch mot Nacka Wallenstam, den första utan Eliasson som tränare, så leddes man av David Börjesson, Emil Larsson och Per Tjusberg.

Nu har man hittat en permanent lösning på tränarfrågan – åtminstone säsongen ut. Fredrik Larsson blir ny huvudtränare fram till sista april, och får med sig Jesper Falk som assisterande.

Det är en välbekant duo för klubben. Larsson har haft lite olika roller i föreningen genom åren men klev tillsammans med just Falk in i mitten av förra säsongen, då dåvarande tränaren Joel Rauswall sjukskrev sig.

Succén lät inte vänta på sig och duon vann samtliga sju matcher man hann spela innan säsongen avbröts, och Larsson siktar på att hålla den sviten vid liv.

- Ja, det är klart att det är målsättningen. Vi går för att ta ett SM-guld och jag hoppas att vi kan rida vidare på den våg vi skapade oss förra året, då hade vi en väldigt bra känsla – det kändes lite extra, säger han till Innebandymagazinet.

Han berättar att Pixbo tog kontakt med honom helgen som gick.

Jag och min kollega (Jesper Falk) brinner mycket för laget, vi hade dem förra året och de betyder mycket för oss. Det var ganska givet att tacka ja när frågan kom. Sen var vi tvungna att kolla på livspusslet när det kom så snabbt, man ska hinna med den civila karriären och andra bitar i livet med. Men det var aldrig några konstigheter, vi vill ställa upp för laget och de har några matcher kvar. Vi känner att vi kan gå in och göra nåt bra för dem, så det var inget snack.

Pixbo ligger trea i den ovanligt jämna Superligan, och kommer ses som en av förhandsfavoriterna till guldet när slutspelet drar igång.

- Vi har helt klart kvalitéer i truppen för att ta ett SM-guld. Utmaningen blir att få truppen i ett bra mode och ge dem energi, förra veckan har påverkat vissa spelare mer och andra mindre. Det handlar om att samla oss nu och lyckas vi med det, så kan vi lätt gå hela vägen.

Vad har du fått för bild av Pixbo i år, av det du har sätt?

- Jag har inte kollat så mycket, helt ärligt. Men jag känner många av spelarna sedan tidigare och en stor stomme kvar från förra året. Jag gissar att kännetecknena fortfarande finns kvar: Att vi har en stabil grund i försvarsspelet, med tre femmor som alla kan pumpa på och vara stabila i matcherna. Jag tror att det är det som vi kommer komma tillbaka till.

Det blir dock ett helt annat läge han kommer in i jämfört med fjolåret. Det har stormat rejält i Pixbo efter Eliassons avsked. Eliasson menade på att spelare funderat att strejka, och ingen i truppen har kunnat kommentera beslutet som togs.

- Det enda vi fokuserar på är att komma in och se framåt. Jag tror mycket på att man kan ta sig ur starkare ur tuffa tider, så man blir starkare framåt - det är den mekanismen jag vill att vi ska få till. Det är full fokus framåt, säger Larsson.

Hur reagerade du på nyheten att Eliasson hade blivit sparkad?

- Jag har varit ganska så bortkopplad så jag var inte med i den processen överhuvudtaget och jag är inte påläst på det heller, så jag har nog inget speciellt att säga. Vi ska kolla framåt och sätta våran prägel på det och hoppas att det kommer ge ett bra resultat, vilket jag är övertygad att det kommer göra. 

Larsson kommer att träffa spelarna för första gången imorgon, men de är sedan tidigare bekanta med honom och hans ledarstil sedan förra säsongen.

- Vad jag vill stå för som ledare ihop med min stab är transformativt ledarskap. Jag tror mycket på att varje individ har något att bidra med och har en roll som gynnar gruppen. Jag vill sätta gruppen inför tydliga utmaningar och det tror jag kommer ge bäst resultat på både kort och lång sikt. Sen vill jag också att vi är förebilder: 

- Vi ska vinna ett SM-guld och ska göra det på ett professionellt sätt. Det har alltid varit mitt ingångsvärde, och det ska gå hela vägen från spelarna upp till mig som huvudtränare.

Om man får ställa två ytterligheter mot varandra – är du en "tyst analytiker" eller "auktoritär motivationshöjare" som tränare?

- Det finns de här fyra färgerna man pratar om inom ledarskap och jag är en blåröd person. Det innebär att jag är analytisk och att jag grundar alla mina beslut på data, oftast, snarare än magkänsla kanske. Jag är också väldigt tydlig på förväntningarna jag har på min grupp och stab. 

- Där kommer min ”röda” del in, du kommer aldrig se mig stå och vara högljudd på en match, du kommer se mig vara väldigt interaktiv med spelarna och de kommer veta vilka förväntningar jag har på dem. Det förbereder jag oftast innan, avslutar Larsson.


TV: Poddpanelen om att landslagslägret ställdes in - ”Stort frågetecken”

Rätt eller fel att SSL-klubbarna vägrade skicka spelare till landslagsläger?

Matchrapporter: Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK Likaläge i matchserien efter Pixbo Wallenstams seger mot Rönnby IBK Rönnby IBK vann mot Pixbo Wallenstam efter straffdrama

Den här artikeln handlar om: