Adina Augustsson
Foto: Per Wiklund
Superligan

Stjärnan om säsongen i nya klubben: "Börjar känna igen mig själv"

ANNONS

Karlstads trotjänare Adina Augustsson bytte Värmland mot Dalarna inför säsongen.

KAIS Mora verkar ha hittat formen efter förlusten mot toppkonkurrenten Thorengruppen för en månad sen. Sedan dess har man radat upp fem raka vinster och nu ser man ut som en legitim utmanare till de andra topplagen. 

För närvarande befinner sig laget i en tyngre träningsperiod, när Innebandymagazinet får tag i Adina Augustsson. 

– Jag tycker det känns bra. Jag tycker vi har kommit igång som man vill att det ska vara, vi har spelat matcher med hög intensitet nu på slutet och det är så vi vill att det ska vara. Samtidigt så förbereder vi oss såklart inför slutspel så vi tränar ganska hårt, men vi spelar såklart för att vi ska vinna varje match, säger Adina Augustsson.

Augustsson bytte klubbadress inför säsongen. Värmländskan lämnade tryggheten i Karlstad för att satsa uppåt med dalalaget Mora. 

Har det varit som du har förväntat dig eller hur skulle du summera din första säsong hittills? 

– Den har varit speciell på många sätt, speciellt det här med corona. Allt har ju varit väldigt annorlunda såklart. Man hade velat uppleva det här med publik och hur det är här i Mora på plats. Jag är uppvuxen i en mindre ort jag också, så jag vet hur det kan vara att många är engagerade och bryr sig väldigt mycket om hur det går för laget. Jag hade hoppats på att få uppleva en sån känsla igen men får vänta med det helt enkelt när publiken inte finns, säger hon och fortsätter: 

– För egen del, det har varit lite upp och ner, min höst har varit väldigt tuff, behöver vi egentligen inte gå in på så mycket om det, jag vet vad det beror på men ja, håller det för mig själv. 

På det privata planet eller? 

– Ja, så kan vi säga. 

Det har påverkat dig lite grann känner du, att du inte har fått ut det du har velat då eller? 

– Ja men precis, jag känner att hösten är jag inte så nöjd med på det sättet och det är klart att man påverkas av allt i livet på det sättet. Men jag känner nu efter jul så har det börjat släppa mer och mer. Jag börjar känna igen mig själv, så nu tycker jag att det är väldigt roligt igen, säger Augustsson. 

Damernas SSL har den här säsongen skakats om lite grann av Sirius, som slagit de flesta och ligger fyra just nu, precis före Mora. Utöver det ligger Endre tvåa och Pixbo trea. Värt att tillägga att de senaste årens högt presterande och meriterade lag Täby "bara" ligger sexa. 

– På det sättet har det varit en väldigt rolig säsong och det är klart vi siktar uppåt. Det är klart att det skulle vara skönt att komma topp-fyra på hemmaplansfördel men samtidigt så ska vi slå alla lag om vi ska gå hela vägen så känner väl att en plats fyra eller fem kanske inte spelar sån stor roll. Vi förbereder oss redan nu för det som kommer men vi är förberedda på att vi måste slå alla lag. 

Tror du att ni har en bra chans att slå alla lag?

– Ja, jag har en bra känsla och jag känner att vi börjar hitta rätt i vårt spel, på många olika sätt. Vi börjar hantera alla bitar väldigt bra, så att man hoppas att den här träningsperioden också ska ge en push framåt sen när det väl gäller. 

Du valde ju att byta från Karlstad till Mora för en nytändning. Har det blivit så eller hur upplever du att det har varit att byta miljö? 

– Bra fråga. Ja, men hur ska man förklara det egentligen. Jag tycker att få komma hit och.. vi har många spelare i laget som tillhör både finska och svenska landslaget och även knackar på dörren. Att få tävla mot och med dem träning och match, det är klart att det ger en motivation och att det blir lite extra roligt att gå på träning också.

Hon utvecklar: 

Det är jättesvårt nu när den här säsongen är som den är med corona och allting också. Man har haft en förväntan och sen ingenting har blivit som man har tänkt just på grund av den delen, det är därför jag blir tveksam i mitt svar. Dessutom att jag har haft en tuff höst men det har ingenting med Mora att göra överhuvudtaget så det hänger ingenting på det heller, därför blir jag också lite tveksam i mitt svar. Det har ingenting med mitt val att göra. 

Just nu är det ingen publik idrottssammanhang och som smittoläget utvecklar sig över landet är det också svårt att se att det skulle tillåtas en publik även till hösten. Det är en nedslående tanke, som Augustsson inte vill ägna allt för mycket tid åt. 

– Jo man har väl funderat lite grann, vad händer framöver. Samtidigt är man dum mot sig själv om man håller på och tänker så där för man har ingen aning. Det är så mycket som händer dag till dag tycker jag, med det här, men nej det skulle vara skittråkigt. Men det känns ändå som att nästa säsong - höstdelen - skulle se likadan, jag har svårt att se att det skulle bli en jättestor förändring faktiskt. 

Tidigare har spelare vittnat om att det inte är lika lätt motivera sig när publiken har saknats under säsongen. Att publiken är borta är en sak, men att det skulle leda till en brist på motivation tror inte Augustsson. Snarare är det andra frågeställningar som dyker upp. 

– Hur ska jag förklara... ja du... Man får väl ta sig en funderare så, men jag skulle mer tänka i banorna av om vi verkligen ska spela innebandy på den nivån vi är på liksom. Den frågan skulle jag nog mer ställa, än om det var motivationsbrist liksom. Att man tänker på samhällets del och vi är liksom, vi räknas som, inte proffs men - 

Ni är elitidrottare. 

– Precis, men vi är inga proffs på det sättet så det går inte riktigt ihop. Vi är många som jobbar på många olika arbetsplatser och beblandar oss med många människor. Man utsätter sig själv och laget för smitta, det är inget bra på det sättet. 

De tankebanorna kan jag tänka mig att många delar med dig också?

– Ja, jag tror typ alla tänker så fast det kanske är inget man lyfter så mycket just nu för nu är man mitt uppe i allt också men ja, det tror jag är tankar som finns hos många. 

När Augustsson bytte klubb skrev hon på för ett år med dalalaget. 

– Känner liksom, jag har ändå lämnat min trygghet i Värmland genom att jag har boende, sambo och jobb och allt sånt kvar där. Jag har verkligen åkt till Mora för att jag älskar innebandy. Det känns ändå bra, att skriva på ett år så får man känna av och se vad det ger mig. 

Har du börjat fundera någonting på en eventuell förlängning eller hur känner du för det? 

Jag tycker det har varit, som jag sa tidigare, så ovisst, så jag har inte tänkt så långt fram faktiskt. Men jag trivs väldigt bra här och tycker att innebandyn är rolig här. Om jag tänker nu så skulle jag absolut kunna se mig spela här en säsong till. Men inget som är bestämt eller nåt sånt där. Jag tycker i alla fall att det varit väldigt kul här. 

Samtidigt som KAIS Mora har gått bra under säsongen har slutspelsjagande Karlstad haft det betydligt tuffare, man kämpar just nu för sin överlevnad i högsta serien. 

– Jag trodde faktiskt att de skulle gå bättre än vad de gjort, speciellt med tanke på att Vaara kom in också. Det är klart att det tråkigt att se för man vet att, vara i en sån situation, det är inget kul. Man känner med de vänner man har ifrån laget såklart, men det är inte som att jag, jag är fortfarande nöjd med mitt val, avslutar Adina Augustsson. 


TV: Poddpanelen sågar Fagerhult - ”Var är respekten?”

SSL-nykomlingens hawaii-spel: ”Det är helt otroligt”

Matchrapporter: Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK Likaläge i matchserien efter Pixbo Wallenstams seger mot Rönnby IBK Rönnby IBK vann mot Pixbo Wallenstam efter straffdrama

Den här artikeln handlar om: