Corona-pandemin
Foto: Mats Gustavsson, D-foto och Kjelle Svensson
Allsvenskan norra

Ska säsongens stoppas eller inte?

ANNONS

Tre allsvenska tränare tycker till om förbundets beslut att stoppa damallsvenskan men inte herrallsvenskan och om säsongen bör stoppas för alla.

Vi upplever just nu tuffa utmaningar som vi aldrig ställts inför tidigare. Fler regioner får skärpta restriktioner och fler och fler förbundsserier tvingas till att pausa verksamheten på grund av Corona-pandemin. Just nu är det bara 7 förbundsserier som spelas på som vanligt medans 25 har pausats. En livlig debatt senaste tiden har varit att förbundet valt att pausa damallsvenskan men inte herrallsvenskan med motiveringen att det är flera allsvenska herrspelare som helt eller delvis har sitt idrottsutövande som yrke än det är allsvenska damspelare som har. Förutom jämställdhetsdebatten så debatteras det även livligt om inte alla serier borde pausas helt och hållet nu när det ser ut som det gör i samhället med smittspridningen. 

Vi har frågat tre allsvenska herrtränare vad det tycker om att herrallsvenskan spelar på medan damallsvenskan har pausats.       

- Jag har ingen åsikt om herrar kontra damer. Det man borde diskutera är väl om vi ska spela överhuvudtaget. Vi får inte gå och handla och vi får inte gå på gym men vi får spela innebandy. Jag tycker den diskussionen är intressantare. Jag har inte reflekterat så mycket om damallsvenskan/herrallsvenskan men jag kan förstå att damerna känner sig förfördelade.
/Peter Lund, Strängnäs

- Någonstans måste förbundet ta ett beslut och det är så klart tråkigt att de drar gränsen där de gjort eftersom båda serierna heter allsvenskan. Så det är jättetråkigt men det finns två herrallsvenskor och det finns fyra damallsvenskor och sex Herr1an-serier. Någonstans måste man sätta gränsen men att man gjort det till en ekonomisk fråga tycker jag är helt fel. Det kanske finns fem spelare i allsvenskan som klarar av att leva på det. Så att säga att herrarna tjänar mer blir fel för då har förbundet inte tillräckligt mycket koll på hur ekonomin ser ut för allsvenska lag.
/Marcus Saarväli, Lillån

- Jag har inte grottat ner mig så mycket i det utan vi följer de rekommendationer och direktiv som vi får från klubben och det är att vi ska spela. Sedan förstår jag att våra damer blir arga och frustrerade när de ser att vi får träna och spela när inte de får det. Vi spelar ju i samma hall så det är klart att det är frustrerande att de inte får träna där men det får vi. Motiveringen att herrarna tjänar mera pengar kan jag inte sätta mig in i då jag inte vet hur det ser ut om föreningar betalar sina spelare eller inte, varken på dam- eller herrsidan. Så det är svårt för mig att ha en åsikt om det. Men jag tycker absolut synd om våra damer. 
/Andreas Briselius, Bele Barkarby

Tycker du att alla serier borde pausas eller ska de som kan fortsätta spela?

- Jag tycker att man ska ta en paus nu. Det är lätt för mig att säga nu med tanke på alla skador vi har i laget men det hade jag tyckt oavsett. Det känn som det ligger en våt filt över hela serien och att det är något som inte stämmer, det är helt dött på läktarna. Det känns som om vi inte har fokus på rätt saker och man går och funderar på vad som kommer att hända nästa vecka. Så länge spridningen ökar tycker jag att man ska ta en paus och sätta ett nytt datum i mitten på december eller i början på januari och ta ett nytt beslut då. Men det är lätt för mig att säga som inte har all information men utifrån det jag vet tycker jag att det skulle vara det rätta.
/Peter Lund, Strängnäs

- Ser man till läget i samhället så kanske det bästa är att pausa serien. Men personligen tycker jag såklart att det skulle vara tråkigt framförallt nu när vi går så extremt bra som vi gör. Så det skulle ju vara tråkigt om vi skulle tappa formen på grund av ett uppehåll. Så det väcker dubbla känslor.  Men samtidigt får vi lita på att Folkhälsomyndigheterna och Riksidrottsförbundet vet vad de pysslar med och därför förlitar jag mig på dem.
/Marcus Saarväli, Lillån

Det är tudelat. Om man bara utgår från sig själv vill man självklart spela match för det är ju det bästa som finns och anledningen till att man håller på med det här. Det skulle vara sjukt tråkigt om allt stoppades. Men man måste också se det i ett större perspektiv och med den smittspridning som vi nu har vet jag inte om det är så vettigt att vi sitter och åker runt i en buss runt om i landet. Vi följer alla direktiv som finns och ingen får träna vid minst symptom och så vidare. Alla direktiv måste följas precis som i övriga samhället.

Men det blir lite märkligt när man tittar på början av säsongen då direktiven inte var så hårda som de är nu. Då ställde man inte in matcher om man hade symptom och man fick ju inte göra det heller om man ser på förbundets beslut att Åstorp inte fick skjuta upp. Nu så ska alla matcher skjutas upp helt plötsligt vid minsta symptom istället. Det är inte så att jag misstror någon men det känns som det är väldigt många som ställer in för minsta lilla nu. Så det känns som att förutsättningarna är väldigt olika och att rent sportsligt vore det kanske bästa att pausa allt. Men självklart vill jag fortsätta spela men det ska inte vara med livet som insats, det finns saker som är viktigare än att spela innebandy.
/Andreas Briselius, Bele Barkarby

Matchrapporter: Uddamålsseger för Strängnäs som besegrade Lillån IBK Revansch och tre poäng för Lillån IBK Strängnäs kvalklart trots förlust mot Lund Elit Partille tog revansch på Strängnäs Marcus Bofeldt i målform – Lillån IBK vann mot Fristad

Den här artikeln handlar om: