EKONOMI
Foto: Adam Troy
SSL (Herr)

Den dåliga ekonomin får stora konsekvenser för spelartrupperna

ANNONS

Växjös och Storvretas miljonförluster kommer påverka truppbyggena till kommande säsong.

Vi har tidigare skrivit om att Växjö och Kalmarsund samt Storvreta går över tre miljoner minus var den nyss avslutade säsongen. Alla tre föreningar har sagt att de till kommande säsong ska minska lönekostnaderna för att komma till bukt med sina minussiffror. Det som de nämnt i samband med det är att det framförallt är organisationen ska stramas upp. 

Men det kommer även påverka kommande säsongs truppbyggen. Smålandsposten uppger att Växjös spelarbudget minskar med 800 000 - 900 000. 

– Vi har dragit ner den budgeten med 20 procent. Vi vet ju om klubbens ekonomiska utmaningar och en del i det har varit att banta truppen, utifrån det ekonomiska perspektivet. Att göra det och samtidigt presentera en trupp som ser ut som den här gör är väl det man är mest stolt över, säger sportchef Erik Eskils till tidningen. 

Trots den tuffa ekonomiska verkligheten för Växjö och den minskade spelarbudgeten så är sportchefen stolt över att kunna ställa - vad han och flera andra i klubben anser - vara Växjös starkaste trupp någonsin på banan kommande säsong.   

– Att göra det med vetskapen att vi bantat ersättningarna ser jag som en fjäder i hatten. Sen har vi en privat sponsor som gått in med pengar för en specifik spelare (Niklas Ramirez), så där tillkom pengar. Sen är det några spelare som förhandlat om sina kontrakt och givetvis kanske inte kunnat få de ökningarna de velat ha. Det är en mix av olika saker för att få ihop det. All eloge till spelare som tagit sitt ansvar och folk som hjälpt till för att det ska kunna bli det här laget. För det ser riktigt bra ut på pappret.

För svenska mästarna Storvreta betyder den dåliga ekonomin att man inte kunnat göra några spektakulära värvningar, som man brukar göra, till nästa säsong. Man har bara värvat in en spelare från RIG och lyft upp en spelare från de egna leden. Precis som för Växjö så kommer inte Storvreta att göra några flera värvningar till nästa säsong. 

– Vi har hela tiden haft en tro och en ambition till att vi ska kunna göra det här semiprofessionellt för spelarna – och vi ska dit – men först måste vi ha föreningen i balans och då kanske det blir så ett år att man inte kan värva eller ha anställda på alla positioner, säger sportsligt ansvarige, Henrik Ededahl till Upsala Nya Tidning

För tidningen berättar Ededahl om att Storvreta är färdigvärvade men att de har tre spelare kvar att förlänga kontrakten med. Carl Kostov Bredberg, Rasmus Sundstedt och Filip Björk. Tre spelare som han hoppas få behålla.

– Nej, vi är klara. Vi håller nu på med några förläningar. Misslyckas vi där får vi kolla utifrån. Men vi kan inte värva något vi inte har råd att betala.

För en vecka sedan innan klubbarnas årsredovisningar hade blivit kända skrev Innebandymagazinets #ibsilly-bloggare Mr. Silly ett inlägg där han hade hört ett rykte om att eventuellt en Storvretspelare med kontrakt var på väg att lämna på grund av det ekonomiska läget. 

– Att Storvreta och Falun haft problem med ekonomin och elitlicensen är inga större hemligheter. Något som kan få konsekvenser på deras trupper kommande säsong. Enligt mina uppgifter så kan två spelare under kontrakt lämna för en flytt till Schweiz. Det är skadade Emil Helmrich och superstjärnan Alexander Galante Carlström. Båda har haft kontakter med schweiziska klubbar enligt mina källor där den förstnämnda i dagsläget är närmast en flytt.  

Storvreta IBK

Nyförvärv

Hampus Nydenfeldt, center (RIG Umeå)

Emil Mattsson, back (egna leden)

Förluster

Niklas Winroth Nelin, center (slutar)

Tobias Gustafsson, back (Zug)

Växjö IBK

Nyförvärv

Filip Stjernberg, center (Kalmarsund)

Michal Dudovic, forward (Wiler-Ersigen)

Jonathan Nilsson, forward (Rychenberg)

Eemeli Akola, back (Classic)

Santtu Strandberg, målvakt (Falun)

Amadeus Carlström, forward (FC Helsingborg)

Förluster

Manuel Maurer, forward (Rychenberg)

Tommy Bolin, forward (Grasshopper)

Philip Fox, back (Linköping)

Marcus Ekengren, center (Örebro)

Viktor Kastengren, målvakt (slutar)

Emil Thorwid, back (Sirius)

Felix Göthberg, forward (slutar)

 


Jaromir Jagr testar innebandy

En av världens bästa hockeyspelare genom tiderna kör prickskytte i innebandy.

  

Matchrapporter: Storvreta mästare – vann SM-finalen herr i innebandy mot Pixbo Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö

Den här artikeln handlar om: