Foto: Bejto Demiri
SSL (Herr)

Förluster för Kalmarsund och Växjö i mångmiljonklassen

ANNONS

De två SSL-lagen Kalmarsund och Växjö går flera miljoner minus den nyss avslutade säsongen - elitlicensen i fara för en.

Det råder årsmötestider och flera SSL-klubbar har börjat att redovisa ekonomin för den nyss avslutade säsongen. Kalmarsund och Växjö är de senaste SSL-klubbarna att visa upp stora minusresultat. 

Förlusten för Kalmarsund kommer att landa nånstans runt tre miljoner kronor. Trots flera åtgärder under våren så har Kalmarsund inte fått ordning på sina kostnader uppger Ölandsbladet

– Vi har egentligen sett över alla kostnader och gjort en genomlysning av alla våra utgifter. Avtal ses över, vi har gjort oss av med våra minibussar och vissa av herrspelarna gick med på att avstå en del av sina arvoden. Grejer på den nivån som våra telefoniavtal ses över, säger klubbens ordförande Andreas Folke till tidningen.

I och med mångmiljonförlusten och det faktum att man förbrukat allt eget kapital så måste Kalmarsund gå med plus kommande säsong för att överhuvudtaget få elitlicensen beviljad. Styrelsen har ett par olika scenarion för hur man skall lyckas vända på ekonomin och en stor post är att man kommer sänka lönekostnader med runt en och en halv miljon kommande säsong. För Ölandsbladet så summerar Folke vad det är som orsakat miljonförlusterna.

– Det är många delar i det. Dels är det engångskostnaderna som vi fått under framför allt pandemin, som inte kommit det här året. Sedan fick vi Thorengruppen istället för Pixbo i damernas slutspel och bara där blev det en differens på 150 000 kronor. Sedan gick en av våra partners i konkurs. Lägger man på många sexsiffriga belopp på varandra, så springer det snabbt iväg. Vi har haft lite otur också, samtidigt som det är ett jättedåligt resultat, det går inte att säga något annat. Vissa av det här kostnaderna har kommit väldigt sent, så det har varit svårt att göra något åt det. Men som sagt – nu ser vi över alla våra kostnader och blickar framåt. 

För Växjös del rör det sig om ungefär samma summor i förluster och klubbens ordförande Åke Axelsson tror att det kommer att landa runt tre och en halv miljon i minus till slut. Där elitsidan är den största boven men även ungdomssidan har ett underskott i miljonklassen denna säsong. 

– På elitsidan är det 2,5 miljoner minus. Det är inte roligt. Det som ligger bakom det väldigt mycket är inflationen. Kostnader att resa, bo och äta har ökat. Samtidigt har vi en hyreskostnad som ökar och den ökar ganska ordentligt på grund av inflationen. Det är naturligtvis jobbigt och vi måste föra en diskussion med Växjö kommun, för det går inte att plocka ut det som träningsavgifter på barnen, säger Axelsson till Smålandsposten.  

Till skillnad från Kalmarsund så har Växjö ett eget kapital att luta sig tillbaka på runt 15 miljoner så elitlicensen är inte i fara på något sätt. Växjö har precis som Kalmarsund stramat åt rejält när det kommer till lönekostnader kommande säsong. 

– Vi har en hel del pengar liggande. Det gör ju att vi klarar elitlicensen, genom de pengarna vi har undanstoppade. Samtidigt är det tråkigt att behöva använda de till ett sånt här minus. De pengarna kan användas till roliga saker. Nu får vi se till att det blir en balans. Att minska kostnaderna och öka intäkterna är det vi jobbar med just nu, men mycket av det är faktiskt redan gjort. Vi har gjort ganska stora neddragningar. Det rör sig om 1,8-1,9 miljoner kronor. Eller det är faktiskt mer. Det är lite andra poster också. Så nu gäller det att öka intäkterna.


Jaromir Jagr testar innebandy

En av världens bästa hockeyspelare genom tiderna kör prickskytte i innebandy.

  

 

 

Matchrapporter: Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö Storvreta vann första matchen mot Växjö

Den här artikeln handlar om: