Semifinaler (match 1 av 7)
Foto: Per Wiklund
SM-slutspel

Pixbo tvingas till att göra något man aldrig gjort tidigare

ANNONS

Pixbo mot Falun kan bara sluta på ett sett om man ska tro på statistik och historik.

I en av herrarnas semifinaler väntar en favorit i repris från ifjol mellan tabelltvåan Falun och tabelltrean Pixbo, det skiljde bara en poäng mellan lagen. När de möttes förra säsongen i semifinal krävdes det sju matcher innan Falun kunde gå vidare till final.  

– Det känns inspirerande att återigen få möta Falun i en semifinal och det var bra matcher även förra året och vi känner till varandra väl både vi och Falun tror jag. Med många duktiga spelare och det kommer bli en härlig semifinal att spela och det känns bara bra, säger Pixbos tränare Patric Löfborg till Innebandymagazinet. 

Efter fjolårets rysarsemi har lagen mötts tre gånger. Falun vann första mötet i serien i sudden och fick sedan rejäl islossning hemma där de vann med hela 13-3. Pixbo skulle dock få revansch när de vann finalen i Svenska Cupen i Falun med 6-4. 

– Vi har laddat om från kvartsfinalen mot Linköping och fokuserat om och tittat framåt mot Falun. Men också försöka titta på lite detaljer, få spelarna friska och krya samt få upp en bra känsla i gruppen.

Pixbo kommer senast från sin kvartsfinalsvinst mot Linköpings IBK, där kvartsfinalserien gick till fem matcher, en match mer än vad som krävdes mellan Falun och Mullsjö.  

– Jag tycker att vi någonstans har bra koll på hela serien, även om det var jämna och tajta matcher. Vi kanske bara spelade bra stundtals i match ett och match två där vi verkligen gasade på och var riktigt bra och lyckades göra de målen för att vinna de matcherna. Sen har vi en match där vi tappade till 2-1 i matcher men sen de sista två matcherna tycker inte jag det är något snack utan vi kontrollerar de två matcherna och spelar bra innebandy och på flera sätt lyckas vinna matchserien med 4-1 och få en välbehövlig vila inför semifinalen mot Falun. 

Löfborg förklarar vidare vad de tar med från kvartsfinalserien. 

– Vi tar med oss mycket saker som gör att vi kan ha olika tempon i matcherna. Vi kan ha bra fart i vårt anfallsspel och vi kan jobba med olika former av försvarsspel, som vi även testade mot Linköping givetvis. Så vi har olika detaljer vi kan ta med oss in. Sen måste vi ta med oss in att vi måste vara bättre i tre perioder än vad vi har varit på vissa matcher. Så det finns mycket att ta med sig in i semifinalen mot Falun. 

Inför semifinalen mot Falun, beskriver Patric känslan såhär. 

– Det känns kul. Det var faktiskt ganska väntat och vi visste att det skulle bli Falun i semifinalen och det har vi vetat i princip sedan slutspelet startade. Så det kommer bli kul med väldigt bra matcher. Dem har mycket publik på sina hemmamatcher, oftast slutsålt och det var bra tryck förra året. Så jag hoppas att även vi kommer att få tryck i våran klack och få vår publiksiffra lite högre än vad det har varit. För att då kommer det att bli en festlig stämning kring matcherna

Mer redo för slutspelet det här året

Det är som sagt var inte första gången som Pixbo och Falun möts i slutspelet och inte heller i en semifinal. Fakta är att detta är fjärde gången de båda möts i en semifinal och Falun har vunnit alla tre tidigare semimöten.  

– Jag tycker att vi har tagit ett steg till i vårat spel och vi är mer redo för slutspelet det här året och har flera sätt att vinna matcher på. Det är en chans för att vi ska kunna slå dem. Förra året var det ganska jämt och första matchen var en suddenvinst för dem och den andra matchen var också tajt och det var tajt hela vägen förutom ett par matcher på slutet där vi inte orkade stå emot. Men vi är mer förberedda, mer verktyg i verktygslådan och vårat lag är mer rutinerade i år och det kommer att spela en stor roll i semifinalserien. Vi har också med en färsk seger mot Falun i Svenska Cupen och den är skön att ha med sig i bakgrunden. 

Första matchen spelas ikväll borta och baserat på Patrics tidigare svar, kan det väntas komma mycket publik till deras match. Såhär säger Patric om känslan att få börja semifinalserien på bortaplan. 

– Det är så det är, de var bättre än oss statistiskt och då får man börja hemma, men vi kan ändå åka upp och börja på bortaplan. All press är på dem när vi åker dit, så vi åker upp med en bra känsla och dessutom var den senaste matchen i Svenska Cupen i Falun där vi vann så det känns bra. 

Så Löfborg och laget vet hur man slår Falun på deras hemmaplan och han har en plan för hur Pixbo ska besegra Falun för första gången i en semifinalserie.  

– Vi måste ha en hög lägsta nivå, vi måste vara bra över 60 minuter i både anfallsspelet och försvarsspelet och att det kommer upp i en bra nivå. Så att vi inte faller igenom som vi har gjort i några matcher i kvartsfinalen mot Linköping och även några matcher i serien. Vi behöver även ha våra individualister som kan gå in och avgöra för oss och bli våra matchvinnare, som visar vägen för alla andra. Det tror jag behövs för att vi ska vinna matchserien.


TV: Vem borde bli utsedd till årets spelare?

SSL-tränarna Bruno Lundberg och Magnus "Binge" Jäderlund tycker till.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Storvreta mästare – vann SM-finalen herr i innebandy mot Pixbo Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo

Den här artikeln handlar om: