Match 7: Växjö-Kalmarsund 18.30
Artikelfoto: Jonas Ljungdahl och Bejto Demiri
SM-slutspel

Piken mot Växjö-målvakten: "Ryktas att han ska stå - det hoppas jag"

ANNONS

Kevin Björkström inför den sjunde och avgörande kvartsfinalen mot Växjö: "Vi är obehagliga nu"

Ikväll stundar en match sju mellan Växjö och Kalmarsund, något som i folkmun ofta kallas för en game seven. 

Växjö, som agerar hemmalag idag, hade matchboll när lagen drabbades samman i tisdags men Kalmarsund tvingade då fram en sjunde och avgörande match efter att ha vunnit med 7-4 på hemmaplan. Du kan se matchens höjdpunkter i spelaren ovan.

– Skitkul. Det är väl det här som det handlar om i slutändan. Frågar man de andra lagen så tror jag att de kanske till och med är lite…ja, inte avundsjuka, men de avundas väl möjligheten att få spela sådana matcher, säger Kalmarsunds backveteran Kevin Björkström till Innebandymagazinet om kvällens match.

– Senast vi spelade en game seven så gick det ju våran väg och det var ju en fantastisk känsla, så det är bara positiva känslor inför en sådan drabbning.

Matchen som Björkström syftar på är den sjunde och avgörande semifinalen mot just Växjö för två år sedan. Då segrade Kalmarsund, på bortaplan, efter ett avgörande i förlängningen.

Faktum är att Växjö har lite dåliga erfarenheter av en game seven, man åkte ur slutspelet på samma sätt även ifjol, då mot Storvreta.

Tror du att den historiken påverkar Växjöspelarna på något sätt?

– Nej, ska man vara helt ärligt så har det nog inte jättestor betydelse, om du drar en median av deras lag. Men några i deras lag tycker nog att det är en obehaglig känsla att veta att när det har gällt som mest så har man presterat som sämst, säger Björkström.

Han fortsätter:

– Vi har ju bara varit i en game seven en gång innan och gick vinnande ur den striden, så vi har positiva känslor till att spela match sju – jag tror inte deras känsla är lika positiv.  Sen, om det har något avgörande imorgon (idag)? Det vet jag inte. Men man kan ju komma in till en match med olika ingångar och jag tror att vår ingång är mycket mer positiv än deras.

Hur tror du dagens match kommer att bli?

– Jag tror väl egentligen på något liknande som det har sett ut senast. Det handlar mycket om vår egen prestation – hur vi kommer ut. I de matcherna där vi har känt att vi har varit med från start och går in med en bra inställning, och vi krigar för varandra, då är vi svårstoppade. 

– Jag hoppas att resten av truppen är lika tända som jag och ser fram emot (matchen) lika mycket, så att vi kan bjuda på en fantastisk tillställning. Med ett tight försvarsspel och lite effektivitet framåt så ska vi ta oss igenom det där.

Vad talar för att ni står som segrare ikväll?

– Vi har varit i den situationen en gång innan och gick vinnande ur striden, så vi kommer in med ett jäkla självförtroende Pressen ligger egentligen på Växjö. Kolla alla förhandstips, vi var ju helt uträknade inför det här slutspelet. Jag tycker ändå att vi har bevisat att vi är att räkna med.

– Startar vi imorgon (idag) med en vinst där så ska vi blicka framåt efter det. Vi är obehagliga nu! Vi tror på oss själva mer än vad andra tror på oss. Så kan jag säga.

Både hyllar och sågar Växjös målvakter

Något som har varit ett genomgående tema för den här kvartsfinalserien är målvaktsskadorna. Både Växjös Viktor Kastengren och Kalmarsunds Kalle Bending har fått stå över matcher efter att ha krockat med motståndare.

Unga duon Sebastian Johansson och Axel Adebrink har därmed slängts in i hetluften för Växjö respektive Kalmarsund under slutspelets gång. För Kalmarsunds del så återvände Bending inför senaste matchen.

– För Växjö har det ju bara varit positivt. Jag tycker faktiskt att den slipsen (Sebastian Johansson) de har stoppat in i slutet är bättre än den man har som förstakeeper (Viktor Kastengren, säger Kevin Björkström.

– För våran del så får jag säga att jag tycker Axel (Adebrink) har gjort ett jättebra jobb när Kalle har varit borta. Ingen av de torskarna vi åkt på kan vi lasta honom för. Jag tycker verkligen att han har spelat ett stabilt spel. Sen går inte det kanske hundra procent att jämföra med en Kalle i högform som jag håller som kanske bäst i världen.

Han fortsätter sedan att ge ytterligare en pik till Kastengren.

– Det gick något rykte om att Kastengren ska stå i mål, så jag hoppas verkligen att han kommer tillbaka i kassen.

Du tycker att Sebastian Johansson varit vassare än Kastengren?

– Kollar man över de matcherna vi har mött Växjö i slutspelet så tycker jag att Johansson har varit riktigt jobbig för oss, om jag ska vara ärlig. Vi hade ju ett tag innan där vi bara hade gjort tre mål på honom på 120 minuter. Han var ju nästan på väg att växa ut till någon form av monster för oss tills vi äntligen igår (läs: tisdag) fick träff och punkterade. Kastengren har ju nästan kastat in bollarna åt oss stundvis. Jag tycker att Johansson har gjort det fruktansvärt bra faktiskt.

Avslöjar orden från läktaren: “Glåpord är härligt när man spelar”

Samtliga matcher utan den första i kvartsfinalserien har setts av över 1000 åskådare och sent igår så fanns blott 180 platser kvar i Fortnox Arena.

– Inramningen är ju magisk, det får jag jag ändå säga. Vi har en klack, Växjös klack är på plats, så att det skapar en stämning som är svårslagen innebandymässigt liksom, säger Björkström.

Känslorna på planen beskriver han som "lagom".

– Jag trodde nog att det skulle vara mer. Jag skulle nog säga att kvartsfinal 1-2-3 var hetare än vad det har varit i kvartsfinal 4-5-6. Vi hoppas att vi är tillbaka på kvartsfinal 1-2 igen när det verkligen är på sin spets. Jag tycker det är kul! Men det mesta man hör kommer från Växjö-klacken och det uppskattas. Glåpord är härligt när man spelar. Man blir bara extra laddad och man bara har lust att täppa till truten på dem genom en vinst. Det är väl samma sak med deras spelare, de får nog höra från våran klack.

– Stämningen i arenan är hetare än vad den har varit på planen senast.

Vad är det du får höra för glåpord?

– Det är en bra nivå. Det är någon där i klacken som skriker att jag är kobent hela tiden, men han måste ju lära sig skillnaden på kobent och hjulbent. Jag är hjulbent, inte kobent. Jag försökte förklara det för honom i kvartsfinal 5, men det gick inte riktigt hem. Han skriker fortfarande kobent.

– Jag tycker att det är skithärligt. Det behövs lite mer sånt! Man är inte van med det i innebandy. Kollar du på fotbollsföreningar så kommer det ju konstant. Det blir en extra krydda och tillför bara någonting. Så länge det hålls på den nivån att man bara…det får vara lite personligt. Det har inte jag någonting emot. Det är kul – all heder till båda klackarna. Både Växjös och våran!

FAKTA: Så här definierar Svenska Akademiens ordlista hjulbent och kobent.

Hjulbent: "Som har utåt­böjda ben så att knäna inte berör var­andra när fötterna är i­hop"

Kobent: "Som har inåt­böjda ben så att knäna buktar in mot var­andra"


TV: Heta scener när Sundsvall slår ut Visby i SSL-kvalet

Det blev en ny Sundsvallseger mot Visby, nu väntar kvalfinal mot Warberg.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö Storvreta vann första matchen mot Växjö

Du kanske även vill läsa:
Förbundskaptenen positiv till nya passivitetsregler: "Måste göra något"
Förbundskaptenen positiv till nya passivitetsregler: "Måste göra något"
Förbundskaptenen: "50/50 mellan Falun och Pixbo"
Plus Förbundskaptenen: "50/50 mellan Falun och Pixbo"
Den här artikeln handlar om: