DEBATT: PASSIVITET
Foto: Bejto Demiri, Per Wiklund
Utveckling

Förbundskaptenen positiv till nya passivitetsregler: "Måste göra något"

ANNONS

Niklas Nordén: "Ibland går det till absurdum - jag hoppas Håkan fortsätter blåsa"

I slutet av första perioden i tisdagens kvartsfinalmatch dömde domaren Håkan Söderman frislag för Kalmarsund på grund av passivt spel av Växjö bakom egen målbur och förlängd mållinje. En regel som infördes 2018 men som sällan tillämpas.

Det fick undertecknad att skriva en krönika om att man borde utvidga passivitetsreglerna för att oftare kunna varna och blåsa av för passivt spel, för att komma ifrån den klassiska “back-back”-problematiken som sänker underhållningsvärdet när det går för långt. Oavsett om ansvaret hamnar på anfallande eller försvarande lag, eller någon sorts kombination, regelmässigt.

“Få en intensivare och roligare sport”

Sveriges förbundskapten Niklas Nordén stämmer in i att man borde titta på fler regeländringar kopplat till passivt spel.

– Jag håller med om att vi behöver göra alla försök vi kan. Det kanske ska vara att domaren lyfter en hand, som i handboll, när det börjar bli passivt spel. Det kan vara att om man går över förlängd mållinje så får man inte gå tillbaka, eller att man inte får gå tillbaka när man gått över mittlinjen, inom ett visst antal sekunder. Vi måste göra något för att få en intensivare och roligare sport. Man ska inte kunna, som många lag gör, bolla av en och en halv minut inför periodpauser, säger Nordén till Innebandymagazinet.

Nordén skrev ett inlägg på X på tisdagskvällen angående passivitet.

Han utvecklar:

– Man kan se i serien Kalmarsund-Växjö och egentligen alla serier att man med en minut, en och en halv, kvar av en period, väljer att stå och rulla back-back. Där är det inte okej att gå ner bakom målet och man har försökt göra en förändring för att anfallande lag ska göra någonting men jag tycker inte reglerna är tillräckliga, man kan fortfarande göra det. Men eftersom vi har de här reglerna nu så kan man inte heller säga att det är det anfallande laget som gör fel. Varför sätter inte försvarande laget press? Det är många lag som är otroligt rädda för att sätta press, man har inte tränat tillräckligt mycket på det. Det är enkelt att skylla på det anfallande laget men det försvarande laget är precis lika tråkiga. Den diskussionen är viktig.

“Båda lagens ansvar att dansa”

Inlägget på X kunde tolkas som att Nordén vill att en ny passivitetsregel ska fokusera på hur det försvarande laget ska agera. Så menade han inte, tvärtom.

– Nej, jag tror det är svårt att skapa regler för de som inte har bollen. Regelmässigt blir det nog att det hamnar på bollförande laget. Däremot är det bådas ansvar att dansa, någonstans. Så länge det inte finns en regel för det så är det båda lagens ansvar att få upp tempot i matchen.

Du skrev att vi riskerar att hamna där vi varit senaste sex-sju åren. Vad menade du med det?

– Vi pratar så jäkla ofta om att det är de anfallande lagen som är tråkiga. Senaste åren har det satts i system att spela av tid. Finnarna har ett begrepp som jag hörde talas om vid mitt första VM, “defending by possession”. Det är det värsta uttryck jag hört. Att man ska hålla i boll, det är då vi spelar försvarsspel. Det kan göra denna sport till en sorg. Men snart tycker jag vi ska vända perspektiv också till att försvarsspelande lag ska ta tag i det och spela ett högt försvarsspel. Att kunna hantera det på ett bra sätt.

– Många tänker att det är för lätt att spela ut ett högt försvarsspel och då behöver vi kanske hitta andra regeländringar som gör att det inte är så enkelt. Sätta mer press på bollförarna. Men som det är nu så är det helt klart så att tränarna och spelarna måste bli bättre på att kunna sätta hög press.

Video: Här blir Växjö avblåsta för passivt spel efter att ha hållit bollen på egen planhalva i över en minut, varav flertalet gånger bakom egen målbur, och där domaren Håkan Söderman tydligt varnar i förväg.

Växjö hade såklart anledning att dra ner på tempot igår när man spelade på två femmor, men Kalmarsund kunde kanske ha utnyttjat det mer och satt högre press?

– Där håller jag verkligen med dig, och i ett slutspel finns det kanske andra parametrar att ta hänsyn till. Vilka spelare har vi? Hur trötta är vi? Men tittar man på en seriematch där Storvreta leder med fyra mål mot Jönköping och de bollar av två minuter i andra perioden så blir det inte värt entrépengen. Vi måste göra allt vi kan för att skapa en attraktiv produkt, att två spelare ska stå och passa varandra tror jag inte är det. Ibland går det till absurdum. Jag kan bara hoppas att Håkan fortsätter blåsa, då blir vi mer och mer rädda för det. Jag tror inte ens det där har hänt tio gånger den här säsongen. Som det är nu kan man bara ställa sig en meter framför linjen.

Fria handen - “Gynna anfallande lag”

Man-man-spelet diskuteras också en hel del, att det kan bli tradigt att titta på.

– Det håller jag med om, det är delvis sant. Jag tycker att de som spelar man-man har ett för stort mandat att hålla fast motståndare. Där skulle jag vilja se någon form av… det behöver inte vara regeländring, men en ny regeltolkning. Tittar man på situationen en mot en när anfallande spelare springer förbi och håller ut en arm för att hålla bort motståndaren så blir det frislag direkt. Det är den generella bilden, i alla fall. Men tvärtom om en försvarare ligger nära och med den fria handen håller i lite så blåser man jättesällan. Där borde man vända det till att fullt ut gynna anfallande lag.

– Man måste säga att man-man-spelet drar ner på tempot i matcherna överlag. Dessutom har man för fria mandat att hålla fast och störa motståndarna när de inte har bollen. Man är världsmästare på att springa runt och följa varandra och trycka till lite när bollen är 30 meter ifrån. Titta på alla andra sporter, där håller man inte i varandra när bollen inte är i närheten, utom kanske mittsexan i handboll. När bollen kommer dit, då sker duellen.

Niklas Nordén är just nu involverad i schweiziska toppklubben Zug United. I Schweiz, menar Nordén, är det generellt högre försvarsspel.

– Man vågar pressa mer, springa mer, vilket inte alltid är till deras fördel rent fysiskt. Det blir lite Hawaii-aktigt. Jag kan gilla det, det blir roligt att titta på, lite som tre mot tre i hockey.

Varför väljer man högre försvarsspel i Schweiz?
– Det är mest tekniska skillnader som har betydelse här. Sätter man press mot mindre tekniska spelare så tappar anfallande laget per automatik bollen oftare. Många av målen görs när man vinner bollen högt.

Arbetet med nästa uppdatering av regelboken pågår för fullt. 1 juli 2026 träder de nya reglerna i kraft och i september 2025 väntas Internationella Innebandyförbundet (IFF) fatta slutgiltiga beslut. Enligt tidigare uttalande från Martin Klabere, som sitter i IFF:s regelkommitté, har frågan om passivitet varit ett viktigt fokusområde.


TV: Heta scener när Sundsvall slår ut Visby i SSL-kvalet

Det blev en ny Sundsvallseger mot Visby, nu väntar kvalfinal mot Warberg.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Du kanske även vill läsa:
Krönika: "Snark, dags att ta passivitetsregeln till nästa steg"
Krönika: "Snark, dags att ta passivitetsregeln till nästa steg"
Tränarens kritik i passivitetsfrågan: "Det går för långt" Den här artikeln handlar om: