IKVÄLL: NYKVARN-STORVRETA 19.00
Foton: Roland Osbeck
Krönika
Nykvarns intåg är en stor vinst för SSL
ANNONS

"SSL går in i en ny spännande tid" - tippar alla resultat i omgång 2.

Det fanns en häftig symbolik i Nykvarns allra första aktion på SSL-planen, direkt efter tekning i premiären borta mot Falun i lördags. Sättet som Hampus Ahrén roffade åt sig bollen, vred runt på backhand och rusade fram över mittlinjen gav en tydlig signal om det vi redan visste - att sörmlänningarna går in i högsta serien framåtlutade och med höga ambitioner. Ingen rädsla, utan attack direkt. SM-guld ska bärgas inom bara några år.

Vilka andra nykomlingar har gått in i SSL med den höga svansföringen? Jag kommer inte på någon av motsvarande mått, förmodligen för att det inte har varit i närheten av realistiskt. Men nu finns det faktiskt någonting där.

Spetsen, med en av världen bästa spelare och en av ligans bästa backar. Bredden, med den starka juniorakademin och språngbrädan Nykvarn Utveckling i division 1 (ett värdefullt verktyg över tid för många elitlag har det visat sig). Det lokala engagemanget på liten ort, vilket har många likheter med när Mullsjö gick upp. Utvecklingspotentialen i befintlig trupp där majoriteten har sina bästa år framför sig inklusive den största stjärnan. Det geografiska läget med närheten till Stockholms stora upptagningsområde är inte heller en nackdel.

”Man måste hylla Falun”

Om AIK missade piltavlan i fredags när det handlade om att släppa loss och charma den stora hemmapubliken till max så var lördagens match Falun-Nykvarn mitt i bull's eye, ur show-synpunkt.

Man måste hylla Falun för sitt sätt att spela innebandy, med det höga försvarsspelet som tvingar fram motståndarna och inte ger dem en lugn stund. Det händer något hela tiden. De driver på utvecklingen åt rätt håll.

Det är också fantastiskt när de får en motståndare som tackar för utmaningen och agerar med självförtroende på de villkoren. Nykvarn är precis en sådan. De ville visa att de är lika snabba i både fötter och tanke, och lika skickliga. Vilket de till en början också var. De hade bra idéer för att lösa upp Faluns press. Men ju längre matchen gick så märktes det att Falun har fler - betydligt fler - sådana här matcher i benen. Det var inte mycket krafter kvar till en sista anstormning hos Nykvarn på slutet.

Mentalt förstår jag att detta var oerhört efterlängtat för sörmlänningarna, efter två säsonger som superfavoriter i nästan alla matcher så fick de gå in och vara tydliga underdogs. Dessutom tror jag att de har mått bra av att uppsnacket till stor del inte har handlat om Nykvarn. Inför en ”normal” säsong hade denna typ av nykomling varit en mycket större snackis. Nu har det hänt så mycket kring många av de andra lagen att man har undgått rampljuset i viss mån, och således även sluppit en viss portion av press.

Falun borta, Storvreta hemma. SSL ger verkligen Nykvarn ett svettigt välkomnande i de två första omgångarna. Rapporterna säger att det blir så gott som fullsatt i Furuborghallen ikväll. Har man gjort något åt de gräsliga linjerna i regnbågens alla färger på golvet? Rullar man ut en matta över? Då finns inget mer att klaga på. ”Ungdom” har man ju tvättat bort i lagnamnet.

Man ska inte vänta sig ett lika högt försvarsspel från Storvreta som Falun hade. Därför blir det spännande att se hur högt tempo Nykvarn väljer att sätta upp, nu när de får ett val. Även vilka man kommer matcha sin man-man-femma mot. Där tycker jag inte att de fick ut full effekt mot Falun då man flera gånger hamnade med den femman mot dalalagets tredjefemma. Jag gissar att Nykvarn hellre vill försöka neutralisera en av de bättre formationerna.

***

Även Karlstads inträdande är en jättevinst för SSL. När värmlänningarnas premiär mot Helsingborg drog igång i söndags så fick jag snabbt en känsla av att detta är klart, inte bara matchen, utan säsongen, när det handlar om vilka som kommer åka ur. Det där draget som Karlstad har på hemmaplan, och drivet i spelet, kommer att kunna ge en hel del poäng i Colorama Arena. Många motståndare kommer att få problem med deras man-man-försvar. Anton Vestlund är Anton Vestlund. Varför har det ens varit en diskussion, kände jag. Det är betydligt lättare för Karlstad att komma upp och bygga vidare på det man har än för Helsingborg att bygga nytt. Helsingborg och Hagunda spelar i Allsvenskan 2024/25.

***

Gabriel Kohonen. En speciell debut för en speciell spelare. Team Thorengruppen bjöd honom på alldeles för stora ytor, det var lite som att 19-åringen fortfarande spelade i Allsvenskan, och de fyra första poängen är ett faktum. Jag har tippat att han kommer göra omkring 50 poäng totalt i serien, men ska han snitta fyra poäng per match så hamnar han istället på tresiffrigt. Dock ska man ha med sig att Thorengruppen på hemmaplan är en sak, det kommer betydligt tuffare prövningar. Men visst känns det som att ordningen är återställd med en Kohonen på SSL-planen igen.

***

SSL 2023/24: Wow! Det är så många lag, spelare och matcher som jag vill se. Jag kan ärligt konstatera att jag inte har varit så här taggad på SSL-innebandy sedan de rökfyllda matcherna i Fyrishov på 00-talet. Jag vill se mer av Nykvarn, mer av Falun. Pixbo! Ett revanschsuget AIK. Karlstads alla hemmamatcher. Hampus Ahrén. Oskar Weissbach. Gabriel Kohonen. SSL går in i en ny spännande tid och det märks redan på våra läsarsiffror, intresset är skyhögt.

Tippar omgång 2
Onsdag
19.00: Nykvarn-Storvreta 5-6 SD
Lördag
15.00: Team Thorengruppen-AIK 6-5
17.00: Pixbo-Falun 7-6 SD
Söndag
15.00: Linköping-Jönköping 5-4
16.00: Mullsjö-Kalmarsund 7-8
17.00: Hagunda-Karlstad 5-6
måndag
19.00: Helsingborg-Växjö 4-9


TV: Stjärnans oväntade tips - Hagunda till slutspel

Chocken efter tippningen: "Är du skyldig någon i laget pengar?"


Matchrapporter: Uddamålsseger för Nykvarns IF mot Hagunda Mullsjö avgjorde med fem mål i sista perioden Karlstad segrare hemma mot Nykvarns IF Förlustsviten bruten för Linköping – efter 7-6 mot Nykvarns IF Förlustsviten bruten för FCH – efter 6-5 mot Nykvarns IF

Du kanske även vill läsa:
Så många åskådare fanns på plats i SSL-premiärerna
Så många åskådare fanns på plats i SSL-premiärerna
Den här artikeln handlar om: